Presentació de recursos sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible

Butlletí: 

El passat 26 de novembre va tenir lloc la segona de les set sessions dirigides al professorat dels centres que participen al Congrés de Ciència organitzat pels CRP. Escoles + Sostenibles i el Servei de Documentació d’Educació Ambiental van presentar recursos educatius relacionats amb dos Objectius de Desenvolupament Sostenible.​


Enguany se celebrarà la setena edició del Congrés de Ciència, una proposta dirigida a centres educatius de primària per treballar amb un grup classe des de P5 fins a 6è que té els objectius següents:

  • Valorar el treball científic que es realitza amb l’alumnat en els centres educatius.
  • Treballar i aprofundir en una temàtica concreta.
  • Potenciar, coordinar i difondre activitats de recerca en educació infantil i primària.
  • Potenciar les competències científiques, lingüístiques i de comunicació.
  • Fer que l’alumnat sigui el protagonista de l’activitat i del seu aprenentatge.
  • Afavorir un marc on es puguin mostrar els treballs d’investigació.

La temàtica proposada per aquesta edició està relacionada amb els Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de la ONU, més concretament, sobre els objectius 2 (Fam zero) i 15 (Vida d’ecosistemes terrestres)Els centres inscrits (44 en total, dels quals 34 són de la xarxa d’Escoles+Sostenibles) assisteixen a 6 sessions de formació prèvies al Congrés i una de posterior per avaluar-ne el procés i resultats. Durant tres mesos, a partir del febrer, l’alumnat iniciarà un projecte de recerca utilitzant el mètode científic, amb transversalitat de matèries i s’espera que arribin a unes conclusions en relació als ODS treballats. Al mes de maig, l’alumnat ho presentarà a la resta de companys i companyes dels altres centres en un acte solemne que se celebrarà durant tres dies a la Facultat de Química de la Universitat de Barcelona.

El dia 26 de novembre va tenir lloc, a la Biblioteca Montserrat Abelló, la segona de les sessions dedicada a la presentació de diferents recursos per donar idees i complementar la tasca del professorat per treballar la temàtica concreta a l’aula. L’Associació EDUALTER, l’Associació El Guateque, la Direcció de Justícia Global i Cooperació Internacional i el Departament de Promoció de la Infància de l’Ajuntament de Barcelona també van ser-hi presents per presentar diferents recursos i eines relacionades amb els dos ODS.

Des d’Escoles + Sostenibles es va presentar breument el programa, quina és la missió i els objectius així com els recursos que s’ofereixen. També es van compartir algunes bones pràctiques relacionades amb l’ODS 15 per inspirar possibles projectes per al Congrés de Ciència d’enguany.

Per altra banda es va donar a conèixer el Servei de Documentació d’Educació Ambiental i es van explicar diversos recursos pedagògics específics relacionats amb l’ODS 15. A la mateixa sala, es va muntar una taula amb llibres, jocs i altres materials pedagògics com a ‘tast de recursos’ perquè el professorat ho pogués consultar in-situ.

Finalment es va presentar part del material didàctic elaborat en el marc del projecte europeu SUDEGO (Sustainable Development Goals), concretament de l’ODS 15, en el qual el Consorci d’Educació n’ha estat un dels set partners i Escoles+Sostenibles hi ha col·laborat en tot el desenvolupament.