El Repte #beuresenseplastic fa un pas endavant!

Butlletí: 

Després de més de dos anys de feina, aquesta iniciativa del Grup de Treball Residu Zero ha estalviat 44 tones de plàstic d’un sol ús, ha implicat 92 organitzacions i ha tingut un impacte sobre més de 100.000 persones.  

El repte #beuresenseplastic va donar el tret de sortida el 5 de juny de 2019, en el dia de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient. Ara bé, el Grup de Treball Residu Zero, de la xarxa Barcelona + Sostenible, ja feia mesos que treballava en aquesta iniciativa. L’origen del repte es remunta al gener del 2018, en la Convenció Barcelona + Sostenible, que va donar lloc a la creació de tres grups de treball, un d’ells el de Residu Zero. El grup va concretar la seva activitat en una de les moltes propostes d’accions per a la xarxa, el repte #beuresenseplastic, ja que, d’una banda, reduir el plàstic d’un sol ús -en aquest cas, en les begudes- és una acció molt necessària i, de l’altra, podria ser una acció transversal que realitzessin totes les organitzacions de la xarxa.  

Així doncs, han estat més de dos anys de treball intens, amb un total de 23 sessions de treball fins a arribar a l’acte de cloenda del passat divendres 27 de novembre. En l’acte -en format online- es van  presentar els resultats principals del repte #beuresenseplastic, els quals signifiquen un granet de sorra molt important respecte tot el que queda per fer amb relació a la reducció del plàstic. Durant tot l’esdeveniment es va fer èmfasi en la importància de no abaixar la guàrdia i de continuar treballant per a reduir l’ús del plàstic d’un sol ús i l’impacte de l’emergència climàtica.

Alguns dels resultats més destacables que es van presentar en l’acte de cloenda del repte són els següents: més de 44 tones de plàstic d’un sol ús estalviades; un total de 92 organitzacions implicades, amb les seves corresponents 92 accions; i un impacte sobre més de 100.000 individus, entre persones treballadores, clientes o sòcies, etc. La imatge següent resumeix les dades sobre l’estalvi de plàstic d’un sol ús:   

Les iniciatives que s’han dut a terme tenen a veure amb accions que es desenvolupen a la feina, en la relació amb la clientela o en esdeveniments. Alguns exemples són els següents: pel que fa al lloc de treball, ubicar fonts d’aigua i gots reutilitzables, ampolles i gerres de vidre per les reunions i pel personal, màquines de cafè sense dispensació de gots ni culleretes o cantimplores; pel que fa a la clientela, algunes de les iniciatives més destacades són la venda de líquids a granel amb ampolles de vidre pròpies o comprades, el regal d’ampolles reutilitzables a la clientela o la restauració amb aigua de l’aixeta filtrada, entre altres; finalment, en esdeveniments, la vaixella i gots reutilitzables, els càterings sostenibles, els gots compostables o els gots retornables són els que han tingut més èxit.   

Per tal de concloure el repte, es va presentar, en primícia, un vídeo recopilatori de la iniciativa, en el qual es van entrevistar algunes de les organitzacions participants. Vegeu-lo a continuació:   
 

Repte #Beuresenseplastic aconseguit!

A més, també es van realitzar algunes entrevistes en directe, en què diverses organitzacions adherides al repte van parlar de què els havia aportat participar-hi, quines accions havien dut a terme o amb quines dificultats s’havien topat.  

La Marta Cuixart, secretària del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, va explicar que el que s’havia aconseguit amb aquest repte, més enllà dels resultats, era un pas més en la creació de cultura de sostenibilitat. A més, va anunciar que això no s’acaba aquí, que la xarxa Barcelona + Sostenible continuarà fent accions per tal que el plàstic d’un sol ús desaparegui de les nostres vides

L’acte i el repte #beuresenseplastic es van tancar amb una foto de família en què totes les persones assistents van fer un brindis sostenible, amb copes, gots, tasses o cantimplores reutilitzables.   

> Podeu consultar tota la informació del repte #beuresenseplastic al web: entitats membres del Grup de Treball, entitats adherides al repte, exemples de casos d’èxit i el vídeo del projecte.