Compartim projectes de qualitat a l’acte de cloenda

Les prediccions de pluja pel passat 7 de juny ens van fer suspendre l’acte de cloenda de primària que s’hauria ubicat al parc de l’Espanya Industrial. Malgrat la tristesa de no poder comptar amb aquests centres per celebrar el final de curs, vam poder realitzar amb normalitat l’acte de secundària, batxillerat, adults i cicles formatius en el qual van assistir-hi prop de 270 persones de 32 centres.
 

A poc a poc alumnat i professorat van anar arribant al Centre Cívic de Cotxeres de Sants per omplir algunes taules i col·locar el material gràfic que els serviria per explicar les seves propostes d’enguany. Alguns, nerviosos, comentaven amb els companys i companyes de què parlarien. D’altres, la mar de tranquils, feien broma i es feien fotos amb el material que havien portat.

D’aquesta manera, el passat 7 de juny, l’Acte de cloenda d’Escoles + Sostenibles va rebre tota una generació de joves implicats en la millora de l’entorn a partir de criteris de sostenibilitat de Barcelona. L’acte va començar amb una breu benvinguda i introducció del que seria la jornada. Degut a les prediccions meteorològiques, i a pesar de les moltes ganes que teníem de celebrar-lo, l'acte de cloenda de primària va haver de ser suspés atès que es realitzava a l'exterior. És per aquest motiu que el programa de l'acte de secundària, batxillerat i cicles formatius es va veure modificat, la part final es realitzava al Parc de l'Espanya Industrial de forma conjunta.

Un cop tancada la presentació, els nois i noies es van dirigir a les seves taules, on tenien tot el material a punt, per tal de començar l’intercanvi d’experiències. En una de les edicions més concorregudes dels últims anys, 32 centres educatius van presentar els seus projectes ambientals. La gestió de l’energia, la naturalització de l’espai de joc i l’alimentació sostenible són alguns exemples de les temàtiques tractades. A més, en aquest espai també va haver-hi lloc per parlar d’assumptes de gran actualitat com poden ser la contaminació per plàstics o la violència de gènere; i d’altres de ben originals com el procés de creació de perfums i la seva relació amb la música. En tots ells, es podien veure impregnades les ganes d’aportar idees innovadores, pensades amb l’energia i il·lusió que caracteritza els joves implicats amb el medi ambient.

Així mateix, en un altre espai de la sala, s’hi podia trobar un mapa de la ciutat de Barcelona on l’alumnat hi havia d’ubicar el seu centre i posar-hi un fil del color que corresponia a la temàtica del seu projecte. Quan un altre centre estava tractant la mateixa temàtica, agafava el fil i el portava cap a la seva ubicació. D’aquesta manera quedava palesa d’una forma visual la gran xarxa de centres del programa Escoles + Sostenibles i els projectes que s’interrelacionen entre sí.

Paral·lelament, es va realitzar una dinàmica amb el professorat, l’objectiu de la qual era compartir dubtes, idees i metodologia sobre els projectes realitzats en el marc del programa Escoles + Sostenibles.

Un cop acabat l’intercanvi, alumnat i professorat de cada centre es van reunir per compartir les experiències que havien recollit i les propostes que els havien aportat la resta de joves. La síntesi de tots aquests elements es va plasmar de forma gràfica en un pòster que es va omplir amb frases, dibuixos, esquemes i materials enganxats en forma de collage. Aquesta infografia "artística" servirà per traslladar a la resta de companys i companyes del centre totes les aportacions i conclusions extretes de l’acte de cloenda, i poder tenir un punt de partida per tirar endavant el projecte de Sostenibilitat del curs vinent. Després de tot aquest treball intens, tocava fer una petita pausa per fer un mos. Un esmorzar saludable, amb opcions vegetarianes i sense gluten, sense envasos de plàstic i amb fruita ecològica.

Amb les piles carregades, va ser el moment de col·locar-se a les grades del Centre Cívic a l’espera de l’espectacle final. Abans de l’actuació, Frederic Ximeno, comissionat d’Ecologia de l’Ajuntament de Barcelona, va voler agrair i posar en valor la feina del programa Escoles + Sostenibles: “S'ha d'implicar a tota la ciutadania i als centres educatius en la sostenibilitat. Aquesta és una xarxa empoderada que farà possible una ciutat més humana.", comentava.

Finalment va arribar el moment de veure les peripècies circenses de “El Negro i el Flaco”. Malabars, diàbolos i trucs d’equilibri van posar el toc de diversió per acabar l’acte de cloenda, que també va comptar amb la participació del públic. Així doncs, un any més, els joves dels centres d’Escoles + Sostenibles van fer possible aquesta trobada, en la qual es va posar en relleu la gran tasca realitzada tant per part de l’alumnat i com del professorat durant aquest curs. Volem agrair molt sincerament la feina feta i donar-vos l’enhorabona per la qualitat i el rigor dels projectes.