L’Atles de Biodiversitat incorpora una nova capa de peixos

Divendres, 10 juny, 2022
Butlletí: 

L’Institut de Ciències del Mar i l’entitat Anèl·lides, en col·laboració amb altres organitzacions i la ciutadania, han fet possible la inclusió d’espècies marines en el gran Atles de la Biodiversitat, descobrint-nos més de 100 espècies de peixos diferents que habiten a les nostres platges.

L’Atles de Biodiversitat de l'Ajuntament de Barcelona recull les diferents espècies de peixos presents a les platges de la ciutat comtal. N’hi han trobat més d’un centenar, entre elles la Sorella del Sud (Caranx crysos), una espècie invasora.

Fins ara, aquest Atles no disposava d’informació sobre la biodiversitat marina de les platges de Barcelona. Ara l’incorpora gràcies a les dades aportades com a resultat de la participació ciutadana coordinada per lInstitut de Ciències del Mar i Anèl·lides Seveis Ambientals Marins en esdeveniments com la BioMARató i UrbamarBio

D’aquesta manera, durant la recollida d’informació, la ciutadania ha participat en sortides al litoral barceloní que han permès fotografiar i recopilar més de 10.000 observacions de 713 espècies, de les quals 103 són peixos. En aquest sentit, “la inclusió de les observacions a l’Atles de Biodiversitat de l’Ajuntament permet democratitzar la informació, fer-la oberta i disponible per tota la població”, afirma Xavier Salvador, científic de l’Institut de Ciències del Mar .

Per la seva part, Andrea Comaposada, fundadora d’Anèl·lides, comenta: “aquest tipus de projectes ens ajuden a deixar de veure les platges de Barcelona com sorra i aigua i començar a veure-les com els ecosistemes vius marins que són”.

Prova d’això és la gran varietat d’espècies trobades, de peixos i altres organismes marins, incloent-hi espècies que en l’àmbit de l’imaginari local no s’esperava trobar i que s’han pogut veure, com són els cavallets de mar.

L’objectiu d’aquesta recopilació de dades és ajudar a avançar en la recerca i posar a disposició de la ciutadania de Barcelona el coneixement sobre la biodiversitat de les seves platges, però també millorar les polítiques de gestió d’algunes espècies, en especial de les més vulnerables i invasores.

Consulta l’Atles de Biodiversitat