Sis mesos d’intensa activitat de la Taula Plàstic Zero

Butlletí: 

Més de 90 organitzacions formen part de la Taula Plàstic Zero, un grup de treball que consolida el seu paper com a eina  per a impulsar la reducció dels plàstics d’un sol ús.

La Taula Plàstic Zero es va crear arran del plantejament de l’emergència climàtica a Barcelona com una de les accions prioritàries a endegar amb caràcter immediat. Es tracta d’una  iniciativa col·lectiva emmarcada en el Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, en la qual participen més de 90 empreses, entitats i institucions, amb l’objectiu comú d’accelerar i dur a terme projectes d’eliminació o reducció dels plàstics d’un sol ús. 

Al llarg del darrer semestre de 2020, la Taula ha realitzat dues trobades en plenari i vuit sectorials, amb les organitzacions participants distribuïdes en 4 comissions: hoteleria i restauració, comerç alimentari, comerç no alimentari i festes i esdeveniments. 

El contingut de les sessions s’ha definit responent als temes d’interès comú per al desenvolupament dels projectes, com ara l’afectació de la pandèmia a les regulacions d’higiene i sanitat, la comunicació efectiva dels projectes o bé les fonts de finançament per a desenvolupar-los. S’ha convidat persones de referència en els temes esmentats per aportar expertesa, s’han pogut resoldre dubtes i generar debats enriquidors. Entre les intervencions realitzades, s’ha comptat amb l’Agència Catalana del Consum i Barcelona Activa, entre d’altres. 

L’Àrea d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament, la Fundació Rezero i la Secretaria Barcelona + Sostenible són les coordinadores i facilitadores del procés de treball. També és destacable la implicació a les sessions de representants de l’Agència de Residus de Catalunya, la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic de la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Però les principals protagonistes són les entitats i empreses amb capacitat de reducció de plàstics d’un sol ús en la seva activitat. Durant les sessions, les organitzacions de la Taula Plàstic Zero ja han presentat més de 15 projectes en procés de creació o implementació i, alhora, han compartit reflexions i propostes amb la resta d’organitzacions participants. També s’ha posat el focus d’alguns projectes en els temes d’interès esmentats abans (comunicació, finançament, etc.).  

S’ha compartit una gran varietat d’iniciatives, com per exemple la creació de jornades formatives per a empreses sobre els avantatges de facilitar l’ús d’envasos reutilitzables en establiments de comerç alimentari, a càrrec del Gremi d’Empresaris Xarcuters i Carnissers de Barcelona. Des de l’àmbit de treball d’hoteleria i restauració, l’empresa Bumerang Takeway, ha explicat el seu projecte de servei de lloguer d’envasos reutilitzables per a establiments de restauració i de menjar per a emportar. En l’àmbit de comerç no alimentari, des de Bolseta, empresa distribuïdora de bosses reutilitzables per a la compra de fruita i verdura, han donat a conèixer la seva estratègia de comunicació, centrant esforços en xarxes socials i en establir comunicació directa amb els establiments comercials, tenint en compte les circumstàncies actuals de la pandèmia. Finalment, en l’àmbit de Festes i esdeveniments, un dels projectes destacats ha estat el d’Ecofestes, que ofereix un servei de lloguer de gots i vaixella reutilitzables per a esdeveniments i té una àmplia experiència en el sector. 

En el futur més immediat, es vol potenciar la creació de sinergies entre projectes i la coneixença a través de la plataforma digital Decidim Barcelona. Aquesta plataforma interactiva i de programari lliure és el principal canal de participació telemàtica que impulsa l’Ajuntament de Barcelona. També s’utilitza en els processos participatius d’altres ciutats i comunitats d’arreu del món. Aquesta eina, aplicada a la Taula Plàstic Zero, permetrà interactuar de manera autònoma a les diverses organitzacions que hi participen i donarà continuïtat a l’intercanvi i maduració d’idees, més enllà de les sessions de treball que se celebren mes a mes. 

Els aprenentatges d’aplicació de Decidim Barcelona a la Taula Plàstic Zero, s'utilitzaran a curt termini per a altres grups de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i dinàmiques de la xarxa Barcelona + Sostenible.