Ja tenim l’hotel d’insectes

Les escoles Sant Gregori i Montseny construeixen els habitatges per atraure aquests animals i fer més rics els seus horts i espais verds.

 

A continuació, les escoles Sant Gregori i Montseny ens expliquen de primera mà les seves vivències amb el disseny i la construcció dels seus hotels d’insectes:

 

Escola Sant Gregori

“Hem realitzat el taller de construcció d’un hotel d’insectes. A partir d’unes fotografies hem vist els diferents tipus d’insectes beneficiosos que podríem trobar en un hort i que voldríem en el nostre, i el tipus d’amagatall adequat per a cada insecte. Tot seguit hem anat a la muntanya a construir l’hotel.

Hem utilitzat diferents tipus de material que hem anat recollint durant el curs: palets de construcció, teules, palla, trossos de runa i ceràmica, canyes, pals, pinyes, fang, fulles seques, taps de suro, xarxes de plàstic, totxos i testos, trossos de mànega...

Ens vam dividir en grups i cada un preparava l’habitatge d’un tipus d’insecte. Per exemple, per a les abelles: totxos i canyes i per a les marietes: testos coberts amb palla i xarxa, oueres. Hem utilitzat tot tipus d’eines: l’aixada, les tisores de podar, la perforadora, la serra...

Ara només ens queda esperar que els insectes vinguin a gaudir de l’estança en aquest Hotel de 5 estrelles i que, de mica en mica, vagin cap a l’hort!”

Alumnat de l'escola Sant Gregori

 


Escola Montseny

Les famílies de l’Escola Montseny han fet un hotel per als insectes i altres bestioles que hi ha al Bosc de Turull. Un dissabte pel matí es van trobar i amb l’ajuda dels petits el van deixar a prop de l’hort que té l’escola.

El següent dilluns al matí, els nens i les nenes ho van explicar entusiasmats i tota la classe de P-3 va anar a veure’l i a fer fotografies per després dibuixar-lo i penjar-lo a una finestra de la classe. Van fer hipòtesis sobre quins insectes devien utilitzar cada tipus de niu i van arribar a la conclusió que els nius més elevats havien de ser pels què volaven. A la pantalla digital es van visualitzar imatges de diferents insectes, alguns dels quals havien vist, prèviament, a l’Hotel del Bosc.  Es van imprimir les imatges i es van col·locar a l’hotel que havíem fet a la classe, amb la diferenciació dels què volaven i els que no.

També van apreciar la diferència entre nius reproductors i nius refugi. Aquesta disparitat els va portar a deduir que els insectes neixen dels ous i ho van comparar amb el nostre naixement i el d’altres animals.

Aquest és un recull d’algunes de les coses que han aprés sobre els insectes. Un món que els ha semblat apassionant i del qual tenen ganes d’aprendre’n molt més!