Voleu iniciar-vos en el compostatge o seguir aprenent-ne?

Des del programa “Compostem i Aprenem” d’Escoles + Sostenibles us oferim material, formació, suport i assessorament continuat! 

El programa “Compostem i aprenem” pretén ajudar a fer del compostatge tant una pràctica diària de gestió i prevenció dels residus com un contingut curricular que enforteixi la comprensió dels cicles de la matèria en els ecosistemes naturals, i que permeti donar coherència a totes les activitats realitzades entorn els horts i jardins escolars, la biodiversitat del sòl, etc.
 

EL PAS DE L'ANY

Ara a la tardor, quan inicieu els treballs de l’hort, és el moment de fer la collita del compost que vàreu iniciar el curs passat. El compost us servirà per preparar la terra per a les noves plantacions, ja que és molt ric en nutrients i ajuda a estructurar el sòl.

Un cop buit el compostador, cal que el torneu a muntar en l’espai adequat, amb el sòl pla, i d’aquesta manera tornar a iniciar el procés. Amb les temperatures de tardor encara tindreu uns mesos de força activitat, us recomanem iniciar el compostatge el més aviat possible!

Podeu aprofitar que manipuleu el compost madur per fer una observació i estudi de la fauna que hi habita, i, posteriorment, quan inicieu el compostatge de nou, observar la que trobareu al compost poc madur: són els mateixos éssers vius? quina funció tenen? quin és el seu cicle vital? Alguns d’aquests organismes serveixen com a indicadors del grau de maduració del compost.

Pels centres que encara no teniu el compostador però voleu incorporar-lo al dia a dia de l’escola, és el moment de buscar un lloc al pati, ben a prop de l’hort, o si no teniu hort, en un racó del jardí, ni molt a l’ombra, ni molt al sol. Tot el què cal fer per començar a compostar s’explicarà a la primera sessió de formació.

 

FORMACIÓ
 

Per aquest curs hem programat

- Una sessió informativa per a centres o professorat que s’inicia en el compostatge (29/09/2016, a la Fàbrica del Sol)

- Una sessió de formació teòrica-pràctica per l’aprofitament didàctic del procés del compostatge (27/10/2016, lloc a determinar, serà una escola)

- Un parell de visites i intercanvi d’experiències a centres educatius que tenen una bona pràctica, tant de compostatge de jardí com de vermicompostatge. Intercanviarem experiències i presentarem recursos per utilitzar als vostres centres (entre febrer i abril, llocs i dates a determinar)

Trobareu tota la informació d’aquestes sessions i els resums dels continguts de cursos anteriors a l’apartat Formació del Compostem i Aprenem del web.

 

COM ACONSEGUIR UN COMPOSTADOR?
 

Centres que voleu iniciar el compostatge i no teniu compostador: si encara no ho heu fet és imprescindible que ens comuniqueu abans del dia 22 de setembre si voleu un nou compostador enviant-nos la butlleta que trobareu al web. En el mateix apartat també hi ha un document d’ajut que explica com són els compostadors que us oferim, si teniu dubtes poseu-vos amb contacte amb nosaltres.

Centres que ja teniu compostador: si voleu una ampliació o peces que us falten és imprescindible que ens ho comuniqueu el abans del dia 22 de setembre enviant-nos (si encara no ho heu fet) la butlleta que trobareu al web. Si ens annexeu a més alguna fotografia del vostre compostador ens ajudarà molt a comprendre la situació.
 

      
 

REVISIONS TÈCNIQUES

Els centres que teniu el compostador nou o ampliat des de la
tardor del 2015 (inici del curs passat 15-16), anoteu-vos que tindreu la segona revisió. Algun/a tècnic/a es posarà en contacte amb vosaltres per fer la 2a visita tècnica a partir de novembre, per tant és important que de seguida poseu en marxa el compostador.

Els centres que tingueu alguna problemàtica amb el compostador poseu-vos en contacte amb nosaltres i intentarem resoldre-la.

 

Bon compostatge!