Aquest estiu, endinseu-vos en el món cooperatiu

Dijous, 23 juny, 2022
Butlletí: 

El pròxim 2 de juliol se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives, amb aquest motiu us presentem diverses iniciatives de membres de la Xarxa B+S que fomenten l'emprenedoria cooperativa a través de programes d’acompanyament i mentoria i que tindran lloc aquest estiu.
 

Espurna Verda

“Teniu una idea o projecte cooperatiu en el camp de l’ecologia i la sostenibilitat? Necessiteu recursos i eines per desenvolupar-la?”, aquesta és la idea de partida d’Espurna Verda, el programa d’emprenedoria cooperativa per a projectes ecosocials que proposen Espai Ambiental i LabCoop amb la col·laboració de Coòpolis

El programa us acompanya des de la idea a la creació d’un projecte cooperatiu o nova línia de negoci, i incorpora la mirada ambiental en el procés mitjançant marcs de l’economia ecològica, circular i regenerativa. També ofereix eines, metodologies i recursos per desenvolupar la idea de projecte des de la seva dimensió de sostenibilitat, governança i cures, posant una especial atenció en la dimensió ambiental del projecte i en com augmentar el seu impacte en les transicions ecològiques urbanes. 

Del 23 de juny al 21 de juliol, a Coòpolis (Carrer de la Constitució, 19).  

> Espurna Verda: més informació i inscripcions 
 

Cooperatives de joves

“T’estem buscant! Tornen les #CooperativesdeJoves”. L’Escola Lliure El Sol busca persones joves d’entre 18 i 29 anys que vulguin descobrir el món del cooperativisme, coneixent l’Economia Social i Solidària (ESS), altres formes d’organitzar el treball i treballant les competències personals i professionals.  

Les Cooperatives de Joves són cooperatives de treball efímeres de caràcter educatiu no empresarial. El model pedagògic i d’intervenció es basa a posar els i les joves al cor del projecte i promoure la seva autonomia, tot donant-los eines perquè s’autoorganitzin i autogestionin la feina, fomentant el seu compromís i responsabilitat individual i col·lectiva i facilitant-los l’adquisició de nous aprenentatges i noves competències personals a partir de les seves pròpies capacitats i de l’aprenentatge cooperatiu.  

Del 27 de juny al 13 de juliol, a l’Escola Lliure El Sol (Av. Drassanes, 3). 

> Cooperatives de Joves: més informació i inscripcions 
 

Cooperatives en transició

“Cooperatives en transició: Com integrar la perspectiva ecofeminista dins de les nostres organitzacions” és el títol de la taula rodona organitzada per la Comissió d’Ecologia de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i Coòpolis, en el marc de la VI escola d’Estiu de la XES. Serà un espai per visibilitzar eines, processos i experiències per incorporar la perspectiva ecofeminista a les organitzacions. Hi participaran Resilience Earth i l'Esberla. 

El 29 de juny a les 11 h, en format virtual. 

> EscolaESStiu: inscripcions 

 

 

 

El cooperativisme a la Xarxa B+S 

Sabíeu que més de 50 cooperatives formen part de la Xarxa Barcelona + Sostenible? Majoritàriament es dediquen als àmbits de l’arquitectura, l’energia, la comunicació i la inclusió. A més, a la Xarxa tenim experiències diverses de cooperativisme. Us en posem alguns exemples: 

La Xarxa d’Economia Solidària és la xarxa que aglutina prop de 500 sòcies d’arreu de Catalunya, entre elles cooperatives (de treball, de consum, d’habitatges...), societats laborals, associacions amb activitat econòmica, xarxes d’intercanvi de coneixements i serveis, i en general totes les iniciatives econòmiques que entenen i assumeixen l’economia solidària com una nova forma de produir, consumir i de distribuir. 

El Grup ECOS és grup cooperatiu format per empreses de sectors d’activitat diversos de l’ESS que ha donat forma a espais de cooperació socioeconòmica, en format de coworking, que pretenen enfortir i desenvolupar les organitzacions sòcies, contribuir al benestar de les persones que les integren i promoure la creació del mercat social. 

Coòpolis, l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, és un dispositiu de foment i promoció de l’Economia Social i Solidària a la ciutat de Barcelona. En el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, promou un ecosistema d’activitat socioeconòmica i formativa, de generació d’ocupació i d’impacte social. És un laboratori per la intercooperació i l’enfortiment econòmic local. Una eina per construir ciutats cooperatives: els nous territoris de la cooperació econòmica, social i solidària. 

Batec, recentment incorporada a la Xarxa B+S, és un projecte d’intercooperació socioeconòmica d’entitats cooperatives i associatives, que treballa des de Barcelona per ser un referent en la transició energètica cap a un model sostenible, just i democràtic promogut des de l’àmbit de l’ESS. 

 

Per acabar, recordem que el 2 de juliol se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives. Aquesta efemèride vol donar a conèixer les cooperatives i promoure els ideals de el moviment, com la solidaritat internacional, l'eficiència econòmica, la igualtat o la pau mundial.