Escoles + Sostenibles participa en una trobada internacional a Corea del Sud

Butlletí: 

Els dies 17 i 18 d'octubre es va celebrar a la ciutat de Dangjin la 9a trobada de Ciutats Educadores d'Àsia i del Pacífic, en la qual Barcelona va ser convidada especial.​

El creixement industrial que ha experimentat Corea del Sud les darreres dècades ha despertat un gran interès en desenvolupar accions per contrarestar els seus impactes ambientals en les àrees urbanes. Per aquest motiu, diverses ciutats asiàtiques es reuneixen cada any i conviden representants d'arreu del món per explicar la seva experiència. Així doncs, enguany s’ha celebrat la novena trobada de la Xarxa Regional de l’IAEC d'Àsia i Pacífic. L’entitat organitzadora, l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (IAEC), du a terme activitats relacionades amb el paper dels governs locals com a ciutats educadores. A finals del 2018, 493 ciutats de 36 països diferents formaven part de l'IAEC.

Aquest any, el programa Escoles + Sostenibles ha estat escollit com una de les pràctiques convidades especials, juntament amb Katowice (Polònia), Brussel·les (Bèlgica), Bhimeshar (Nepal) i el Centre Regional d'Expertesa de Chubu (Japó). Durant dos dies, els ponents van compartir experiències juntament amb les de ciutats coreanes com Suseong, Osan, Wonju o la mateixa Dangjin. Totes les experiències van enfocar els seus assoliments sota el paraigües dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Es tracta de 17 Objectius generals que representen una crida urgent a l'acció de tots els països en una associació global. Engloben molts àmbits com la biodiversitat, l’economia, la societat o l’educació, entre d'altres. Aquest darrer va ser un dels pilars fonamentals del congrés i és aquí on Escoles + Sostenibles va posar més l'accent.

Durant la presentació vam posar en valor l'esforç transversal de tots els col·lectius que esteu vinculats amb el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat (CCS) 2012-2022, així com les diferents experiències organitzatives i recursos que s'impulsen des del programa Escoles + Sostenibles en favor de la xarxa de centres educatius de la ciutat. Vam visibilitzar la diversitat temàtica dels vostres projectes, l'interès creixent per millorar la participació real de l'alumnat, la necessitat de la inclusió curricular de tots els processos de transformació, l'esforç per millorar l'entorn i la conveniència de comunicar allò que anem aconseguint plegades.

Aquesta experiència va ser escoltada per més de 250 assistents, representants d'àmbits tan diversos com la política, l'administració, l'educació, la universitat, sectors professionals i empreses. Les principals preguntes que van despertar van anar relacionades amb el rol del professorat, el funcionament dels centres educatius, la seva relació amb l'ajuntament, aspectes econòmics, esforços humans i funcionament de les comissions ambientals dins dels centres educatius.

Tot plegat ha estat una oportunitat per donar a conèixer bones experiències a favor de la sostenibilitat a la ciutat de Barcelona i conèixer altres realitats fora del país. Per exemple, projectes de mobilitat escolar com el de Brussel·les, recuperació col·laborativa d'espais interiors d'illes com el de Katowice, perspectives d'actuació a escala supramunicipal (bioregions) o la integració d'estratègies en les polítiques de Ciutats Educadores, entre d'altres. L’intercanvi de coneixements entre països amb realitats diferents és una font molt rica de noves idees. Disposar d’una xarxa de connexions millora les possibilitats de trobar noves perspectives i solucions pels reptes socioambientals que tenim al davant. El fet que Barcelona hagi estat escollida com a ciutat convidada educadora, activa i innovadora, ens encoratja a seguir treballant per un futur més sostenible.