Una signatura amb molt de ritme

Ja ha començat i no t’ho voldràs perdre. Dins la foscor, serem la llum que esquerda... així va sonar la cançó de la revolució sostenible que va posar ritme a un acte de reconeixement a la tasca que fan les escoles.
 

El passat 11 d’octubre es va celebrar l’acte de signatura d’Escoles + Sostenibles. L’Alcaldessa, Ada Colau, va obrir l’acte en el que estaven convidats 19 centres que s’incorporen aquest curs al programa, els 32 centres que renoven el seu compromís, presentant el seu segon, tercer o quart projecte de tres cursos. Així com els 14 centres que, després de diferents anys de projectes anuals, van rebre la placa d’Escola + Sostenible que acredita el seu compromís per seguir incorporant la sostenibilitat en tots els àmbits de la comunitat educativa, i que es concreta en l’elaboració d’un projecte triennal. L’alcaldessa va remarcar el paper de tots els nens/es per fer una ciutat millor, més acollidora, més amable, més sostenible i més justa. També va donar les gràcies al professorat i les famílies en la seva tasca quotidiana.

L’acte es va celebrar al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, un marc històric i símbol de la ciutat que va reunir una representació dels centres de la xarxa Barcelona Escoles + Sostenibles, que enguany són un total de 361. Després de la benvinguda per part de l’alcaldessa, la 5a Tinenta d’Alcaldessa, Janet Sanz, va voler respondre preguntes que l’alumnat li va dirigir sobre la cultura de la sostenibilitat, com ara la que va fer l’Escola Pia de Sant Antoni sobre quines són les accions que s’impulsen des de l’Ajuntament per reduir la contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica, la pregunta de quines accions tenen previstes per enverdir els centres educatius per part de l’Escola Bosc de Montjuïc o sobre quina serà l’ampliació del projecte de les superilles per part de l’Escola Especialitzada La Sagrera.

Després d’aquesta benvinguda, l’eskamot verd del Col·legi Sant Ramon Nonat va demanar ajuda al grup de música Xiula per fer una cançó, un himne per arribar a que molta més gent es sumi al compromís per canviar i millorar el món en el què vivim. Els Xiula són experts en crear melodies i cançons però la lletra d’aquest himne els era una mica complicat, així que van demanar ajuda als assistents perquè els donessin idees.

L'alumnat de l’Escola dels Encants van explicar la transformació que han fet entre tots de l’entorn de la seva escola, al carrer Cartagena. Els joves de l’Institut Quatre Cantons van explicar que ells han estat els responsables d’elaborar el projecte d’Escola + Sostenible. Finalment, els alumnes de l’Escola Auró (pdf; vídeo) van reivindicar com volen el carrer de davant l’escola.

L’alumnat dels 19 centres nous van rebre també una olivera com símbol de la seva incorporació al programa que han de cuidar per fer-la gran, com s’han de cuidar totes les accions que es proposen i que volen incorporar valors i hàbits propis de la sostenibilitat.

Posteriorment va ser el torn de la resta de centres convidats, els quals van anar sent cridats per rebre el diploma que acredita els anys de participació al programa i finalment la placa que acredita el seu primer projecte triennal.

Per acabar l’acte, Xiula va posar ritme a una cançó inacabada que volen crear amb la col·laboració de totes les escoles que vulguin donar idees.


Aviat rebreu més informació sobre com participar en la creació conjunta de la cançó de la revolució sostenible!