Activeu-vos amb la mobilitat sostenible!

Del 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat, què inclou activitats destinades als centres educatius i sessions de participació del Pla de Mobilitat Urbana 2019-2024.

La mobilitat sostenible és un dels eixos principals sobre els quals treballa l’Ajuntament, promovent-la entre la ciutadania i facilitant la pacificació de l’espai públic per mostrar com seria una ciutat més verda, més confortable i menys contaminada.

La Setmana Europea de la Mobilitat 2018, antiga Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, se celebra enguany del 16 al 22 de setembre a Barcelona, amb un ampli programa d’activitats organitzades per l’Ajuntament, entitats i associacions, amb l’objectiu de millorar la qualitat de l’aire. El Dia sense Cotxes cau en dissabte i coincideix amb les Festes de la Mercè, fet que suposarà una nova iniciativa: La  Mercè Respira! i que implicarà el tall de la Via Laietana; diverses associacions i entitats hi han organitzat diferents activitats relacionades amb la recuperació de l’espai públic.

Per altra banda, el dia 21, quatre centres educatius han sol·licitat realitzar alguna activitat al carrer i participaran per implicar-se en millorar la mobilitat de la ciutat.

Us animem a consultar el programa d’activitats que inclou tallers, passejades, curses etc. 
 

Quins recursos sobre mobilitat us recomanem?
 

  • Guia de la mobilitat i la qualitat de l’aire

Publicació de la col·lecció Guies d’Escoles + sostenibles que ofereix al professorat de diferents especialitats i etapes educatives tractar transversalment la qualitat de l’aire a través de cinc eixos temàtics: aire a la ciutat i la seva qualitat, la mobilitat, la contaminació, l’aire, la salut i l’entorn, i l’estratègia de la ciutat de Barcelona per millorar la qualitat de l’aire. Hi ha una primera part més conceptual i una part on s’ofereixen diferents activitats per aplicació a l’aula.

Si esteu interessats en aconseguir-ne una us podeu posar en contacte amb escolessostenibles@bcn.cat o bé amb el Servei de Documentació d’Educació Ambiental.

 

 

  • Aparells mesuradors de la qualitat de l’aire

 


Des del curs passat podeu sol·licitar en préstec a través del Servei de Documentació d’Educació Ambiental, 3 aparells diferents: un mesurador de partícules en suspensió (PM10), un mesurador de NO2 i un de CO i CO2. D’aquesta manera podeu fer una anàlisi de la qualitat de l’aire del vostre centre i de l’entorn.

 


 

  • Maleta de la qualitat de l’aire

 


Com a novetat, el Servei de Documentació d’Educació Ambiental us ofereix una nova maleta on podreu trobar ventalls, teles, plaques de petri, lupa binocular, tinta xina, essències i tires per impregnar... i molts altres recursos per descobrir i reflexionar sobre com la mobilitat i la contaminació a la ciutat afecten sobre la nostra salut i el nostre benestar.

 

 

  • Recull de recursos sobre qualitat de l’aire


Podeu accedir, de manera virtual, a aquest recull de recursos on hi podreu trobar lectures bàsiques, lectures d’aprofundiment, materials didàctics (per nivell educatiu), audiovisuals, webs i bones pràctiques que us poden ajudar a dissenyar i complementar les vostres pròpies activitats.

 

 

  • Enlaira’t


Enguany és el segon curs que la Plataforma Qualitat de l’Aire convida l’alumnat de 4t d’ESO i Batxillerat a participar en el projecte Enlaira’t, una proposta per abordar la cultura del cotxe i la mobilitat sostenible.

> Més informació
 

 

  • La mobilitat sostenible a l’escola


Propostes didàctiques dirigides a educadors per aproximar els nens i nenes al concepte de la mobilitat sostenible, i fer-los adonar de la importància d’adquirir uns bons hàbits de mobilitat que contribueixin a fer de la ciutat un entorn més humà, tranquil i acollidor.

> Consulteu el Catàleg

 

 

  • Altres activitats

Per abordar el repte de “Mobilitat i qualitat de l’aire”, us animem a participar a les sessions del procés participatiu del nou Pla de Mobilitat Urbana 2019-2024, que està redactant l’Ajuntament. Entre el 20 de setembre i el 10 d’octubre estan programades 4 sessions sobre mobilitat quotidiana i professional, mobilitat segura, espai públic i tecnologia. La sessió que està especialment orientada a centres educatius i AMPA/AFA és la que porta per títol “Mobilitat segura per a tothom”. Quan es parla de mobilitat segura es pensa en les ciutats 8/80 i en el discurs de l’Enrique Peñalosa (alcalde de Bogotà i assessor polític d’urbanisme i transport) que diu que una ciutat pensada per a infants de 8 anys i per a gent de 80 anys, és una ciutat segura per a tothom.

Dia: 26 de setembre
Horari: 18.00h
Lloc: carrer Calàbria, 66. Espai i Moviment per l'Educació, la Cultura i el Veïnatge a Sant Antoni.

Tot i ser una sessió oberta, us recomanem que us inscriviu al següent formulari d’inscripció per tal de poder-vos acreditar la vostra assistència:

> Tota la informació del procés participatiu del Pla de Mobilitat urbana 2019-2024