L’Institut Lluís Vives homenatja el botànic Francesc Masclans

Butlletí: 

El centre commemora els 60 anys de la publicació de la 1a edició de la seva obra més coneguda i realitza diverses activitats educatives relacionades amb la biologia, la sostenibilitat, la República, la Guerra Civil i el franquisme.

Els passats dies 2 i 6 de maig, l’institut Lluís Vives va organitzar dos actes per retre homenatge a Francesc Masclans (1905-2000), una important figura de la botànica catalana que va exercir de mestre al Grup Escolar Lluís Vives, al barri de Sants, al llarg de 31 anys. La seva carrera docent va començar en plena època republicana, i, al finalitzar  la guerra civil, va patir represàlies a causa de la dictadura franquista. Sota l'acusació de catalanista va ser obligat a exercir la docència fora de Catalunya fins al 1941 i no va ser fins al 1944 que va tornar. L’any 1967 es va jubilar.

Masclans és conegut especialment per les seves guies d’identificació d’arbres, arbustos i lianes, tot i que la seva dedicació a la botànica el va portar a explorar zones de Catalunya que havien estat poc estudiades, com la conca del riu Gaià o les muntanyes de Prades. També és molt destacada la seva recerca sobre els noms populars dels arbres, per la qual va ser premiat amb el premi Prat de la Riba, el 1952.

La Comissió de l’any Masclans de l’Institut Lluís Vives, va organitzar el passat 2 de maig un acte al centre que va comptar amb la participació de Joan Sanromà, Conseller del Districte Sants-Montjuic de l’Ajuntament de Barcelona i antic professor del Centre, Mireia Pou,  tècnica del programa Escoles + Sostenibles, Josep Nuet, del Grup de Recerca Botànica del Centre Excursionista de Catalunya i Eulàlia Masclans, néta de Francesc Masclans.

L’acte va estar amenitzat per les actuacions musicals d’un grup mixt d’alumnat i professorat, la lectura d’un poema de Masclans i la interpretació del “Cant dels Ocells” amb violoncel. Es va aprofitar l’ocasió per mostrar una exposició sobre la figura de Masclans com a home, com a botànic i com a mestre. També es va exposar un recull de treballs realitzats per l’alumnat de l’institut dins l’anomenat “Any Masclans”. La cerimònia va finalitzar amb el descobriment d’una placa d’homenatge a Masclans  al costat d’una olivera que va ser plantada fa aproximadament  20 anys en el seu honor. Va ser un acte molt emotiu en el que es va reivindicar la figura de Masclans com a part de la història del Grup Escolar Lluís Vives.

Per altra banda, el 6 de maig a la tarda, l’Institut va organitzar un altre acte en commemoració de la figura d’aquest botànic a la seu del Districte Sants Montjuïc. Allí es va dur a terme una conferència a càrrec de Joan Vallès titulada  “Francesc Masclans i Girvès,  llum de la botànica en català en una època de foscor”. Va intervenir, com a amfitrió, Joan Sanromà, conseller del Districte de Sants i antic professor de l'Institut Lluís Vives. A continuació el conferenciant va ser presentat per Jordi Cartanyà, representant de la Secció de Jardineria i Paisatgisme  de la Institució Catalana d'Estudis Agraris, filial de l'Institut d’Estudis Catalans (IEC). El conferenciant va repassar l’obra de Masclans, especialment la dedicada als noms de les plantes, feta en un entorn tan advers com la dictadura franquista. Joan Vallès, Catedràtic de Botànica de la UB, farmacèutic i filòleg, és coautor del llibre “Noms de plantes”, que completa la recerca etnobotànica iniciada per Masclans.