La temàtica de les persones refugiades arriba a l'escola

En el marc de la Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar celebrada el desembre passat, l’escola Sagrada Família desenvolupa un document de treball sobre el concepte del refugi.

Malauradament, la crisi actual sobre els refugiats és una realitat que perdura. Al butlletí número 285, enviat el 24 de novembre, vam publicar una notícia sobre recursos i iniciatives que s’estan duent a terme relacionats amb la temàtica dels refugiats. Una de les iniciatives destacades era la creació de la Xarxa Educativa en Suport a les Persones Refugiades, un espai obert a tots els agents educatius (escoles, instituts, AFA, entitats del lleure, equipaments educatius, moviments socials, associacions així com persones interessades) que té per objectiu unir esforços per promoure l'apoderament d'infants i joves, fer incidència social i mediàtica i apel·lar a la responsabilitat dels governs. 

Aquesta xarxa va organitzar la Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar del 10 al 18 de desembre. En el marc d’aquesta setmana, l’escola Sagrada Família va crear un document de treball del seu Eix Transversal del curs 2016-2017: “El Refugi”.

A través del concepte del refugi com a necessitat bàsica per a les persones, el document de treball tracta la problemàtica actual i el desenvolupament d’eines personals i col·lectives d’intervenció davant les injustícies i de compromís amb el món, partint sempre de l’entorn més proper.

El document consta de diferents parts: introducció, objectius, dimensions, competències, àmbits temàtics i material fotogràfic en les quals es pot observar com els infants interpreten diverses situacions relacionades amb el concepte “Refugi”. En elles hi apareixen exemples d’activitats que l’alumnat ha dut a terme per tal d’empatitzar amb el col·lectiu de refugiats i també adonar-se de les adversitats a les quals s’enfronten. A l’apartat “I ara què” s’explica el recull d’activitats que es duen a terme al centre per tal de donar continuïtat a la tasca de suport social vers els refugiats.

Per últim, es fa una valoració global del projecte, en la qual es destaquen els temes treballats, els continguts, els valors apresos i sobretot, la gran capacitat d’empatia que ha demostrat l’alumnat, traslladant els seus desitjos de col·laborar amb la causa fora de l’aula.

Durant la Setmana d’Accions Educatives pel Dret a Migrar, l’escola va fer l'Exposició de l'Eix Transversal “El Refugi” i també va penjar una gran pancarta penjada a la façana principal, elaborada pels grans de l'escola.

 

Consulta el document!