Una tardor plena d’alimentació sostenible

En el marc de la Setmana Ciutadana de l'Alimentació Sostenible aquest mes s’organitzen diverses activitats, algunes d’elles d'entitats de la Xarxa B+S. A més, el Servei de Documentació d’Educació Ambiental presenta una selecció de publicacions sobre aquesta temàtica.
Setmana Ciutadana de l’Alimentació Sostenible
Del 14 al 24 d’octubre
En el marc de la programació central de la Setmana de l’Alimentació Sostenible, es duran a terme diverses activitats per a la ciutadania (tallers, xerrades, espectacles, etc..) repartides per tota la ciutat. En paral·lel, la Més Setmana compta amb una programació de prop d’un centenar activitats organitzades per 70 entitats.
+ INFO
Agropolis Day en el Fòrum Global del Pacte de Milà
19 d’octubre
En el marc del 7è Fòrum Global del Pacte de Milà, diverses entitats que conformen l’ecosistema agroecològic i de l’alimentació sostenible a Barcelona compartiran els seus projectes amb les persones assistents (principalment personal tècnic d’Ajuntaments d’altres ciutats, comunitat científica i ONGs d’alimentació amb projecció internacional). Els projectes que es presentaran són: FoodCoop BCN, Match Impulsa, Espigoladors, entre d’altres.
> Programa
+ INFO
Exposició Alimentació Sostenible als Districtes
26 d’octubre
Un recurs Itinerant que inclourà una Exposició sobre Alimentació Sostenible i un programa d’activitats, que s'instal·larà una setmana a cada Districte, i amb la que hi van associades activitats tant per a públic familiar, ciutadania i escolar. + INFO
A més, es disposarà de 5 Quioscos de Les Rambles, el 16, 17, 23 i 24 d'octubre de 10.30 a 19 h destinats a fer d’altaveu de les entitats de l’Espai Participatiu Agropolis i donar a conèixer els projectes i iniciatives. + INFO
III Fòrum Europeu d’Agroecologia
18 al 20 de novembre de 2021
Aquest fòrum és un espai d’intercanvi i reflexió sobre pràctica i política per a la transició agroecològica, organitzat per Agroecology Europe i productors, investigadors i entitats de la societat civil de l'àmbit de l’agroecologia. Tindrà lloc del 18 al 20 de novembre de 2021 a Barcelona, en el Centre Cultural Nau Bostik. S’adreça a totes les persones i col·lectius amb interès per regenerar els sistemes alimentaris i comunitats.
Selecció de recursos del Servei de Documentació d’Educació Ambiental
Álvarez, I., Fidalgo, M., Herrero, R. i Shaw.
¿Qué comen las que mal comen? Madrid: Zambra, Balandre, 2020.
Temàtiques: Ecologia agrícola; Dret a l’alimentació; Acció social; Renda mínima.
Llibre que aborda temes i planteja diferents qüestions sobre l’actual model agroindustrial, la renda bàsica, el dret a una alimentació sana, el treball comunitari i l’assistencialisme alimentari.
Bruscas, M.
Los tomates de verdad son feos. Barcelona: [s.n.], 2018.
Temàtiques: Aliments-Consum-Aspectes ambientals; Alimentació; Medi ambient-Anàlisi d'impacte; Hàbits alimentaris.
Llibre il·lustrat i divulgatiu on els autors denuncien una de les situacions quotidianes en les que ens trobem avui dia: tirem menjar, i al mateix temps, hi ha gent que mor perquè no te accés a cap aliment. Cal destacar les il·lustracions que acompanyem el text i les emocions que transmeten.
Sampietro, P., Somovilla, I., Herreros, J. i Bayo, J.
La Ciudad comestible: la naturaleza ha decidido volver a la ciudad. Barcelona: Walrus, 2018.
Temàtiques: Agricultura urbana-Catalunya; Arbres en les ciutats-Barcelona; Jardineria urbana-Catalunya.
Aquesta obra mostra com la vida urbana està canviant i com pot tornar a ser verda i fèrtil. Per això, en el llibre es descobreixen les accions de: recollir, plantar, sembrar, esqueixar o seure per contemplar el pas de les estacions en un jardí al mig del ciment. També, s’explica com s’organitzen persones i grups veïnals per mantenir aquest vincle que ens porta a ‘ruralitzar’ el nostre hàbitat.