La ciència, més a prop dels joves

Butlletí: 

L’Open Schools Journal for Open Science i Frontiers for Young Minds són dues revistes científiques europees de contingut obert que permeten als estudiants de primària i secundària participar en el procés d’elaboració d’un article científic.

Sovint, el llenguatge científic resulta poc atractiu i divulgatiu per als joves i fins i tot també per als adults. Amb l’objectiu d’apropar la ciència als estudiants, us presentem dues revistes de lliure accés d’on podeu treure articles científics en anglès adaptats al llenguatge de joves i infants. En el cas de la revista Open Schools Journal for Open Science es publiquen treballs originals escrits per estudiants de primària o secundària d’arreu d’Europa sota l’assessorament del seu professorat sobre diversos aspectes de la ciència, l’enginyeria i la tecnologia. Mitjançant projectes escolars, els estudiants treballen tot el procés de recollida i tractament de dades científiques i la seva posterior publicació. Open Schools Journal for Open Science publica articles de forma regular, en anglès i de forma gratuïta.

En el cas de la revista Frontiers for Young Minds es convida científics distingits a escriure sobre els seus descobriments en un llenguatge que sigui accessible per a joves lectors i, a continuació, els joves, amb l’ajuda d’una mentoria científica, donen la seva opinió sobre els articles i els suggereixen canvis. Amb aquestes aportacions, els autors poden millorar els articles abans de la publicació. Tal com aquestes revistes proposen, aquesta és una molt bona manera de fer descobertes científiques d’avantguarda per als públics més joves i a més, donar-los l’oportunitat de treballar conjuntament amb persones del món científic per crear articles que siguin divulgatius i interessants. Com a resultat, ambdues revistes proporcionen una col·lecció d'articles científics de lliure accés disponibles que han estat pensades per joves i fetes amb la seva col·laboració.

Aquestes revistes, s’emmarquen en l’OpenAIRE (Open Access Infraestructure for Research in Europe), un projecte del setè programa marc de la Comissió Europea que recolza l’aplicació de la política d’accés lliure a Europa. OpenAIRE proporciona mitjans per promoure i fer realitat l’adopció de polítiques de contingut de lliure accés.


Com podeu participar-hi des del vostre centre?

> Web Open Schools Journal
> Web Frontiers for Young Minds

 

Frontiers for Young Minds Live Review