El nou combustible, l’escola sostenible!

El passat dimarts 13 de juny prop de 600 persones van assistir a l'acte de cloenda multitudinari amb intercanvis d’experiències, tallers, una manifestació i l’esperada estrena de la cançó de les Escoles + Sostenibles “El nou combustible”.​


A diferència d’altres anys, que s’organitzaven dos actes diferents (un per a infantil i primària, i l’altre per a secundària, batxillerat i cicles formatius), la jornada del 13 de juny s’ha celebrat conjuntament, i ha aplegat al voltant de 600 persones entre alumnat i professorat.

Enguany l’acte de cloenda ha estat molt especial degut a l’estrena en primícia d’“El nou combustible”, una cançó elaborada al llarg de l’any de forma participativa entre el grup musical Xiula i totes les Escoles + Sostenibles que han volgut participar-hi. La cançó pretén ser un himne, un cant que remarca la necessitat d’aplicar la sostenibilitat en els hàbits diaris i apoderar l’alumnat sobre el seu paper fonamental en aquesta tasca.

La jornada de cloenda va començar a les 9:00h a les Cotxeres de Sants per als estudiants de secundària i a les 10.00 al parc de l’Espanya Industrial per als centres de primària.

Durant les primeres hores del matí, es van realitzar diferents activitats. Per una banda, els estudiants de secundària emplaçats a les Cotxeres de Sants realitzaven un intercanvi d’experiències en el qual es van poder presentar projectes molt interessants elaborats al llarg del curs. Horts, compostatge, contaminació acústica, qualitat de l’aire, mobilitat, biodiversitat, prevenció de residus, transformació de patis... són algunes de les temàtiques que es van poder veure en aquest intercanvi en format “Marketplace”.

Per l’altra banda, els infants de primària que es trobaven al Parc de l’Espanya Industrial es van repartir en 11 tallers de jocs cooperatius, coreografies, construccions amb fusta i canyes i per a potenciar els sentits mitjançant la sorra i l’aigua.

A mig matí, els estudiants de secundària van organitzar una manifestació per tal de visibilitzar i reivindicar la importància de l’educació ambiental. “Som combustible, l’escola sostenible”, “Menys pol·lució i més educació” i “Units som invencibles” són alguns dels lemes que es van poder sentir pels carrers de Sants acompanyats de pancartes i tambors.

La marxa els va conduir des de les Cotxeres fins al parc de l’Espanya Industrial, on es van reunir amb les escoles de primària que es trobaven practicant la coreografia de la cançó.  

Posteriorment la 5a tinenta d’alcaldia, Janet Sanz, va fer un breu discurs en el qual va destacar la importància i el paper clau de les escoles per aconseguir la sostenibilitat de la ciutat “...A Donald Trump, que diu que el canvi climàtic no és important, li diem que a Barcelona sí que hi lluitarem, i hi lluitarem des de les escoles. Creem una ciutat habitable, on hi puguem jugar, on hi puguem viure.”

Per concloure l’acte va arribar el moment més esperat, l’espectacle musical amb els Xiula en què es va estrenar en primícia la cançó de les Escoles + Sostenibles “El nou combustible”. Tots i totes vam cantar i ballar l’himne creat de forma conjunta per les escoles del programa al llarg d’aquest curs en un ambient molt festiu.

 > Lletra de la cançó “El Nou combustible”

L’acte es va acabar amb bombolles de sabó i globus terraqüis inflables i amb la sensació de deixar les piles ben carregades per començar un nou curs amb molts més objectius sostenibles en l’horitzó!


> Betevé parla sobre l’acte de cloenda al seu informatiu (del minut 7 al 8:30).