Connectem amb l'arquitectura

Butlletí: 

L’alumnat de cinquè del Col·legi Alfageme imagina, crea i comparteix propostes de com li agradaria que fos el seu pati en un projecte en col·laboració amb el Jardí Botànic i professionals de l’arquitectura.
 

Durant el primer trimestre d’aquest curs, el Col·legi Alfageme s'ha involucrat en el projecte “Connectem amb l’Arquitectura”, a través del qual s’ha dut a terme un procés participatiu per definir propostes per canviar el pati de la seva escola. A continuació, us deixem amb el relat del professorat del col·legi, que ens explica de primera mà el transcurs d’aquest projecte que va incloure diverses sessions: 

Per començar el projecte, el primer que van fer va ser anar al Jardí Botànic per conèixer l’espai, descobrir tot el que hi havia i les possibilitats que oferia. Es van formar els grups que treballarien plegats durant tot el projecte. Aquell mateix dia van sortir d’allà amb una proposta: millorar el pati de l’escola. Tot seguit, havien de posar en marxa la seva creativitat. 

La primera sessió la van fer a l’escola, sobretot al pati. Van haver de parar atenció a tot el que hi havia i què s’hi feia a cada zona: esmorzar, parlar, jugar a pilota, jocs tranquils… Tot això ho van haver de plasmar en un plànol del pati de l’escola que les arquitectes de la “Cooperativa Voltes” els van proporcionar. Van treballar en grups i, al final, ho van posar tot en comú amb la resta de companyes i companys. 

La segona sessió va ser també sobre el plànol. En aquest cas, van haver de plasmar tot allò que els agradaria tenir al pati: zones de jocs noves, casetes per a ocells, cabanes… També van treballar en grups i van fer la posada en comú al final de la sessió. Van sortir moltes idees innovadores, algunes més factibles que d’altres. 

La tercera sessió va ser la més engrescadora de totes. Les arquitectes els van portar tot un seguit de materials naturals per a construir maquetes a partir del que havien pensat i decidit durant la segona sessió. Tots els grups es van esforçar molt i van sortir autèntiques meravelles! La jornada de cloenda del projecte es va fer un altre cop al Jardí Botànic el mes de desembre. Allà hi havia organitzades diferents activitats relacionades amb el projecte. Als nens i a les nenes de 5è els va agradar molt veure plafons amb la seva feina realitzada: els plànols, el seu pati, les maquetes… 

Cal dir que a l’escola ja és el segon curs que fem horticultura al pati. Hem plantat diferents coses: enciams, tulipes, cebes, pensaments… És una activitat que als nens i a les nenes els agrada força fer i és una de les propostes que van sortir durant el projecte, de manera que la seguim fent amb molta implicació per part de totes i tots. 

Tot plegat, va resultar una experiència molt interessant i enriquidora, ja que van haver de connectar la natura amb l’arquitectura (al seu pati) i van saber de primera mà en què consisteix la feina d’arquitecte. Estem mirant de fer realitat algunes de les propostes que van fer entre totes i tots.