Impliquem l’alumnat per combatre l’emergència climàtica

Butlletí: 

En el marc de les “Subvencions pel clima”, l’Institut Pau Claris, la fundació Ersília, l’Ajuntament de Barcelona i la UPC ofereixen un recurs educatiu amb l’objectiu de crear consciència sobre l’emergència climàtica, plantejar solucions i fer una crida al compromís de la ciutadania.

La plataforma digital ‘Recurs Educatiu en Canvi Climàtic’ (RECC) és una eina co-creada per alumnat, professorat i persones expertes en canvi climàtic. L’objectiu de la plataforma, emmarcada com a un dels projectes guanyadors de les “Subvencions pel Clima”, és oferir una pàgina web pensada per a treballar continguts sobre el canvi climàtic amb l’alumnat de l’ESO. Es tracta d’un pla dissenyat per treballar 4 grans aspectes:

- Mitigació: què podem fer per reduir les emissions?

- Adaptació i resiliència: com ens preparem per ser menys vulnerables al canvi climàtic?

- Justícia climàtica: què fem per garantir els drets de les persones més vulnerables?

- Impuls a l’acció ciutadana: com donem suport als projectes de les organitzacions i la ciutadania?

Així doncs, aquest projecte s’ha centrat en el fet que l’alumnat pugui entendre per què es produeix el canvi climàtic, com podem lluitar-hi portant una vida més sostenible, promoure l’esperit de conscienciació, esdevenir agents actius i proposar iniciatives de millora al seu entorn més proper. 

Cadascuna de les organitzacions impulsores del projecte, totes elles membres de la xarxa Barcelona + Sostenible, ha aportat el seu granet de sorra: l’Institut Pau Claris ha facilitat el procés de detecció de necessitats de l’alumnat, al qual va dirigit el producte final. La fundació Ersília ha dirigit el projecte i, a més, el recurs educatiu de què disposa la fundació ha servit com a punt de partida. Finalment, la fundació per a la sostenibilitat de la UPC ha aportat el punt expert i entre Ersília i la UPC han desenvolupat la plataforma.

Així, en la fase de detecció de necessitats, hi ha participat diversos docents per saber quins punts, recursos i formats eren els més adients per a incloure en la plataforma digital. S’han format equips de treball en una mostra de 28 joves de 2n d’ESO en què l’alumnat de la comissió verda conduïa la dinàmica. D’aquesta manera, s’ha fet una aproximació sobre quines inquietuds al voltant del canvi climàtic té l’alumnat i, així, aconseguir que sigui un recurs atractiu i motivador.

    

Des de l’organització esperen que sigui un recurs útil, que la plataforma pugui donar respostes als lectors i lectores i que sigui participatiu, de manera que es pugui treballar en la millora contínua del recurs. La fita principal és esdevenir un referent per a treballar el canvi climàtic i la sostenibilitat a l’ESO, tot ajudant i motivant l’alumnat per a esdevenir agents actius en la lluita contra l’emergència climàtica.

Voleu conèixer la resta de projectes de les “Subvencions pel clima”? Podeu consultar els resultats dels projectes en aquesta notícia del butlletí de Barcelona + Sostenible.