Es declara l'emergència climàtica a Barcelona

Butlletí: 

El passat 15 de gener l’Ajuntament va declarar l’emergència climàtica i va proposar un centenar de mesures per als propers cinc anys. Aquestes s’han treballat en el procés de la Taula per l’Emergència Climàtica en què hi han participat més de 200 entitats de Barcelona + Sostenible.

Estem en una situació d’emergència climàtica i per fer-hi front l’Ajuntament de Barcelona ha decretat l’emergència climàtica amb un pla d’acció 2020-2030 que inclou un

Això no és un simulacre

centenar de mesures urgents, contundents i efectives per accelerar l’adaptació de la ciutat davant els episodis climatològics dels anys vinents i mitigar-ne els efectes a curt i llarg termini. El text de la declaració i l’estructura de les accions que s’implementaran s’han acordat amb més de tres-centes persones expertes, entitats i administracions que han participat en les sessions de la Taula per l’Emergència Climàtica, entre les quals hi ha participat un total de 10 centres educatius d’Escoles + Sostenibles.

L’Ajuntament de Barcelona destinarà 563,3 milions d’euros a implementar les mesures del Pla d’acció contra l’emergència climàtica per mitigar-ne els efectes i adaptar la ciutat als canvis climatològics dels anys vinents. El pla s’ha estructurat en nou eixos temàtics que proposen 7 canvis de model en àmbits com l'economia, l'energia, la mobilitat, l'urbanisme i el consum, entre d'altres, i dos eixos d'adaptació.


El procés de la Taula per l’Emergència Climàtica

Amb l’objectiu de generar un marc de treball que comprometi l’Ajuntament i la resta d’agents implicats per fer front a la crisi climàtica, el mes de juliol passat es va presentar la Taula per l’Emergència Climàtica. Mantenint l’esperit de participació i compromís col·lectiu amb el que es va elaborar el Pla Clima, aquest grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat ha posat a debat 15 temes clau, en quatre sessions diferents, per aportar solucions en àmbits estratègics per la lluita contra el canvi climàtic.

Les sessions s’han realitzat entre el 3 d’octubre i el 28 de novembre i hi han participat prop de 300 persones de 200 entitats, entre les quals hi ha 10 centres educatius. En diversos tallers participatius dividits per temàtiques, han pogut fer les seves aportacions amb relació a les energies renovables, el litoral, la sobirania alimentària, la qualitat de vida de les persones, la mobilitat, la justícia climàtica i l’economia circular, entre d’altres. En l’última sessió, celebrada el 28 de novembre, es van tractar 3 temes més, que s’havien trobat a faltar al llarg de les sessions: fiscalitat, mobilitat interurbana i port i aeroport. Un cop presentada la declaració, la Taula esdevindrà un espai de seguiment i avaluació, a través del qual l’Ajuntament rendirà comptes dels avenços i l’acompliment dels compromisos adquirits.

Font: InfoBarcelona

Enllaços relacionats:

> Dossier de premsa (pdf)
> Declaració d'Emergència Climàtica (pdf)
> Web de la campanya "Això no és un simulacre"
> Vídeo complet de l'acte de Declaració d'Emergència Climàtica (streaming)

 

      

 

Joves per l'Emergència Climàtica: últimes places!

Des dels centres educatius també podeu posar el vostre granet de sorra per fer front a l'Emergència Climàtica a la ciutat. Encara queden places per a les sessions de "Joves per l'Emergència Climàtica".

> Més informació i inscripcions