L’entrevista: Barcelona Art Of Travel

Dijous, 22 setembre, 2022
Butlletí: 

“Esperem que el nostre llegat sigui útil per als més joves i que puguin conviure amb el turisme de qualitat”. Montserrat Anda, directora de Barcelona Art Of Travel.

A què es dedica la teva organització? 

Barcelona Art of Travel és una agència de viatges d'autor: preparem tot el referent a l'experiència en destí, amb tot detalls, abans d'oferir-la al visitant. Som experts de la zona, guies oficials coneixedores de com viatjar pot ser un art. 

Quin paper té la sostenibilitat en l’àmbit del turisme?  

A més de pertànyer a Biosphere, que ens audita, ens forma i ens assessora per ser més sostenibles, donem molta importància a l'impacte ambiental que pugui sorgir de l'activitat turística.  
Oferim activitats, que no sols són sostenibles a nivell econòmic, social i amb el nostre entorn natural, sinó que ajuden a incentivar l'economia local del sector, desmassificant les zones més visitades, oferint una experiència única en llocs allunyats dels més concorreguts. 

Al vostre web parleu de turisme responsable i únic, amb un enfoc local i allunyat del turisme de masses. Com ho feu per no caure en els tòpics dels espais turístics barcelonins?  

Certament, al final és el mercat qui tria, i sí, ens demanen un turisme que inclou visitar els llocs més concorreguts, com la Sagrada Família o el Camp Nou, i ho fem. Però sempre intentem oferir-ho d'una forma singular, entrant per llocs que només els vilatans de la zona coneixem, o concertant la visita amb un desdejuni amb un exfutbolista... informant de possibles destins menys concorreguts per a poder diversificar l'oferta turística, oferint al visitant nous llocs on gaudir de la seva experiència singular. 

Què és el decàleg del viatger responsable?  
 
És prendre consciència d'una sèrie d'accions que redueixin l'impacte mediambiental. Posar-les per escrit ens fa responsables de les nostres accions. Es tracta d’iniciatives tan senzilles com ensenyar a reciclar una ampolla de vidre i llençar-la al contenidor adequat. O informar de la protecció d'espècies i plantes autòctones en reserves naturals. O de la necessitat d'estalviar aigua, sense malbaratar-la. 

A la pràctica, com treballeu per ser més sostenibles? Quins són els vostres principals eixos de treball en aquest sentit?   
 
Ens hem digitalitzat amb les noves tecnologies, evitant l'ús del paper, i tot el que imprimim és en paper reciclable. També ens comprometem amb empreses com la nostra, per incentivar l'economia local. Identifiquem als nostres partners i proveïdors que formen part de Biosphere o, com a mínim, siguin sostenibles en les seves accions. Des d'hotels a restaurants, serveis d'àpats, i transports... Encara que aquest últim punt se'ns fa més complicat, a causa de la poca infraestructura que existeix en la zona per a recarregar vehicles elèctrics. 

Per què ha d’existir una organització com la teva a Barcelona? Quina és la seva aportació?   

Som una empresa que fuig dels formalismes; més aviat, satisfem les necessitats dels visitants, sempre que les seves expectatives siguin realistes. Donant un millor servei al turisme de qualitat que busca una experiència local, sense pretensions, però amb la visió d'una persona que anteposa els seus interessos als del viatger. Posant-nos en el seu lloc, sorprenem les persones que, fins i tot sent locals, desconeixien unes certes característiques i llocs. La vocació de servei ens mou a oferir la millor experiència: comença des que el visitant trepitja el sòl, després de sortir de l'avió, amb un meet and greet, fins a portar-lo a un hotel allunyat de les zones més concorregudes. 

Quan i com vau conèixer B+S? Què us va fer participar-hi?  

Vam conèixer Barcelona + Sostenible a través de les xarxes socials. Ens interessa la seva aportació sostenible a la ciutat, mitjançant el sector del turisme, en el qual ens especialitzem. 

Heu encetat alguna iniciativa o projecte amb alguna altra entitat de la Xarxa B+S des que us hi vau incorporar?  

Som una empresa petita i tenim les nostres limitacions. No obstant això, sempre estem oberts a projectes o iniciatives noves, col·laborant de la millor manera possible. 

Què és el que més t'enorgulleix de la teva feina?  

Que quan el visitant marxi, ho faci amb gratitud i amb un somriure d'orella a orella.  
Vull aprofitar aquest espai per donar gràcies a la Xarxa B+S per la seva tasca i el seu suport. Esperem que el nostre llegat sigui útil per als més joves i que puguin conviure amb el turisme de qualitat. S'han donat casos de turismofòbia, a causa del terrible impacte que pot sorgir d'una mala planificació turística. El nostre objectiu és desmassificar el turisme, oferint experiències com un rem en llagut català al mar Mediterrani, o una visita a l'altre Gaudí, que no sigui únicament La Sagrada Família o Parc Güell. 

 

--------------------------------------------------------------------------------------
Voleu que us entrevistem i sortir al butlletí de la Xarxa B+S? 

Tan sols heu d'omplir aquest formulari i us contactarem per a concertar una entrevista. Animeu-vos a compartir la vostra tasca de sostenibilitat amb la resta de la Xarxa!