Maig 2007

Dijous, 3 maig, 2007
 Número 64, any 6. Maig 2007

 • ZOO DE BARCELONA I URBASER: SIGNANTS EN ACCIÓ (+)

Acció 21

 • No us perdeu l'esmorzar d'Acció 21 sobre consum responsable! (+)
 • Noves organitzacions que han presentat el seu Pla d'Acció  (+)

Iniciatives 21

 • BioCultura, la Fira de les Alternatives i el Consum Responsable (+)
 • Grup de Cadena de Custodia Ecoterra: facilitats per usar paper certificat FSC (+)
 • Barcelona ja és una ciutat de Bicing (+)

Més recursos

 • Guia d'educació ambiental sobre comerç just i solidari (+)
 • Enquesta d'hàbits i valors sobre medi ambient i sostenibilitat (+)
 • Premi Abacus 07 (+)
 • Premi Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya 2007  (+)

Us recomanem

 • ...les activitats de primavera del Centre de Recursos Barcelona Sostenible.  (+)
 • ...que consulteu l'Informe CONAMA 2006. Los retos del desarrollo sostenible en España.  (+)
 • ...la Jornada de debat veïnal sobre els residus a Barcelona  (+)
 • ...el primer acte del Festival Hamaka 2007, aquest diumenge 6 de maig (+)
 • ...la celebració del Dia Mundial de la Biodiversitat (+)
 • ... la Jornada d'eficiència energètica en la distribució d'energia elèctrica  (+)

Indicadors 21

 • Indicador 21: Participació en els afers municipals (+)

Indicador 21: Participació en els afers municipals

Dades 2005: 338

Tendència desitjada: augment

Gràfic d’evolució: No existeixen dades d’evolució anteriors a l’any 2005

Paràmetre de càlcul: Òrgans, processos i mecanismes de participació de la ciutat.

Font: Ajuntament de Barcelona. Direcció de Participació Ciutadana.

Fa referència a l'objectiu 7 del Compromís Ciutadà : Augmentar la cohesió social enfortint els mecanismes d’equitat i participació.

Línies d'acció relacionades: 7.9 (podeu consultar el text íntegre del Compromís Ciutadàa www.bcn.cat/agenda21)

Podeu consultar l’informe complet dels indicadors de l’Agenda 21 de Barcelona de l’any 2006 a www.bcn.cat/agenda21/A21_text/indicadors/IndicadorsAg21_2006.pdf

BioCultura, la Fira de les Alternatives i el Consum Responsable

BioCultura arriba a la seva 14ª edició del 4 al 7 de maig de 2007 al Palau Sant Jordi de Barcelona. Es preveu la participació de 650 expositors i més de 80.000 visitants. La fira, organitzada per l’Associació Vida Sana, es considera una trobada clau sobre alimentació biològica, així com punt de referència de productes i serveis relacionats amb la salut, el medi ambient i la qualitat de vida.

Trobareu informació detallada sobre les activitats i conferències de BioCultura a la web www.biocultura.org

No us perdeu l'esmorzar d'Acció 21 sobre consum responsable!

Us recordem que aquest divendres 4 de maig, de 9 a 10.30 h, tindrà lloc al Reial Cercle Artístic de Barcelona un esmorzar d’Acció 21 dedicat al consum responsable. S’exposaran tres experiències:

 • El repte d'Abacus amb el consum responsable i la campanya Recicla't. Roger Sunyer, director de l'Àrea de Participació i Comunicació d'Abacus cooperativa
 • Roger Sunyer, director de l'Àrea de Participació i Comunicació d'
 • L'OCUC i el consum responsable. Sergi Viñals, tècnic de Medi Ambient de l’Organització de Consumidors i Usuaris de Catalunya
 • . Sergi Viñals, tècnic de Medi Ambient de l’
 • Cooperatives i grups de consum de barri. Alfredo Grafulla, responsable de la botiga-cooperativa Xarxa de Consum Solidari de l’Eixample

Hi són convidats els membres del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat i els signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Cal confirmar l’assistència a la secretaria tècnica de l’Agenda 21 (tel. 932 374 743, agenda21@bcn.cat).

Guia d'educació ambiental sobre comerç just i solidari

La Federació d’ONG de solidaritat internacional Setem i l’Ajuntament de Barcelona han publicat la guia Canviem de codi: el comerç just i solidari. Aquesta guia dóna informació, consells i orientacions pràctiques sobre el perquè, el com i on podem adquirir productes de Comerç Just a la nostra ciutat.

La guia es pot recollir al Centre de Recursos Barcelona Sostenible o consultar en pdf a la web www.bcn.cat/agenda21 . S’enviarà per correu als membres del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat i als signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat

...les activitats de primavera del Centre de Recursos Barcelona Sostenible.

Aquest trimestre trobareu diferents tallers i rutes relacionades amb la biodiversitat. La propera activitat programada és un taller pràctic i sortida per identificar els cants dels ocells, a càrrec del biòleg Pere Alzina, el dissabte 5 de maig de9 a 14h.

Consulteu el programa al web del CRBS www.bcn.cat/agenda21/crbs

ZOO DE BARCELONA I URBASER: SIGNANTS EN ACCIÓ

Com ja havíem anunciat a l’Info 21, el dia 29 de març es va estrenar el nou programa de visites per conèixer sobre el terreny les actuacions de les entitats i empreses signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Un grup de 30 persones, representants de diverses organitzacions, van acudir al Parc Zoològic per conèixer el seu Pla d’Acció. Carme Maté, directora executiva del Zoo, va donar la benvinguda als assistents i els va acompanyar al llarg de la visita. L’activitat va començar amb una presentació general del Pla d’Acció per la Sostenibilitat 2005-2008 del Zoo per part de la coordinadora del Pla Mª Josep Virgos. Seguidament, Damià Gibernet, coordinador de l'Equip Verd del Zoo, va explicar el funcionament d’aquest grup, creat recentment amb un èxit total. L’Equip Verd està format per aquells treballadors que voluntàriament participen de manera més activa en el desenvolupament del Pla d’Acció: presentació de noves iniciatives a la direcció; execució i valoració de els actuacions; promoció de l’ambientalització a l’entorn laboral; creació d’ocasions d’aprenentatge, trobada i intercanvi...

A continuació va començar una visita poc convencional a les instal·lacions, començant per l’espai on es centralitzen els fems i altres residus del Zoo. Es van poder conèixer, entre altres iniciatives, el funcionament de la recollida selectiva; la instal·lació solar tèrmica per a la climatització de terraris; la reutilització de restes de poda com a elements per fer més acollidors els recintes dels animals; els projectes educatius al mateix Zoo i als hàbitats naturals de les espècies que es reintrodueixen; el programa d’enriquiment de la conducta dels animals o la potenciació del Zoo com a refugi de fauna de Barcelona. Els visitants van tenir l’oportunitat de constatar que el Zoo acull la colònia de cria de bernat pescaire més gran de Catalunya, amb més de 100 nius.

El dijous 19 d’abril va tenir lloc la segona Visita 21, en aquesta ocasió a Urbaser, una empresa que inclou entre les seves àrees d'activitat la neteja i recollida de residus sòlids urbans a més de 1300 municipis.

Jordi de Pineda, Director Regional d’Urbaser, va donar la benvinguda al grup i va presentar l’empresa. Al llarg de la visita van intervenir els responsables de cada servei.

La visita va permetre conèixer com s’ha desenvolupat el pla d’acció d’Urbaser partint d’una completa ecoauditoria realitzada per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, i com s’han anat implicant en el procés la direcció i tots els treballadors.

Es van poder veure les actuacions per adaptar el parc de vehicles a criteris de sostenibilitat: ús de gas natural i biodiesel com a combustibles i nous vehicles de neteja elèctrics. També es va explicar el sistema de captació i ús d’aigua freàtica per netejar els carrers, els contenidors i la flota de vehicles; la depuració de les aigües residuals; la recollida selectiva de residus especials i la instal·lació solar tèrmica per a la calefacció de les oficines i les dutxes dels treballadors. Sense oblidar les actuacions relacionades amb la millora de la cohesió social: integració de treballadors immigrants, contractació de serveis d’empreses socials, màquines de vending de comerç just, etc.

Agraïm al personal del Zoo de Barcelona i al d’Urbaser tota la seva dedicació i hospitalitat.

Podeu consultar les fitxes-resum dels plans d’acció del Zoo i d’Urbaser a http://http://www.sostenibilitatbcn.cat/agenda21/plans_subscrits.php

Grup de Cadena de Custodia Ecoterra: facilitats per usar paper certificat FSC

La certificació forestal és una garantia de que l'aprofitament del bosc no implica la seva destrucció. Lacertificació FSC, promoguda pel Forest Stewardship Council (www.fsc.org ), promou que els boscos es gestionin de manera responsable i que els productes que n'obtenim, com ara el paper, mantinguin la traçabilitat o cadena de custòdia. Així arriben al mercat correctament identificats, de manera que el consumidor els pot reconèixer mitjançant el logotip del FSC.Amb l'objectiu d'augmentar l'ús de paper certificat procedent de boscos ben gestionats i possibilitar que els materials impresos sobre paper FSC puguin lluir el logotip que ho acredita, la Fundació Terra ha establert un grup de cadena de custòdia, una opció del sistema de certificació FSC mitjançant el qual diferents entitats o empreses poden compartir un mateix certificat, reduint les tasques administratives i repartint els costos que suposa estar certificat.

Amb el nom de Grup de Cadena de Custodia Ecoterra, es constitueix aquest grup d'entitats per a emprar paper certificat FSC en materials impresos. La Fundació Terra actua com a gerent del grup, i assessora i realitza el seguiment necessari per a que les entitats membres que desitgin adherir-se a la iniciativa compleixen els requisits que determina el FSC per a poder emprar correctament aquest segell.

El Grup de Cadena de Custòdia Ecoterra és la primera iniciativa al país per facilitar que les entitats puguin emprar el segell FSC en els seus materials de comunicació. És obert a qualsevol entitat i a les empreses amb menys de 25 treballadors i una productivitat inferior al milió d'euros anual.

Més informació: www.ecoterra.org/articulos.php?lang=cat&id=43

Noves organitzacions que han presentat el seu Pla d'Acció

Col·legi de Doctors i Llicenciats en Ciències Polítiques i Sociologia de Catalunya

Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques

Els Plans d’Acció presentats pels signants es poden consultar a la base de dades del web de l’Agenda 21: www.bcn.cat/agenda21

Enquesta d'hàbits i valors sobre medi ambient i sostenibilitat

Ha estat publicat l’informe final sobre els resultats de la segona Enquesta d'Hàbits i Valors sobre Medi Ambient i Sostenibilitat, realitzada per l'Equip d'Anàlisi Política de la Universitat Autònoma de Barcelona per a l'Ajuntament de Barcelona. L'enquesta, dirigida per Joan Subirats, es va fer mitjançant 1.200 entrevistes domiciliàries a majors de 18 anys durant l’any 2004. Contempla aspectes com les pautes de mobilitat, l’estalvi energètic, els residus, etc. Una de les valoracions que s’extreu de l’informe és que creix la consciència ambiental en relació a l’any 2000, però no necessàriament s’experimenta un canvi d’hàbits quotidians immediat i rellevant.

La publicació està disponible al catàleg de publicacions de la web de l’Agenda 21 www.bcn.cat/agenda21/A21_text/cataleg.htm (número 14 de la col·lecció Documents). També s’enviarà per correu als membres del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat i als signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.

...que consulteu l'Informe CONAMA 2006. Los retos del desarrollo sostenible en España.

L’informe reflecteix el que es va discutir a CONAMA 8, la vuitena edició del Congrés Nacional de Medi Ambient, que es va celebrar a Madrid el passat mes de desembre. En el congrés es varen tractar els grans temes ambientals del territori: aigua, canvi climàtic, energia, residus i contaminació, desenvolupament rural i conservació de la natura, infrastructures i transport, economia sostenible i societat i polítiques d’actuació; i es van presentar actuacions concretes que ja estaven en marxa.

Podeu consultar l’informe complet a www.conama8.org

Pàgines