Cuinem amb energia renovable

Un total de 133 cuines solars s’han repartit a 51 centres educatius, un recurs sostenible per a la cocció d’aliments. Alguns d’ells ens expliquen de primera mà les seves experiències com a xefs de l’energia renovable!

Les cuines solars són artefactes amb un sistema de cocció de menjar basat en la captura dels rajos emesos pel sol i no utilitza cap combustible. Aquestes cuines solars de cartró s'escalfen fins a 200ºC en 30 segons i per les seves característiques poden ser molt útils en tallers, experiments, festes, etc. dels vostres centres educatius. Un total de 51 centres educatius del programa Escoles + Sostenibles han fet ús d’aquest recurs. A continuació, podreu trobar un recull de les experiències que han viscut alguns d'aquests centres i també de les fotografies que ens han fet arribar.

 

· EXPERIÈNCIES DELS CENTRES DE LA XARXA AMB LES CUINES SOLARS ·

 
  PIA SARRIÀ-CALASSANÇ   ​CEE PONT DEL DRAGÓ  
  El curs 2017-2018 hem rebut 3 cuines solars facilitades per Escoles + Sostenibles. Des de la Comissió de Medi Ambient de l’escola vam activar sobre elles les següents iniciatives: muntatge i emmagatzematge, posada a disposició de tota la comunitat educativa i el convit a infusions. Per a propers usos amb alumnat i amb finalitats simplement divulgatives, veiem molt pràctic procedir a descongelar o escalfar entrepans d’esmorzar, fondre formatge o xocolata per consumir immediatament, i aprofitar els minuts d’espera per fer comentaris. > Veure notícia completa (pdf)
 
 

Vam organitzar la Jornada d'energies renovables i comerç solidari a través de la Comissió COMPROMÍS 22. A primera hora del matí es va utilitzar la cuina solar per preparar els diversos plats en grup. Posteriorment, es va fer una fira de comerç solidari amb polseres i collarets, els beneficis dels quals aniran a la investigació sobre el Càncer Infantil i d'adolescents de Sant Joan de Déu. Un cop acabat el comerç, es va fer l’esmorzar al parc, un taller de robots i un visionat de notícies relacionades amb les energies renovables. Per últim i per acabar la jornada es van fer uns tastets dels plats cuinats per grups.

 
           
         
  ESCOLA SANT MEDIR   ESCOLA LA FARIGOLA DEL CLOT  
 

Al llarg de la Setmana Verda i Sostenible del nostre centre vam realitzar un taller amb la cuina solar que Escoles+Sostenibles ens va facilitar. Com que era el mes de març i un dia sense massa sol només vam assolir una temperatura al voltant del 70-80ª. Vam aconseguir quallar mitja truita i torrar pa. 

 

Finalment el temps ens ha permès fer una pizza amb les cuines solars. Gràcies Xino Xano per la vostra feina amb l’alumnat de menjador. Ha estat molt xulo! 

+ INFO 

 
     
         
  MERCÈ RODOREDA   INSTITUT QUATRE CANTONS  
 

Ens hem trobat al pati cap a les 12 h. dos cursos de 5è, dos de 4rt i  un de 1r. A la classe havíem explicat l’origen d’aquest tipus de cuina i al pati els nens i nenes han pogut veure el muntatge i com funcionava. L'ombra del dubte passejava entre uns quants escèptics que valoraven que només amb la calor del sol no hi hauria prou. Hem volgut fer un parell de pizzes. En 30 min. estaven llestes i ben torrades. Hem fet un petit tastet i hem quedat en què el proper seria amb productes del nostre hort.

 

Hem fet servir els forns solars a 1r de Batxillerat on es van fer unes activitats al novembre per calcular la potència en funció de la radiació solar. Al juny s'han fet activitats més pràctiques i s'ha acabat coent unes pizzes. Trobareu en aquest enllaç fotos de la cocció de pizzes i un vídeo de les activitats del novembre.

 

 
        
         
  FEDAC SANT ANDREU:   SANTA TERESA DE LISIEUX  
         
        
         
  ESCOLA EL CARMEL   INSTITUCIÓ MONTSERRAT  
         
     
         

A tots els centres que heu rebut forns solars, moltes gràcies per fer-nos arribar els vostres relats i fotografies, esperem que hagueu gaudit de l'experiència de ser xefs sostenibles!

Aquells centres de la xarxa que us hagin entrat ganes de cuinar amb energia renovable, podeu demanar una cuina solar enviant-nos un correu a: escolessostenibles@bcn.cat!