Setembre 2010

Dijous, 28 octubre, 2010
 Número 97, any 9. Setembre 2010

 • OBERTS ELS PRIMERS FÒRUMS WEB DE LA CONVENCIÓ DE SIGNANTS DE L'AGENDA 21 (+)

Acció 21

 • Francesco Tonucci ens parlarà de la participació dels infants per millorar la ciutat (+)
 • Quatre centres educatius promouen el transport més sostenible amb la Cursa per la Mobilitat (+)
 • Valoració positiva de les ecoauditories de residus (+)

Iniciatives 21

 • L'Espai de Mar, un nou equipament d'educació ambiental que aposta per la integració de les persones i el medi (+)
 • Eco-union ofereix 3 places gratuïtes per al curs Biodiversitat i canvi climàtic als signants de l'Agenda 21 (+)
 • Mercabarna inicia una campanya d'informació ambiental (+)
 • Iniciada la campanya BiciCampus 2010-2011 (+)
 • Barcelona incrementa la presència de flors a la ciutat amb criteris de sostenibilitat (+)

Més recursos

 • La col·lecció Documents ja està disponible íntegrament a la web (+)
 • Tècnics i experts es reuneixen per debatre sobre construcció sostenible (+)
 • Catàleg de recursos: formació en jardineria per a tothom, particulars i professionals (+)

Us recomanem

 • ...la presentació dels projectes seleccionats al 6è Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, (+)
 • ...la conferència El capitalisme com a origen del canvi climàtic, (+)
 • ...el concurs de fotografia Esquitxos 2010 “Tradicions fluvials”, (+)
 • ... la 17a exposició Orquídies Exòtiques, (+)
 • ...el concurs “20 segons pel Planeta”, (+)
 • ...Testimonis del Clima, (+)
 • ...el llibre Contrapublicitat, (+)

OBERTS ELS PRIMERS FÒRUMS WEB DE LA CONVENCIÓ DE SIGNANTS DE L'AGENDA 21

Des del 14 de setembre i fins al 4 d’octubre s’està realitzant la primera ronda de sessions de treball preparatòries de la 2a Convenció de signants de l’Agenda 21. Fins al moment s’hi han inscrit més de 170 persones de 90 organitzacions diferents, moltes de les quals assiteixen a més d’una trobada.

Aquestes sessions tenen el propòsit de recollir aportacions per a la diagnosi de l’Agenda 21 de 2

Barcelona, així com propostes de temes estratègics que es considerin rellevants per al futur, sobre els quals es vulgui aprofundir en la segona ronda de sessions (novembre de 2010). Tot i que en tots els casos es planteja una mateixa dinàmica, la diversitat de participants i temàtiques fa que les intervencions també ho siguin. A partir d’un primer recull de dades d’evolució i actuacions relacionades amb cada objectiu del Compromís ciutadà per la sostenibilitat, els integrants dels grups han aportat noves dades, apreciacions i valoracions que enriquiran la diagnosi. Uns dies després de cada sessió, s’obre un fòrum web per difondre la informació recollida i facilitar la recollida de noves contribucions, tant dels inscrits al grup de treball com d’altres interessats. En els moments de redactar aquestes línies, ja són oberts els fòrums sobre espais verds i biodiversitat (objectiu 1) i estructura urbanística de la ciutat i qualitat de l’espai públic (objectiu 2).

Per accedir-hi només cal entrar a la pàgina web i registrar-se com a usuari: http://www.bcn.cat/agenda21/convencio/forumsvirtuals.html. Tots els fòrums restaran oberts fins el 20 d’octubre. Animeu-vos a introduir els vostres comentaris!

Francesco Tonucci ens parlarà de la participació dels infants per millorar la ciutat

Properament, en el marc del cicle Transicions cap a una Barcelona més sostenible, Francesco Tonucci ens oferirà una conferència sobre la importància de la participació dels infants com a motor per a la transformació de la ciutat. Tonucci, investigador del Istituto di Scienze e Tecnologie della Cognizione d’Itàlia, és reconegut mundialment tant en la seva faceta de pedagog com de dibuixant. L’acte tindrà lloc l’11 de novembre, a les 18 h, a la sala d’actes de la Casa del Mar (c. d’Albareda, 1-13). Les inscripcions es poden fer per correu electrònic a agenda21@bcn.cat.

El cicle Transicions vol ser una aportació complementària a la 2a Convenció de signants de l’Agenda 21, que ajudi a enriquir les reflexions i debats sobre la nostra ciutat. Al web de la Convenció està disponible la presentació de Josep Canadell Canvi climàtic i la gran transició cap a un món descarbonitzat, que va inaugurar el cicle el passat mes de juny: www.bcn.cat/agenda21/convencio/cicle_transicions.html

Quatre centres educatius promouen el transport més sostenible amb la Cursa per la Mobilitat

Uns 160 alumnes dels centres Casa Nostra i Escola Projecte (Sarrià-Sant Gervasi), Pau Casals i Menéndez Pidal (Horta-Guinardó) van realitzar la primera Cursa per la Mobilitat en el marc dels 10 anys de l’Agenda 21 Escolar i la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura. La cursa s’iniciava a cada centre educatiu, des d’on diferents grups d’alumnes, professors i mares i pares voluntaris es van desplaçar a peu, en bicicleta, en cotxe, en taxi, en moto, en metro i en bus fins a la 3

biblioteca Jaume Fuster, a la plaça Lesseps. A més de demostrar que les dues rodes són el mitjà més ràpid (bicicleta i moto), també es van estudiar els costos totals dels mitjans de desplaçament, i en aquest sentit els mitjans més econòmics són els no motoritzats. Aquesta activitat ha estat organitzada per l’Associació Promoció del Transport Públic (PTP), amb la col·laboració de l’Agenda 21 Escolar de l’Ajuntament de Barcelona. Trobareu informació detallada dels temps de desplaçament i l’estudi dels costos a: http://transportpublic.org/images/pdf/20100928-cursa-escolar.pdf

Valoració positiva de les ecoauditories de residus

A finals de 2009, set organitzacions signants de l’Agenda 21 van iniciar el procés d’elaboració d’una ecoauditoria de residus de la seva pròpia activitat, tutelats per la Fundació per a la Prevenció de Residus i Consum Responsable. Els participants, Airun, Associació Mont d’Orsà de Veïns de Vallvidrera, B:SM, Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, Consorci Parc de Collserola, Laboris i Lluïsos de Gràcia, van trobar-se el darrer 14 de juliol per fer una presentació dels resultats obtinguts, així com dels processos participatius duts a terme dins de cada organització.

Les auditories van rebre valoracions molt positives. Es va destacar la seva gran utilitat per a les entitats per tal de continuar amb la implantació de criteris de sostenibilitat i pel potencial sensibilitzador de la proposta: un canvi d’hàbits individual dins l’organització que genera un efecte de taca d’oli, no només afectant l’àmbit professional, sinó també el personal i social.

La guia per fer una ecoauditoria de residus de forma autònoma, concebuda com un recurs per als signants, està disponible al web de l'Agenda 21: www.bcn.cat/agenda21/accio21/materials/ecoauditoria_residus/principal.pdf

L'Espai de Mar, un nou equipament d'educació ambiental que aposta per la integració de les persones i el medi

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en servei un nou equipament d’educació ambiental, l’Espai de Mar, que té com a finalitat promoure la sensibilització i l’educació ambiental sobre el litoral, a través de la pràctica esportiva i del lleure inclusius.

L’Espai de Mar, que es troba a peu de platja, als porxos del passeig Marítim, vol ser un model de sostenibilitat en la gestió i en l’oferta d’activitats i de serveis. El nou equipament garanteix estructures permanents i instal·lacions adaptades perquè tothom, i especialment el col·lectiu de persones amb discapacitat, trobi recursos per a la pràctica esportiva en relació amb el mar, i facilitar-li així la integració i la normalització social. També pretén col·laborar en el treball en xarxa que s’estigui desenvolupant a l’entorn. El projecte és fruit del conveni entre l’Àrea de Medi Ambient, l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i el districte de Ciutat Vella.

Eco-union ofereix 3 places gratuïtes per al curs Biodiversitat i canvi climàtic als signants de l'Agenda 21

El curs on-line, de 150 h, s’ha iniciat el 27 de setembre i està adreçat a professionals vinculats a l'àmbit de la biologia, la gestió i conservació del territori i la qualitat ambiental. Aquest curs d’especialització està organitzat per Eco-union i es desenvolupa en el marc del Decenni de les Nacions Unides per l'Educació per la Sostenibilitat (UNESCO), amb l'aval institucional de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa i el suport del Departament de Medi ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Més informació sobre inscripcions, programa detallat i metodologia al web: www.eco-union.com/formacion

Mercabarna inicia una campanya d'informació ambiental

Amb l’objectiu de millorar els percentatges de recollida selectiva de residus, Mercabarna ha encarregat a lavola una campanya d’informació ambiental adreçada a majoristes i minoristes del mercat.

Aquesta campanya se situa en el marc d’una diagnosi realitzada durant l’any 2009 a les instal·lacions de Mercabarna on s’ha pogut constatar una disminució dels percentatges de recollida selectiva. Amb l’objectiu de millorar aquests valors, Mercabarna impulsa la campanya d’informació amb un grup d'informadors procedents d’un programa de creació d’ocupació. Tots els informadors han rebut la formació necessària sobre la gestió de residus i sobre els diferents aspectes de gestió del mercat majorista de Barcelona.

Iniciada la campanya BiciCampus 2010-2011

Fins al proper 15 d’octubre poden sol·licitar una bicicleta bicicampus tots els membres de la comunitat universitària de la Universitat de Barcelona i de la Universitat Politècnica de Catalunya a Barcelona. Aquesta cessió té com a objecte promoure l’ús de la bicicleta per anar a la universitat, per tal de motivar el canvi d’hàbits de mobilitat, prestigiar aquest vehicle, educar sobre el seu ús en matèria de seguretat, sostenibilitat, estalvi econòmic, energètic i benefici per a la salut. L’usuari rebrà una bicicleta urbana, amb els elements obligatoris, accessoris de seguretat i comoditat (portaequipatges), a més d’un carnet de soci del BACC, que inclou una assegurança de responsabilitat civil i d’altres avantatges.

Per sol·licitar la bicicleta i més informació consulteu el web http://www.bicicampus.cat

Barcelona incrementa la presència de flors a la ciutat amb criteris de sostenibilitat

L’Ajuntament de Barcelona posa en marxa un projecte per augmentar les floracions a la ciutat amb la plantació de rosers, planta vivaç, així com arbust i arbrat amb flor. Es tracta d’una de les línies incloses en el projecte municipal per millorar el patrimoni verd a la ciutat, dotant-lo de més color, aroma i diversitat botànica.

Les noves plantacions segueixen els criteris de sostenibilitat que regeixen la jardineria urbana de Barcelona. Estan adaptades a la climatologia i característiques de la ciutat, són més resistents als períodes de sequera, a la salinitat i a les altes temperatures, presenten una floració intensa i llarga i requereixen un nivell més baix de manteniment (poques necessitats de poda, caràcter permanent i no de temporada, menys necessitats d’adobs, etc.).

La col·lecció Documents ja està disponible íntegrament a la web

La col·lecció Documents d l’Agenda 21, que es va iniciar el 2000 i que actualment compta amb 15 números monogràfics, ha estat incorporada en la seva totalitat al catàleg de publicacions de la web de l’Agenda 21. Entre altres títols, hi trobareu els informes sobre els indicadors locals de sostenibilitat a Barcelona i l’Enquesta d'hàbits i valors sobre medi ambient i sostenibilitat. Podeu descarregar tots els Documents en format pdf a la secció Publicacions de la web www.bcn.cat/agenda21

Pàgines