Un Acte de cloenda ple de diversió, intercanvis i aprenentatges

Aquest mes de juny s’ha celebrat l’Acte de cloenda del programa Escoles + Sostenibles. Més de 400 alumnes de 54 centres educatius han realitzat tallers, intercanviat experiències, presentat els seus projectes i molt més.

El passat 6 de juny va tenir lloc l’Acte de cloenda dels centres educatius d’infantil i primària als jardins Joan Brossa, enguany centrat en la biodiversitat urbana. És per això que hi va haver unes convidades molt especials: dues papallones monarca vingudes directament dels Estats Units i de Mèxic. Van ajudar l’alumnat en les activitats i van dinamitzar la jornada. La primera part de l’esdeveniment va consistir en la realització de tallers i la descoberta de l’entorn dels Jardins Joan Brossa. Amb l’ajuda d’una guia, van haver d’utilitzar els cinc sentits per localitzar diferents espècies de la fauna i la flora que els envoltava.

Pel que fa a les activitats, hi va haver diversos tallers de temàtiques molt variades: des de la relació entre l’acció humana i la contaminació atmosfèrica, passant per descobrir la importància de les abelles en els nostres ecosistemes i l’oportunitat d’explorar diferents materials a través de la sorra. Hi va haver diversos espais de reflexió, tots realitzats a través de dinàmiques que els feien participatius i amens. És important la biodiversitat per mantenir en millor estat els espais verds? On viuen i quina funció tenen els insectes? Són algunes de les preguntes que obrien les dinàmiques. L’alumnat també va pensar alternatives en el disseny de la ciutat per mitigar les problemàtiques ambientals i va convertir-se en porcs senglars per plantejar-se si arribarà algun moment en què aquests animals no tindran suficients recursos. Els centres educatius que ho vulgueu, podeu demanar en préstec els materials d'alguns dels tallers que es van realitzar.

Finalment, l’alumnat es va reunir amb les papallones i un altre convidat, un pit-roig, per descobrir conjuntament, a partir d’endevinalles i algun jeroglífic, una paraula que li donava sentit a tot allò que des de les escoles feu per aconseguir una ciutat més sostenible. La paraula clau era: ‘Transformem’.

Acte de Cloenda a Cotxeres de Sants

L’alumnat de secundària, batxillerat, cicles formatius i centres d'adults va celebrar la seva cloenda el 13 de juny al Centre Cívic Cotxeres de Sants. L’Acte de cloenda va començar cap a les 9 del matí amb la benvinguda a les persones assistents. En Frederic Ximeno, Comissionat d’Ecologia en funcions de l’Ajuntament de Barcelona, va fer una crida a la necessitat de fer un canvi gran a través de l’acció col·lectiva i en xarxa. Després, un vídeo de la Greta Thunberg va permetre que dues de les portaveus de Fridays For Future Barcelona parlessin sobre el moviment. “Hem d’actuar ja! Quan siguem prou grans perquè se’ns pugui escoltar, ja serà massa tard”, van dir destacant que és una lluita que interessa tothom, però especialment el jovent.  

Tot seguit, va ser el torn de l’intercanvi d’experiències, en què l’alumnat va ser el protagonista. Van presentar els seus projectes a companys i docents d’altres centres, i molts portaven maquetes o models reals dels projectes que havien desenvolupat durant el curs. Embolcalls sostenibles fets amb cera d’abella, horts verticals, tècniques d’elaboració de fertilitzant orgànic i iniciatives per reutilitzar la roba o per combatre el malbaratament alimentari són algunes de les propostes que es podien veure.

Un cop finalitzat l’espai d’intercanvi, l’alumnat va continuar compartint experiències a l’esmorzar, preparat amb criteris de sostenibilitat: el càtering era d’una cooperativa del barri, els gots dels sucs eren reutilitzables i els pocs residus que es van generar eren compostables. A continuació, en l’espai Speaker’s Corner, les comissions ambientals de deu centres educatius van explicar les seves motivacions i com s’organitzen, entrevistades per tres reporters de la Premsa Sostenible.

L’última dinàmica va ser “Fem futur, fem xarxa”, que consistia en reflexionar sobre 8 reptes relacionats amb la sostenibilitat urbana. Inicialment, els dinamitzadors/es exposaven l’estat actual de Barcelona en l’àmbit del repte que els correspongués (contaminació atmosfèrica i mobilitat, verd i biodiversitat i consum responsable, entre d’altres). Un cop presentat l’estat actual, l’alumnat feia propostes de millora d'aquesta situació realitzades des del centre educatiu. Quan va acabar la dinàmica, tots els centres van votar quins dos reptes volien assumir de cara al curs vinent des del seu centre educatiu.

Finalment, amb un toc d'humor, es va donar pas a la conferència del doctor en Ecologia per la UAB Eduard Pla, que va protagonitzar una xerrada sobre com afecta el dia a dia el canvi climàtic a la humanitat i a les altres espècies. També hi van intervenir els ecòlegs del CREAF (Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals) Bernat Claramunt i Enrique Doblas. Un dels objectius va ser fer veure l’alumnat l’impacte del canvi climàtic, que fossin conscients que és un problema real que els afecta directament. El doctor Pla va posar punt final a la xerrada i a l’acte amb el clam popularitzat en les manifestacions pel medi ambient: “Ni un grau més, ni una espècie menys!”
 

      

 

> Galeria de fotos de l'Acte de cloenda de primària 2018-2019 (Jardins Joan Brossa)
> Galeria de fotos de l'Acte de cloenda de secundària 2018-2019 (Cotxeres de Sants)