Netejant Barcelona des de les escoles

Els dies 12, 13 i 14 de maig va tenir lloc el Let’s Clean-up Europe!, una jornada de treball i conscienciació a nivell Europeu per fer accions concretes per eliminar els residus dels espais naturals.

Diversos centres educatius de la ciutat que formen part del programa Escoles + Sostenibles van participar d’aquesta jornada organitzada per l’Agència de Residus de Catalunya, en el marc de la Setmana de prevenció de residus i com a iniciativa a nivell europeu.

El Centre Escolar San Francisco, els Maristes Sants Les Corts, l’Escola Farigola de Vallcarca, l’Escola Virolai, l’Institut Joan Salvat Papasseit i l’Escola La Pau van ser les 6 escoles que van participar en el projecte. Com van viure els centres la jornada? Us aportem tres d’aquestes sis experiències!

 

ESCOLA VIROLAI

Jornada de Let's Clean Up Europe!

"Com cada any, estàvem esperant l'arribada del Let's Clean Up Europe day! És l'excusa perfecta per tractar el tema de les 3R d'una manera contextualitzada i amb una motivació extra.

Així doncs, aquest any des del grup de Sostenibilitat de l'Escola Virolai (un grup d'uns 17 alumnes de 1r i 2n ESO que han sorgit d'escollir voluntàriament, d'una franja de diferents propostes, el tipus de projecte a fer durant el curs) ens hem proposat un repte molt clar: com podem conscienciar a tota la comunitat educativa de la nostra escola per reduir els residus del voltant del centre? Entre altres projectes interessantíssims, vam decidir aprofitar la campanya de Let's Clean Up Europe per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen a la natura.

El primer pas va ser donar a conèixer la nostra acció de neteja a l'escola, a través de pòsters i explicacions directes a les aules. Vam analitzar les dades d'anys anteriors i vam fer una predicció de possibles resultats. El dia de l'acció, i equipats amb el material necessari, ens vam endinsar dins de la Muntanya Pelada i vam començar a recollir i seleccionar els residus. L'àrea a cobrir era la mateixa que altres anys, així el nostre estudi seria significatiu. Vam analitzar els residus qualitativament i quantitativa al laboratori, per portar-los després al contenidor correcte.

Finalment, hem conclòs que cada any trobem menys residus en aquesta zona! Estem orgullosos de la feina de conscienciació feta i us animem a participar l'any vinent per sumar forces contra la contaminació!"


 

INSTITUT JOAN SALVAT PAPASSEIT

Zona que vam netejar: platja de la Barceloneta + Espigó.

Curs: 1r d'ESO.

Nombre alumnes: 31 alumnes.

Dia: matí del divendres 12 de Maig.

Resultats: 9-10 kg de residus (els vam pesar al punt verd de barri de la Barceloneta).

Va ser una experiència molt enriquidora i el nostre alumnat van participar molt activament. Estaven tan motivats que van acabar fent d'activistes mediambientals davant tots els turistes que ens miraven!

 

 

L’ ESCOLA LA PAU I EL  “LET’S CLEAN UP EUROPE “ TORNEN  AL RIU BESÓS

Com ja vam iniciar el curs passat, l'alumnat de l'escola La Pau hem tornat a repetir el "Let's clean up Europe!".

Es tracta d'una campanya europea amb la qual escoles, associacions i grups engeguen una acció de neteja i cura del medi ambient al seu entorn proper. En el nostre cas vam anar les classes de 3r i 6è (que durant el curs fem diferents activitats de fills i padrins), i vam fer recollida de brossa pels marges de riu Besòs, molt a prop de l'escola.

Ens vam preparar al matí amb les bosses, guants i sacs que ens va facilitar l'Agència de Residus de Catalunya i cap al riu vam anar! Els nens i nenes van gaudir molt amb l'activitat, i diverses persones que passejaven es van mostrar interessades en el que fèiem i ens van felicitar. La satisfacció va ser molt gran quan vam comprovar al final de la jornada que aquest any hem recollit moltes menys escombraries que l'any passat. I no era per haver treballat menys... sinó perquè estava molt més net!

Us animem a participar en aquesta activitat. Feu clic en aquest enllaç per a més informació.