Com ja havíem anunciat a l’Info 21, el dia 29 de març es va estrenar el nou programa de visites per conèixer sobre el terreny les actuacions de les entitats i empreses signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat. Un grup de 30 persones, representants de diverses organitzacions, van acudir al
Parc Zoològic per conèixer el seu Pla d’Acció. Carme Maté, directora executiva del Zoo, va donar la benvinguda als assistents i els va acompanyar al llarg de la visita. L’activitat va començar amb una presentació general del Pla d’Acció per la Sostenibilitat 2005-2008 del Zoo per part de la coordinadora del Pla Mª Josep Virgos. Seguidament, Damià Gibernet, coordinador de l'Equip Verd del Zoo, va explicar el funcionament d’aquest grup, creat recentment amb un èxit total. L’Equip Verd està format per aquells treballadors que voluntàriament participen de manera més activa en el desenvolupament del Pla d’Acció: presentació de noves iniciatives a la direcció; execució i valoració de els actuacions; promoció de l’ambientalització a l’entorn laboral; creació d’ocasions d’aprenentatge, trobada i intercanvi...
A continuació va començar una visita poc convencional a les instal·lacions, començant per l’espai on es centralitzen els fems i altres residus del Zoo. Es van poder conèixer, entre altres iniciatives, el funcionament de la recollida selectiva; la instal·lació solar tèrmica per a la climatització de terraris; la reutilització de restes de poda com a elements per fer més acollidors els recintes dels animals; els projectes educatius al mateix Zoo i als hàbitats naturals de les espècies que es reintrodueixen; el programa d’enriquiment de la conducta dels animals o la potenciació del Zoo com a refugi de fauna de Barcelona. Els visitants van tenir l’oportunitat de constatar que el Zoo acull la colònia de cria de bernat pescaire més gran de Catalunya, amb més de 100 nius.
El dijous 19 d’abril va tenir lloc la segona Visita 21, en aquesta ocasió a
Urbaser, una empresa que inclou entre les seves àrees d'activitat la neteja i recollida de residus sòlids urbans a més de 1300 municipis.
Jordi de Pineda, Director Regional d’Urbaser, va donar la benvinguda al grup i va presentar l’empresa. Al llarg de la visita van intervenir els responsables de cada servei.
La visita va permetre conèixer com s’ha desenvolupat el pla d’acció d’Urbaser partint d’una completa ecoauditoria realitzada per la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, i com s’han anat implicant en el procés la direcció i tots els treballadors.
Es van poder veure les actuacions per adaptar el parc de vehicles a criteris de sostenibilitat: ús de gas natural i biodiesel com a combustibles i nous vehicles de neteja elèctrics. També es va explicar el sistema de captació i ús d’aigua freàtica per netejar els carrers, els contenidors i la flota de vehicles; la depuració de les aigües residuals; la recollida selectiva de residus especials i la instal·lació solar tèrmica per a la calefacció de les oficines i les dutxes dels treballadors. Sense oblidar les actuacions relacionades amb la millora de la cohesió social: integració de treballadors immigrants, contractació de serveis d’empreses socials, màquines de vending de comerç just, etc.
Agraïm al personal del Zoo de Barcelona i al d’Urbaser tota la seva dedicació i hospitalitat.
Podeu consultar les fitxes-resum dels plans d’acció del Zoo i d’Urbaser a http://http://www.sostenibilitatbcn.cat/agenda21/plans_subscrits.php