L’entrevista: Fundació Banc de Recursos

Butlletí: 

“La clau per a la multiplicació dels impactes socials i la reducció dels impactes ambientals nocius és fer xarxa i organitzar-nos col·lectivament”, Mariona Ortiz, responsable de la iniciativa Pont Alimentari, de la Fundació Banc de Recursos.
 

A què es dedica La Fundació Banc de Recursos?  

La Fundació Banc de Recursos és una entitat social i ambiental de voluntariat especialitzada en la reutilització de recursos i en l’aprofitament alimentari. Gestionem ofertes de materials, equipaments i aliments (frescos i cuinats) d’empreses i organitzacions i els redistribuïm a entitats socials que atenen a col·lectius en situació de vulnerabilitat. Els objectius principals són reduir el malbaratament alimentari i fomentar la justícia social. La Fundació actua com a coordinadora dels projectes Pont Alimentari i Remenja’mmm.

Quins valors caracteritzen l’acció de la vostra organització?

El treball en xarxa, la protecció del medi ambient, la reducció de l’impacte ambiental i la redistribució dels recursos perquè tothom tingui oportunitats de desenvolupar la seva vida en condicions dignes.

                                       
 

El vostre lema és “multiplicant impactes socials reduint impactes ambientals”. Quina és la clau per a promoure la justícia social i l’ambiental?  

Considerem que la justícia social i l’ambiental van bastant lligades. Si consumim o utilitzem els recursos amb responsabilitat la nostra manera de viure serà més sostenible i podrà arribar a tothom. Tal com estem ara, això no és possible, perquè si tothom consumís com en el “primer món”, ja ens hauríem carregat el planeta sencer. Però la clau per la multiplicació dels impactes socials i la reducció dels impactes ambientals nocius és fer xarxa i organitzar-nos col·lectivament.

Què és el Pont Alimentari?

El Pont Alimentari és una iniciativa del Banc de Recursos i Rezero (entitat que també forma part de la Xarxa Barcelona + Sostenible) que pretén reduir el malbaratament alimentari i fomentar la solidaritat. El projecte inclou: una diagnosi al detall dels aliments que es llencen en el sector de la distribució d’aliments, el càtering i la restauració; una tasca de sensibilització pel que fa a la reducció del malbaratament alimentari i propostes de millora; i la creació d’una xarxa d’interacció (pont) entre empreses donants i entitats receptores.

                                                                

 

En què consisteix el Pont Solidari?

El Banc de Recursos actua com un pont solidari entre entitats, empreses i associacions. Quan una empresa, organització o entitat ja no necessita mobiliari d’oficina, roba, joguines o estris complementaris, però encara estan en bon estat, els pot aprofitar algú altre. Així doncs, el Banc de Recursos connecta aquestes organitzacions amb ONG i altres entitats, actuant com a pont solidari.

Quina és la importància de l’economia circular avui en dia?

Més que importància, és que es tracta d’una necessitat urgent: hem d’avançar cap a un model d’economia circular immediatament, no podem perdre més temps. És urgent encaminar-nos cap aquí per poder seguir vivint en aquest planeta amb una mica d’equilibri, ja que, com bé sap tothom, els recursos són finits.

Per què és important la vostra acció a Barcelona?

La nostra acció es centra bàsicament a Barcelona perquè és on tenim una xarxa més abundant, tant de demandes com d’ofertes, però també estem treballant per tot Catalunya. Barcelona és on hi ha més entitats socials amb necessitats i també més empreses que es desprenen de materials o equips en bon estat, per això és important actuar aquí.

                                            

Com i quan vau conèixer la Xarxa Barcelona + Sostenible?

No ho recordo, la veritat. Fa anys que ens hi vam adherir i ens sembla una molt bona iniciativa per donar a conèixer alternatives, opcions i organitzacions que ja estan en marxa per aconseguir una ciutat més sostenible i habitable.

Què us va motivar a formar-ne part?

Com deia, fer xarxa per nosaltres és molt important, és la manera com treballem i creiem que dona bons resultats. És per això que qualsevol iniciativa que ajudi a sumar i a impulsar formes de vida més sostenibles ens sembla que val la pena.

Què us aporta formar-ne part?  

Recentment no hem pogut tenir massa activitat, a causa del volum de feina que tenim, però ens ofereix la possibilitat de veure què s’està coent en matèria de sostenibilitat.

Heu participat en alguna activitat o formació de Barcelona + Sostenible? 

Hem participat en el Fem Xarxing en diverses ocasions i sempre ha estat una experiència interessant per la diversitat d’actors que s’hi troben i la possibilitat de donar a conèixer la nostra tasca.  

Ens podries explicar algun repte o projecte de futur de la Fundació Banc de Recursos?  

Un dels nostres majors reptes és com fer sostenible a escala econòmica i financera la nostra feina. Tenim el ple convenciment que la nostra tasca és imprescindible i volem seguir fent-la, però la precarietat financera ens limita molt, sobretot pel que fa als projectes més ambiciosos. Vivim en una sensació de provisionalitat contínua i sota una dependència anual cap a les subvencions que és molt desgastant.

                                 

Com us heu adaptat a la situació actual generada per la Covid-19? 

Hem procurat seguir l’activitat malgrat les limitacions de mobilitat i de voluntariat, però tenim projectes petits i flexibles i crec que hem pogut seguir sent útils. De fet, més útils, fins i tot, ja que es necessitava material informàtic urgentment i també respondre a necessitats bàsiques d’alimentació en moltes famílies que abans de la pandèmia no ho necessitaven. Hem pogut posar el nostre gra de sorra a aquesta situació dura que hem viscut com a societat.  

Què és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

La possibilitat d’ajudar i oferir oportunitats a persones que ho estan passant malament i també la possibilitat de reduir l’impacte ambiental que provoca la nostra forma de viure.