Aprenem sobre insectes i formigues

Voleu conèixer el procés de creació d’un formiguer i un hotel d’insectes? Un grup d’alumnat de l’Escola Orlandai investiga sobre diversos insectes i com fer una petita reproducció del seu hàbitat.
 

El nostre grup, format per nenes i nens de 4t a 6è de l’Orlandai, vam triar com a projecte fer un hotel d’insectes. Vam començar fent una pluja d’idees: primer havíem de saber per a quins insectes havíem de fer els hotels i quants hotels faríem. Al final ens vam aclarir  i vam decidir que faríem un formiguer i un hotel per varis insectes.

Un projecte ple de decisions

D’entrada ens feia molta il·lusió fer un formiguer, potser perquè les formigues són les que més coneixem. Vam anar a la biblioteca i vam agafar tots els llibres d’insectes que vam trobar i també vam buscar informació per internet. Vam començar a fer un cau en un recipient fosc perquè les formigues viuen en aquestes condicions. Vam anar a buscar sorra humida al pati de l’escola i li vam posar pedres i fulles. Les parets del terrari on col·locaríem les formigues les vam tapar amb cartolina negra perquè quan comencessin a fer els túnels per dins la terra, trauríem les cartolines i les podríem veure treballar i circular. Havíem d’agafar formigues i esperar, però ens vam adonar que no teníem la formiga reina…tot és molt més complex del que ens pensàvem!

Per tal de solucionar-ho, vam enviar una carta al CESIRE – Centre de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa Àmbit Científic i Medi/CDEC- Servei de Préstec, per demanar una formiga reina. Ens van respondre que era molt complicat trobar una formiga reina i que no la deixen en préstec tota sola perquè després seria molt difícil poder-la recuperar de dins el nostre terrari. Però ens van proposar deixar-nos en préstec la reina i un grup d’obreres, ens prestarien tot el formiguer sencer per poder-les observar. Vam decidir que per manca de temps, demanaríem el préstec del formiguer el curs vinent i ens vam començar a centrar en la construcció d’un hotel d’insectes per al nostre pati.


Canvi de plans: fem un hotel d’insectes

Hem seleccionat una capsa resistent per transformar-la en una casa per insectes. Hem tallat i llimat la capsa; li hem posat un oli especial per protegir la fusta de l’aigua i la intempèrie… Hem dissenyat forats a la tapa i als prestatges de dintre perquè els insectes puguin anar amunt i avall, entrar i sortir com vulguin. Hem instal·lat l’hotel en una de les moreres que hi ha a l’hort de l’escola. És un espai on hi ha aigua i menjar, indispensables per a la vida dels insectes. Esperarem uns mesos per veure si hi han fet niu alguns insectes. Aquest pot ser un nou treball d’observació…


Durant el procés hem après moltes coses

Costa molt viure a la ciutat quan ets un insecte tant petit, et poden trepitjar molt fàcilment. Pensàvem que un hotel era agafar una capsa i fer-hi forats, però no! Fer un hotel d’insectes és molta feina. L’hotel ha d’estar a prop d’aigua i menjar. Tenim clar que el posarem dalt d’un arbre a l’hort de l’escola. Hi ha uns insectes que no es porten bé entre ells, com una abella i una vespa. Si vols fer un formiguer necessites una formiga reina i les obreres treballaran fent túnels. L’abella reina mai surt d’on viu, només si canvien de lloc i tant les formigues com les abelles segueixen a la seva reina si cal canviar de cau. Les formigues reines poden viure fins a 15 anys.