Un acte de signatura de circ!

Actuacions, trucs, experiències dels centres i d’altres sorpreses en un acte que dona la benvinguda al programa d’Escoles+Sostenibles a 17 centres nous i a 31 que renoven el seu projecte triennal.
 

Aquest dimarts 24 d’octubre es va celebrar, un any més, l’acte de signatura d’Escoles + Sostenibles al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest representa un marc històric i símbol de la ciutat que va aplegar 170 persones en  representació dels 352 centres que enguany formen part del programa.

La cinquena tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, la Janet Sanz, va obrir l’acte en el que estaven convidats 17 centres que s’incorporen aquest curs al programa i els 31 centres que renoven el seu compromís, presentant el seu segon, tercer o quart projecte de tres cursos. La Janet Sanz va destacar la importància i el paper clau que tenen els centres vers la sostenibilitat: “Què feu quan us estimeu una cosa? En teniu cura. Doncs hem de fer el mateix amb la ciutat i amb el planeta. Aquestes petites coses que decidiu amb el professorat: fer un hort, canviar el pati, apagar el llum quan  marxeu de l’escola... Totes aquestes decisions arriben molt lluny.”

A continuació, la dinamitzadora de l’acte va donar la benvinguda a tots els centres educatius i els va introduir al que seria el fil conductor de l’acte: el món del circ. Així, es va poder descobrir la relació entre aquesta art escènica i el treball que fan els centres en el seu dia a dia: fer possible l’impossible, tenir cura de l’entorn, construir un espai on tothom hi té cabuda...

“El vostre dia a dia, professorat i alumnat, la comunitat educativa mestres i alumnes, és circ. És esforç. És perseverança. És equilibri. És visualitzar els somnis, els desitjos. Allò que sembla impossible i trobar la manera de fer-ho realitat. Al circ, tot és possible. I avui, aquí, farem circ!”

I va ser així com, de forma encoratjadora, es va presentar la companyia “Circ amb Gràcia” que va començar l’espectacle fent participar el públic de valent. Entre rialles, els assistents composaven música i es convertien en una orquestra ben divertida. Fent ús dels malabars, els artistes de circ “El negro i el flaco” van donar pas als parlaments de diferents agents de la comunitat educativa d’alguns dels centres convidats. En primer lloc, Víctor Escarré, representant el professorat de l’Institut Bosc de Montjuïc, va fer una interessant reflexió de la seva trajectòria i experiència al programa Escoles + Sostenibles, i com d’important és el treball en xarxa, el fet de compartir els projectes i d’establir sinèrgies entre els centres. Posteriorment, l’alumnat de l’Escola Alexandre Galí va explicar la seva vivència amb el “Projecte Natura”, que consisteix en la transformació d’una esplanada de ciment en un espai ple de verd i de vida i que actualment gaudeix tot l’alumnat, des de P5 fins a 6è. Seguint amb la transformació dels patis, Mariona Sala de l’AMPA de l’Escola Ítaca va narrar el seu procés participatiu en el qual s’hi han implicat les famílies, l’alumnat, el professorat i tota la comunitat educativa. Sala acabava la seva intervenció parafrasejant a Miquel Martí i Pol “Tot està per fer, i tot és possible”. Per acabar amb els parlaments, Àgata Beneito Fernández, representant els serveis de monitoratge del Col·legi Jesuïtes Casp, va transmetre la importància de l'aprenentatge dels infants durant el moment del menjador, la rellevància del personal no docent en el desenvolupament dels projectes educatius dels centres i els lligams amb la sostenibilitat.

L’espectacle circense va continuar amb l’ajuda de 4 assistents, que van realitzar un exercici que escenificava perfectament la importància de la confiança, la cooperació i el treball en equip per a poder tirar endavant els projectes amb solidesa. Aquest exercici va donar peu a l’esperat moment del reconeixement als centres. Primerament, els centres que renoven un projecte triennal van anar pujant per rebre el seu diploma. Tot seguit, els centres nous que enguany se sumen a formar part del programa van rebre una olivera per donar-los molta energia per iniciar aquest viatge.

Per acabar l’acte, “Circ amb Gràcia” va oferir un espectacle final ben bonic amb música i unes acrobàcies amb cèrcol, que, davant la majestuositat del Saló de Cent, va deixar  tothom bocabadat.

 

 

 

 

En cas que els centres assistents vulguin alguna de les fotografies que es van fer, ho podeu demanar al correu escolessostenibles@bcn.cat.