L’entrevista: Saneseco

Divendres, 27 maig, 2022
Butlletí: 

“En el futur l'aigua serà un recurs encara més escàs, i els sistemes de sanejament sec no contaminen i preserven millor els recursos hídrics existents. A banda, pots instal·lar un vàter sec en gairebé qualsevol lloc perquè no necessiten infraestructures.” Laura Halminen, fundadora de Saneseco.

A què es dedica la teva organització?

Saneseco és una empresa dedicada a aportar serveis integrals relacionats amb l'ecosanejament i, més concretament, els vàters secs. També fabriquem i instal·lem cabines sanitàries ecològiques per a espais naturals, horts urbans i altres espais que no tenen connexió a la xarxa de clavegueram o a la xarxa d'aigua.

Hi ha algun projecte en què estigueu immersos ara mateix que vulguis destacar?

Just ara estem desenvolupant nous models de cabines sanitàries ecològiques amb la fusteria Milanta, seguint els principis de l'ecodisseny. A més d’utilitzar fusta local com a matèria primera, volem fomentar l’economia local fabricant a Barcelona, i també tenim pensat col·laborar amb altres entitats de l'economia social i solidària en tots els serveis que necessitem com poden ser serveis de comunicació o proveïdors de material.

Quina importància té el vessant social a Saneseco?

Precisament, un altre servei que també volem oferir és el servei de neteja i manteniment, i volem apostar per entitats que treballen en la reinserció laboral, amb dones migrades i col·lectius vulnerables. És a dir, a banda del vessant sostenible també volem incorporar una mirada social i de perspectiva de gènere que la tenim molt present en tot moment.

Quina incidència territorial teniu?

A Barcelona, en concret, actuem sobretot en horts urbans i comunitaris. Tenim instal·lacions en alguns municipis de l'Àrea Metropolitana, i també fem assessoraments, instal·lacions i venda de productes per a habitatges, establiments de turisme rural, zones d'acampada... Com que actuem en molts contextos diferents, al cap i a la fi, sí que treballem per tota Espanya.

Quins beneficis ecològics comporta el sanejament sec ?

Els beneficis ambientals són bastant evidents. Ens estem quedant sense aigua, i amb la matèria fecal estem contaminant el mar, el rius... Hi ha un problema de falta d’infraestructures de sanejament bastant greu encara que se’n parli poc. Per tant, el primer benefici és que els vàters secs no necessiten aigua. En el futur l'aigua serà un recurs encara més escàs, i aleshores automàticament anirem cap a aquesta alternativa en molts llocs. Segon, els sistemes de sanejament sec no contaminen i preserven millor els recursos hídrics existents. Hi ha impactes positius sobre l'entorn.

A banda, també hi ha el factor que pots instal·lar un vàter sec en gairebé qualsevol lloc, perquè no necessiten infraestructures. I no vull oblidar un altre benefici més social com és la importància de l'accés als serveis higiènics. Per exemple, hi ha horts urbans on acudeixen persones amb diversitat funcional, gent gran o grups escolars, i que no tenen lavabos.

Què és el que més t'agrada de formar part de la Xarxa B+S?

El que més m'agrada és justament que és molt àmplia i és una oportunitat de conèixer altres iniciatives i enxarxar-nos per afrontar la missió que tenim. Hem d'anar totes a la mateixa direcció i fer-ho juntes. La competència no és la nostra manera de fer les coses. Volem ampliar els impactes positius i treballar en xarxa.

Heu encetat alguna iniciativa o projecte amb alguna altra entitat de la Xarxa B+S des que us hi vau incorporar?

Doncs sí. Hi ha una empresa que es diu "Ecosec", de banys ecològics, que fan lloguers de vàters secs per a esdeveniments. Amb ells fem tallers molt divertits de sensibilització i d’autoconstrucció de vàters secs portàtils senzills. Aquesta és una manera d'introduir a la gent al món dels vàters secs que normalment es coneix molt poc. Durant el mateix taller fem la part d'explicació del context i el perquè estem fent això, exposem també la bogeria del sistema de sanejament actual i després ja construïm els "cacalaixos" –els hi diem així, “cacalaixos” –  i la gent se l'emporta a casa.

Què és el que més t'enorgulleix de la teva feina?

Jo trobo molt gratificant el fet de poder aportar solucions i treballar amb tecnologies apropiades al context climàtic. També veure el moment en què a algú se li il·lumina la bombeta en un taller i pensa: "Ostres, no sé què estem fent amb l'aigua actualment". Volem ajudar que més persones coneguin aquesta alternativa i implementin un vàter sec, amb l’objectiu de reduir la nostra petjada ambiental i preparar-nos als canvis que vindran.