Nous escenaris, nous reptes: esmorzem virtualment

Butlletí: 

Un model d’economia més sostenible, presentacions a través del concepte de ‘biografia associativa’, la importància del comerç local per a combatre la pobresa i el primer esdeveniment global de sostenibilitat van ser els assumptes centrals de l’acte.  

El primer Esmorzar virtual de Barcelona + Sostenible, celebrat el passat 20 de novembre, va aplegar més de 60 assistents. 

El ponent i conductor de la jornada, Oriol Costa, director d’Ecoregió i president de DynamisLab, va parlar de la necessitat d’un model d’economia més sostenible, que es basés en l’economia regenerativa: “si no comencem a regenerar la Terra, no anem enlloc”. A més, va introduir una dinàmica basada en el concepte de la biografia associativa: “Alguna vegada us ha passat que volíeu engegar un projecte i no heu pogut avançar per manca d’eficiència en la gestió del temps?” va preguntar a les persones assistents.  

Així doncs, va proposar una part pràctica que consistia a repartir les diferents persones en sales virtuals per tal que es presentessin en només cinc minuts i sense interrupcions. La majoria d’assistents va coincidir que tenien ganes de conèixer més les persones amb qui van fer la dinàmica i moltes van intercanviar els seus contactes. 

També hi va haver espai per a dues ponències sobre com promoure la reducció de la pobresa a través d’incentivar el comerç de barri i de proximitat. La primera va ser a càrrec de l’Albert Julià, del Departament de Recerca i Coneixement de l’Ajuntament de Barcelona. Va parlar sobre el projecte ‘B-Mincome’, que d’una banda consisteix en una política passiva, de suport municipal d’inclusió (SMI) per a complementar els ingressos de la llar i, de l’altra, en una política activa, que promou la inclusió sociolaboral. Els impactes del projecte van ser positius en la reducció de la pobresa severa i en la percepció de satisfacció davant la vida, entre altres.  

Dins del projecte B-Mincome, també es va parlar de la moneda ciutadana REC. Dani Duocastella, responsable del programa Lab de Novact, va explicar aquesta iniciativa per a promoure el comerç local i de proximitat i evitar la desertització comercial dels carrers. El resultat del projecte va suposar una injecció econòmica per a molts comerços i l’oportunitat dels mateixos per arribar a nova clientela. La idea d’aquesta moneda no és pas canviar-la per euros, sinó fer-la moure a través dels comerços del barri per tal de promoure’n l’ús i incentivar el comerç local.  

L’última ponència va ser a càrrec de la Laura Hidalgo, de Bforplanet, que va parlar del primer esdeveniment global de sostenibilitat, amb el propòsit de debatre i proposar solucions als reptes als quals s’enfronta la humanitat. 

L’acte va acabar amb un torn final de preguntes, un debat molt productiu sobre l’economia regenerativa, el comerç de proximitat i un intercanvi d’experiències, així com amb una crida per part de diverses organitzacions a assistir als webinars que havien organitzat.  

L’esdeveniment va cloure amb una foto que simbolitzava l’esmorzar sostenible, amb tasses o gots reutilitzables per brindar virtualment. L’Oriol Costa, per concloure, va convidar les persones assistents a tancar els ulls i imaginar un 2030 en què visquem en una Barcelona sostenible.