Com jugaven els nostres avis i àvies?

Butlletí: 

“Les joguines de l’avi Quico” és una activitat per dissenyar jocs a través de materials reutilitzats. L’alumnat de primer de primària de l’Escola Frederic Mistral - Tècnic Eulàlia ha après a jugar tal com ho feien els seus avis i àvies quan eren infants.
 

Des de la direcció de l’escola, expliquen que l’activitat es va desenvolupar en el marc d’una de les programacions de medi: l’Espai Kosmos. Consideren que la sostenibilitat ha de formar part d'una manera de ser i de viure, ha de ser un eix transversal en l'educació a l'escola, i és per això que en l'Espai Kosmos van dur a terme aquest projecte d'investigació en què van aprendre a fer ús dels materials que tenien a l'abast. 

L’activitat, que es va estructurar com un Aprenentatge Basat en Problemes (ABP) tenia el títol de "Les joguines de l'avi Quico". Així doncs, l’alumnat de primer de primària de l’escola va rebre un missatge de l'avi Quico: els va proposar un repte que des del primer moment va encuriosir l’alumnat: com eren les joguines dels avis i àvies quan eren infants? L'avi Quico els va explicar que s'ho passaven d'allò més bé compartint jocs diferents amb les amistats. Es tractava de  joguines que funcionaven sense piles i sense endolls. Moltes eren de fusta o d’altres materials, amb els quals se les havien d'enginyar per a crear jocs.   

Després d’investigar molt, van decidir seguir els passos d’en Quico i crear les seves pròpies joguines amb material de rebuig, reutilitzant-lo tot deixant volar la imaginació. També van poder aprendre com juguen els infants d'altres països, i van mirar de reproduir algunes de les bones pràctiques que van aprendre d’ells i elles. El treball en equip va ser clau per a aconseguir les joguines que, posteriorment, van exposar en el Museu de les Joguines Reciclades. Així, van compartir els resultats amb tota la comunitat educativa i altres persones que van voler visitar l’exposició.