L’arbre de la vida que dóna fruits

Butlletí: 

L’Institut Jaume Balmes va participar en la iniciativa de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ‘El Bosc de la Vida’, amb la creació d'un ‘Arbre de la vida’ amb desitjos compromesos i responsables amb el medi ambient.

Del 16 al 24 de novembre va tenir lloc l’11a Setmana Europea de la Prevenció de Residus. L’Institut Jaume Balmes va decidir participar-hi sumant-se a la iniciativa “El Bosc de la Vida”. A continuació, l’alumnat ens relata en primera persona com ho van fer:

Al vestíbul de l’institut, les delegades i els delegats verds hem creat el nostre “Arbre de la vida”. Hem aprofitat la columna del vestíbul perquè fos el tronc i hem fet les branques d’aquest arbre amb cordill vermell. Seguint una antiga creença japonesa, hi ha un fil vermell invisible que connecta les persones que estan predestinades a conèixer-se. D’aquesta manera, el nostre arbre es connecta amb tots els arbres que altres entitats han creat, fent-ne un gran bosc.

Però... què seria un arbre sense fulles? Les fulles són els nostres desitjos: petits textos o dibuixos fets per l’alumnat de l’institut i que volen recollir idees de tot allò que podem fer per reduir els residus. L’Agència Catalana de Residus està preparant un vídeo amb totes les imatges dels arbres que s’han creat. Tenim moltes ganes de veure el gran “Bosc de la Vida” del qual ja formem part!

Però a l’Institut Jaume Balmes no només volem un arbre carregat de bones intencions, volem una comunitat educativa compromesa i responsable amb l’entorn, que sigui capaç de convertir les idees en projectes esperançadors, volem un arbre de la vida que doni fruits.

Som unes 100 delegades i delegats verds organitzades en diverses comissions i aquestes ja han començat a treballar, per exemple, elaborant de nou el nostre Pla de Prevenció de Residus, fent la diagnosi d’Embolcalls + Sostenibles o repartint plantes per les aules.
 


A més, alguns alumnes de Batxillerat van crear uns “eco-consells” per a les festes nadalenques, moment en què el consum i els residus es disparen. I, per últim, el nostre professorat referent està preparant una sortida molt especial anomenada “Shinrin-yoku” o “bany de bosc” a Collserola, on podrem continuar pensant en totes les accions que durem a terme en els pròxims mesos. Ho tenim clar: el planeta no ens necessita només una setmana, necessitem convertir els fruits en hàbits que ens acompanyin sempre!