L’entrevista: Esther Peñarrubia

“És imprescindible que les organitzacions i la ciutadania de Barcelona sentin la sostenibilitat i l’estil de vida residu zero com una cosa que va amb elles, no com a quelcom llunyà”, Esther Peñarrubia, Dra. Enginyera Agrònoma, activista i conferenciant sobre residu zero.
Com vas començar a fer d’activista per un estil de vida residu zero?
Fa uns anys, en acabar el doctorat en Enginyeria agrònoma vaig veure un vídeo de la Bea Johnson sobre residu zero i em va interessar moltíssim. Just després de veure el vídeo vaig contactar amb ella i li vaig dir que, tot i que no era traductora, voldria traduir el llibre que acabava de publicar al català i al castellà.
La traducció al català es va publicar el 2016 i al castellà el 2017. Va ser el meu inici “oficial” en el món de l’activisme per un estil de vida residu zero. Tot i que ja havia estat en altres organitzacions com Greenpeace, el 2016 va ser quan vaig començar a fer xerrades. Així doncs, fa cinc anys que adapto els continguts a les necessitats d’organitzacions diverses i administracions públiques que volen fer conferències o tallers sobre la reducció de residus. He desenvolupat bona part de la meva activitat a Catalunya, però també he fet moltes conferències a Madrid i a centres educatius de Croàcia.
Qui és el destinatari de les teves conferències?
He fet més de 115 xerrades i 12 vídeos per ajuntaments, diputacions, bancs, empreses privades, centres educatius (escoles bressol, de primària, de secundària, universitats) i altres. Al cap i a la fi, de l’assumpte dels residus tothom en sap, ja que tothom en genera, però de vegades cal una petita empenta perquè la gent s’adoni que parlem d’un problema real. És per això que he creat deu xerrades diferents, en funció dels àmbits: escola, centre de treball, llar, viatges, etc. Dins de cadascuna, hi ha diferents variants en funció del públic. Als centres educatius, per exemple, hi ha enfocades a l’alumnat, per al professorat o per a famílies i AFAS.
Quin vincle tens amb Cero Residuo, organització que forma part de la Xarxa Barcelona + Sostenible?
Cero Residuo és una botiga en línia de productes sostenibles que no generen residus. Es dediquen a la venda dels productes per la llar, material de papereria, llibres, material d’oficina, ampolles reutilitzables, bosses de roba i molt més. A més, tenen un blog per a conscienciar de la importància de no generar residus. El que faig amb aquesta organització és publicar articles pel seu blog, tots relacionats amb l’estil de vida residu zero. Durant les xerrades que imparteixo sempre els cito, ja que és una empresa exemplar en l’àmbit del residu zero. D’altra banda, des de Cero Residuo difonen les conferències que jo ofereixo, de manera que col·laborem bidireccionalment i es tracta d’una relació molt positiva per ambdues parts.
I amb Rezero, que també forma part de la Xarxa B+S?
Amb Rezero hi vaig col·laborar per primer cop el 2017 amb la realització d’un vídeo dins d’una “webserie” que van fer amb diferents famílies. Havien de reduir els residus que generaven en un mes. Vaig tenir l’honor de col·laborar en un dels vídeos parlant dels bolquers de roba. Més endavant, vaig col·laborar amb l'equip de Rezero en la primera entrevista que vaig fer pel diari La Vanguardia.
Per què és important la teva acció a Barcelona?
Està molt bé parlar de dades i casos de l’altra punta del món, però encara està millor parlar i il·lustrar el que passa amb dades i casos d’aquí, de Barcelona, de Catalunya. Del que tenim al costat, bàsicament. Quan la gent veu imatges d’una platja plena de plàstics a Barcelona o una acció duta a terme per un grup d’activistes d’aquí, ho senten com més proper. És imprescindible que les organitzacions i la ciutadania de Barcelona sentin la sostenibilitat i l’estil de vida residu zero com una cosa que va amb elles, no com a quelcom llunyà.
Com t’has adaptat a la situació actual generada per la Covid-19?
Quan va començar la pandèmia tenia 14 xerrades programades per a ajuntaments catalans i centres educatius d’Espanya. Evidentment, tot plegat es va haver d’aturar. Però els darrers mesos ja n’he pogut fer algunes i programar-ne de noves, de manera presencial o virtual. D’altra banda, darrerament hi ha hagut una demanda de realitzar enregistraments per a diversos ajuntaments. La durada de les xerrades normalment és d’una hora i mitja, en canvi, els vídeos duren entre 5 i 20 minuts. M'adapto al que em demanen en cada ocasió. Ens hem d’adaptar als nous temps, les xerrades presencials són molt més properes, però a les que fem virtualment responem els dubtes dels assistents a través del xat.
Ens podries parlar d’algun repte o projecte de futur que tinguis?
Arribar a parlar sobre residus al personal docent de molts més centres educatius. He trobat que hi ha una part del professorat que està conscienciada, però que voldria disposar de més recursos per abordar la temàtica de la reducció de residus amb els seus alumnes. És per això que hem de continuar apostant per la formació sobre sostenibilitat i en concret, sobre residu zero.
Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?
Poder transmetre els valors en què crec, des de l’experiència, no només des de la teoria. De vegades he parlat amb persones que havien assistit feia temps a una de les xerrades o havia vist o llegit alguna entrevista al respecte i m’expliquen amb orgull els canvis d’hàbits i tot el que han fet per reduir els seus residus. Hi ha molta gent amb ganes de gaudir d’una societat més sostenible, així que jo estic encantada de poder ajudar-los en aquest camí.