Biodiversitat urbana: la fauna pol·linitzadora

Us presentem diversos recursos per millorar el seu coneixement i emprendre accions per reduir els riscos que li afecten.

- Recursos educatius i de divulgació on-line

¿Qué les pasa a las abejas?

¿Qué les pasa a las abejas?

Animació divulgativa sobre les abelles on s'explica la diversitat d'espècies que hi ha i la importància que tenen en la pol·linització i la reproducció de les plantes. Posa de manifest els principals motius pels quals estan desapareixent i proposa accions per frenar el seu declivi.

Pol·linitzadors i flors del Garraf: guia de camp interactiva.

2016.03.29.08.polinitzadores 1Portal web adaptat per a dispositius intel·ligents (telèfons mòbils, tauleta tàctil, etc.) que permet identificar fàcilment les flors més comunes del Parc Natural del Garraf  i els seus pol·linitzadors. La guia s'ha pogut fer a partir dels resultats d'una recerca de quatre anys duta a terme pel CREAF sobre les xarxes de pol·linització presents al Parc. L'estudi ha identificat més de 60 espècies de plantes pol·linitzades per insectes i més de 350 espècies d'insectes que visiten les seves flors.

“Tot i que no totes les espècies d'insectes visiten totes les plantes, els investigadors han trobat més de 1600 combinacions diferents que descriuen com de complexes són les interaccions entre planta i pol·linitzador”.

Més informació:

http://www.urbanbees.eu/content/objectifs (en francès)

http://www.bwars.com/ (en anglès)
 

2016.03.29.08.polinitzadores 2Catanzaro, Michele. 'El declivi dels pol·linitzadors amenaça el mercat alimentari'. El Periódico (6 març 2016). Disponible a: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/medi-ambient/declivi-pollinitzadors-amenaca-produccio-aliments-4952291.

Article que resumeix les principals conclusions de l'informe sobre pol·linitzadors i aliments de la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES). Podeu trobar-ne la referència sencera al blog del CREAF: El declivi de les abelles i altres pol·linitzadors posen en perill la producció d'aliments. http://blog.creaf.cat/noticies/el-declivi-de-les-abelles-i-altres-pol%C2%B7linitzadors-posen-en-perill-la-produccio-daliments/

  

2016.03.29.08.polinitzadores 3
Alimentos bajo amenaza: valor económico de la polinización y vulnerabilidad de la agricultura española ante el declive de las abejas y otros polinizadores [en línia]. Madrid: Greenpeace, 2014 [consulta: 23-03-2016]. Disponible a: http://www.greenpeace.org/espana/Global/espana/2014/Report/abejas/alimentos%20bajo%20amenaza%20BR.pdf.

Informe publicat amb l'objectiu de donar a conèixer, per una banda, quin és el valor econòmic de la pol·linització per insectes per a l'agricultura a nivell estatal, i per l'altra, el grau de vulnerabilitat de l'agricultura enfront la pèrdua d'aquests insectes i la seva situació específica. 

 


 
The beauty of pollination (només amb música): https://www.youtube-nocookie.com/embed/xHkq1edcbk4?rel=0

 

 

 

Article sobre abelles solitàries: https://allyouneedisbiology.wordpress.com/tag/abelles-solitaries/

 

 

 Article sobre l’hotel d’insectes del Nou Jardí Botànic:

http://www.ara.cat/suplements/ciencia/hotel-dabelles-pollinitzadors-solitaris_0_1081691935.html
 

Espadaler, X. Les abelles de la mel [en línia]. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Medi Ambient i Habitatge, 2007 [consulta: 05-04-2017]. Disponible a:

http://www.gencat.cat/mediamb/publicacions/monografies/abelles_mel.pdf

Guia il·lustrada sobre les abelles de la mel, interessant per a conèixer més a fons aquests insectes socials, el cicle de vida, etc. Al final hi ha un glossari que us pot ser molt útil per fer les observacions de qualsevol tipus d’abella!

 

- Revistes i butlletins

2016.03.29.08.polinitzadores 4La Fertilidad de la tierra. 2015, núm. 63, invierno. Estella: La Fertilidad de la Tierra Ediciones, 2000.

Revista especialitzada en temàtiques d'agricultura ecològica. Del darrer número us recomanem l'article “Setos para atraer polinizadores” de José Lara Ruiz. L'autor, expert en pol·linització, posa de manifest la necessitat de vetllar perquè els pol·linitzadors no desapareguin amb la proposta de fer tanques vegetals per fomentar la seva reproducció, la seva alimentació i ser un lloc de refugi. També inclou un llistat d'espècies.

“Curiosidades: abejas en un compostador.” Notícia publicada al butlletí de gener de 2016 de la xarxa estatal d'entitats pel compostatge domèstic i comunitari (Composta en Red). Ens pot passar a les escoles? Com hem d'actuar? Quin aprenentatge en podem extreure? ... són algunes preguntes per iniciar una reflexió davant aquesta notícia!