El patrimoni sonor de la ciutat

En el marc del Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll, celebrat el passat 26 d’abril, 10 centres de la xarxa van participar a “Barcelona Sona” enregistrant  diversos tipus de sons al voltant de l’escola.
 

El passat 26 d’abril, la ciutat de Barcelona va organitzar activitats arreu dels districtes per tal de posar en valor el seu patrimoni sonor. L’activitat, anomenada "Barcelona sona", es tractava de realitzar diverses gravacions dels sons particulars de 10 punts de la ciutat, “dibuixant” així el seu paisatge sonor. Els centres educatius del programa Barcelona Escoles + Sostenibles es van sumar a aquesta iniciativa i, seguint la mateixa metodologia, van fer gravacions dels sons particulars dels seus centres. Es va proposar que l'alumnat realitzés dues gravacions dels sons, escollint prèviament l’espai idoni i tres sons diferents (des d’un ambient general a un a microescala). A més, l’activitat va estar acompanyada de propostes per conscienciar en contra el soroll i posar en valor el patrimoni sonor, objectius compartits amb la microxarxa Sssplau.

Al Mapa de Barcelona + Sostenible podeu veure els centres que hi han participat i en breu hi trobarem els sons que van gravar i fotografies o treballs que van realitzar.
 

 

A continuació podeu fer un cop d’ull a les notícies que ens han fet arribar alguns dels centres participants.
 

  Escola Catalònia  Col·legi Jesuïtes Gràcia Kostka Col·legi Sant Ramon Nonat
     
Escola Els Porxos Escola Prosperitat Institut Fort Pius
     

 

· Escola Catalònia ·

El dia 26, Dia Mundial de Conscienciació Envers el Soroll vam decidir fer les gravacions al gimnàs. Com que havíem de gravar sorolls i sons, des d'un ambient més general a un més concret, la primera que vam fer va ser durant la classe d'educació físíca amb els de 6è, la segona jugant i llençant construccions i la tercera caminant, intentant escoltar les persones fent petjades.

A més, a l'escola també van fer un mural per comunicar les actuacions que es van dur a terme, el perquè de la jornada i de l'importància de conscienciar envers el soroll. Va quedar així de bé!

       
· Col·legi Jesuïtes Gràcia Kostka ·

Per a celebrar de forma conjunta el Dia Internacional de Conscienciació Envers el Soroll, els delegats mediambientals de l’escola van ser els encarregats de participar a la jornada tècnica de mesurament de sons, gravant 3 sons diferents, un general, un específic i un micro so. Cadascú ha escollit el que volia gravar i ens expliquen perquè els han triat:

- Gerard Marquilles (5è de Primària): "He escollit el passadís perquè era un dia de pluja i el pati el fèiem allà. He fet dues gravacions, una només a la meva classe i l’altra cada 15 segons he anat canviant de classe. Quan els nens em veien amb la gravadora i la càmera tots començaven a preguntar-me i a dir-me que l’hi fes una foto però jo he anat on hi havia més gent i he fet fotos allà."

- Francesc Ruiz (1r d’ESO): "La gravació del gimnàs la vaig escollir perquè és un lloc amb molt d’eco, on tot ressona molt, alguns cops, fins i tot massa. A més, quasi tots els cursos hi van. El del passadís, el vaig escollir perquè connecta amb totes les aules, el que provoca que, si hi ha soroll, es senti a totes les classes. A més, la gravació ha estat efectuada a les 10 del matí, hora quan els alumnes d’ESO surten per anar al pati."

Com escola pensem que és important seguir treballant en la conscienciació dels problemes del soroll, i més en un districte com el nostre, Gràcia.

     
     
· Col·legi Sant Ramon Nonat ·

A Sant Ramon Nonat el dia de #sssoroll2017 vam escoltar com sonava l'escola. Ben puntuals pel matí, l'Eskamot Verd carregat amb micròfons van encarregar als nens i nenes de 5è de primària una esbojarrada missió. Com sóna l'escola? Per fer-ho, es van embenar els ulls i es van asseurre a l'entrada de l'escola amb les orelles ben obertes per escoltar tot el que passava, i va ser una experiència ben interessant. Vam escoltar l'escola com sona quan hi entrem, quan arrosseguem una motxilla i quan la tanquem.

   
 

       
· Escola Els Porxos ·

En aquest cas, l'alumnat de l'Escola Els Porxos va decidir fer les gravacions en el moment de l'entrada de l'escola i a l'aula, i un cop dins a la classe mentre llegien una notícia, dibuixaven i pintaven o feien punta al llapis. A més a més, van decidir relacionar aquests moments amb sensacions o pensaments, que van plasmar fent dibuixos o fins i tot algun poema. Us en deixem aquí una mostra:

L'ESCOLA SONA

Quan donen les nou
el timbre de l'escola
ha de sonar,
és el senyal de començar.

Un murmuri envolta la porta
tots estem amb ganes d'entrar
i a la fila els primers estar.

Tercer, quart, cinquè i sisè
pugem per l'escala,
un darrera l'altre,
parlant en veu baixa.

A la classe arribem
i a llegir ens disposem
30 minuts a la lectura
cada dia dediquem.

Les classes passen
en silenci i parlant
sentint i escoltant,
moltes coses aprenem.

Torna el timbre a sonar
per donar el senyal
que al pati podem anar.

Al pati tots jugant:
quin xivarri, quin enrenou
i a l'hora tots cridant
i demà tornem-hi de nou!

Walkie-talkie
Classe de 4t d’EP
Escola Els Porxos

       
 
 
 
· Escola Prosperitat ·

Per celebrar el Dia Internacional de la Conscienciació Envers el Soroll l’escola s’ha afegit a la iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i la Fàbrica del Sol i Escoles + Sostenibles per aixecar el paisatge sonor de Barcelona.

Els cicles ens els hem repartit amb diferents paisatges sonors de l’interior de l’escola. A primera hora del matí i de la tarda s’han gravat els sons i s’ha fet un treball posterior. A Cicle Inicial han observat que hi ha objectes que no fan soroll i d’altres que tenen un so concret. Han distingit els que es produeixen a dins de la classe: arrossegar de cadira, un truc a la porta.... Després han enllaçat imatges amb l’onomatopeia corresponent. Finalment, han gravat aquests sons específics i n’han fet fotos.
 

Al Cicle mitjà entre tots han fet un llistat de microsons i han escrit i il·lustrat adjectius i noms de com se sentien escoltant-los.

A 4t han gravat els sons que feia cada grup. Endevineu quin soroll feien a cada foto?

Trieu entre: retallar, estripar, fer caure objectes, passar pàgines o pintar.

 

 

Al Cicle superior han gravat sons generals (entrada a l’escola, esbarjo dels nens d’infantil, baixada escales...) i han imaginat què els fa sentir aquells sons, han triat una situació concreta d’un dels sons i han descrit sentiments i emocions.

       
 
 
 
· Institut Fort Pius ·

Des de l'INS Fort Pius ens hem sumat a l'acció del Dia Internacional de la Conscienciació Envers el Soroll fent dues gravacions a primera hora del matí. L'alumnat de 2n ESO de l'optativa de Medi ambient vam tenir una sortida a les basses de Tres Pins, però abans de sortir vam gravar l'ambient general al vestíbul, i una segona gravació d'un ambient més específic, mentre la professora passava llista i comprovava que tothom portava la tarjeta de metro. Conscients del soroll que ens envolta, hem de valorar més les estones de silenci i els ambients amb nivells baixos de decibels.