Com escriure una bona notícia?

Nou consells per redactar articles al nostre butlletí Notícies i fer difusió de les accions per la sostenibilitat dels centres educatius.


El butlletí Notícies s'elabora cada quinze dies amb informació sobre el programa, amb una selecció de recursos i amb les aportacions que els centres educatius ens fan arribar. “Les escoles dia a dia” és l'apartat del butlletí en el qual els centres intercanvien, comparteixen i mostren bones iniciatives que fan créixer la xarxa d’Escoles + Sostenibles.

   
Us facilitem 9 senzilles orientacions per redactar els vostres artícles per al Notícies.
 

 1. Organitzeu bé la informació: com si fóssiu periodistes escrivint una notícia, intenteu respondre a les cinc preguntes (Qui? Què? Quan? On? Per què?).
   
 1. Sigueu propers al lector: la comunicació a través del butlletí ha de ser propera, per tant heu de convèncer als lectors tal i com ho faríeu explicant-los la notícia en una conversa cara a cara.
   
 1. Personalitzeu les notícies: relateu el vostre punt de vista, la vostra història, la vostra visió personal sobre aquella acció o esdeveniment, marcarà la diferència.
   
 1. Escolliu un bon titular: el titular serà el que farà decidir llegir o no llegir la vostra notícia. Així doncs, trieu una frase curta que contingui les paraules clau per entendre el tema de l'article, que sigui atractiva, que sorprengui o que directament interpel·li al lector.
   
 1. Feu textos breus: tingueu en compte que ningú vol estar més de 3 minuts aturat a la mateixa notícia, així una recomanació seria que no excedís les 300 paraules.

 1. Enllaceu: completeu el text amb recursos multimèdia: cançons, vídeos, imatges, presentacions...

   
 2. Afegiu informació: com que haureu estat breus i concisos, al final o durant l'article, podeu donar referències per tal que els lectors puguin complementar la informació.

   
 3. Corregiu l'escriptura: reviseu les faltes d'ortografia, no utilitzeu frases amb estructures complicades i sigueu ben clars perquè la lectura sigui fàcil i entenedora. 

   
 4. Escolliu bones imatges: com diu la dita, més val una imatge que mil paraules, així doncs escolliu imatges que convidin al lector a llegir l’article. Necessitem com a mínim dues imatges (si en teniu més millor, l'article quedarà més complet) grans i amb bona resolució per a ajustar-les a les mides del butlletí Notícies. Si voleu enviar-nos algun text ho podeu fer mitjançant el correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat en format word, de manera que posteriorment puguem extreure la informació fàcilment per a introduir-la al web. Qualsevol article pot anar acompanyat d'imatges, enllaços, vídeos, referències virtuals, etc.

IMPORTANT! Tenint en compte el procés d’elaboració que suposa, els articles s’han d’enviar una setmana abans de la tramesa del butlletí (com a màxim el divendres de la setmana anterior a l’enviament).


Amb aquest consells, us animem a que ens envieu les vostres notícies per al nostre butlletí!