Voleu compartir les vostres accions amb la xarxa?

Butlletí: 

Un dels objectius principals d’E+S és crear connexions i donar a conèixer iniciatives entre els centres que en formeu part. Us animem a enviar-nos notícies de les accions que ja heu realitzat o bé de les que esteu duent a terme actualment, en aquestes condicions tan diferents.​

El butlletí quinzenal d’Escoles + Sostenibles inclou l’apartat “Les escoles dia a dia”, en què els centres educatius sou els que preneu la paraula. És l’espai que us oferim per tal que pugueu intercanviar, compartir i mostrar bones pràctiques o projectes que fan créixer la xarxa d’Escoles + Sostenibles. Atenent la situació actual i en aquells casos que ho pugueu fer, us suggerim que us engresqueu a escriure una notícia sobre alguna de les vostres iniciatives o bé ho compartiu amb l'alumnat, per què, si teniu l'oportunitat, ho feu conjuntament.

Per si us animeu a compartir alguna experiència amb la xarxa, a continuació us suggerim deu consells que poden ser de molta utilitat a l’hora d’escriure els articles sobre les vostres iniciatives.

10 consells per escriure una bona notícia:
 

1. Organitzeu bé la informació: imagineu que sou periodistes. En el primer paràgraf heu de mirar de respondre, breument, les "6W" (who, what, when, how, where i why): qui, què, quan, com, on i per què.

2. Jerarquitzeu la informació: és important que la informació estigui presentada de major a menor importància. El primer paràgraf és clau per a captar l’atenció de qui us estigui llegint. Us aconsellem que hi inclogueu la informació essencial (6W) i els altres paràgrafs us serveixin per a contextualitzar la notícia i afegir-hi més detalls.

3. Apropeu-vos al lector/a: oblideu-vos de les frases llargues i amb estructures complexes. La comunicació amb les persones lectores ha de ser propera. A més, una de les vostres prioritats ha de ser que el missatge es comprengui de forma clara.

4. Personalitzeu les notícies: feu que la vostra notícia sigui única! Expliqueu la vostra pròpia història amb el vostre punt de vista. Digueu què us ha aportat, què heu après i com aplicareu els coneixements adquirits en el dia a dia del centre educatiu.

5. Escolliu un bon titular: el titular serà el que impulsarà la lectura de la notícia. Intenteu que sigui una frase eloqüent i que inclogui el contingut principal. Una estructura recomanable és: subjecte + verb + CD (què?) / altres complements. Ara bé, si us atreviu, també us animem a ser originals i fer un titular que inclogui jocs de paraules o altres recursos que el facin més atractiu.

6. Feu textos breus: us recomanem que la notícia no excedeixi les 500 paraules. A més, estructurar el contingut en paràgrafs de 4 o 5 línies i destacar els conceptes clau en negreta faran que la lectura sigui més amena.

7. Enllaceu: la informació textual és només un dels recursos que teniu per transmetre la vostra notícia. Podeu completar-la amb enllaços i recursos multimèdia com vídeos, imatges, cançons, presentacions o piulades de Twitter, per exemple.

8. Afegiu informació: com que el text de la notícia ha de ser breu, de ben segur que teniu més informació. Una bona idea és afegir enllaços al final de la notícia, de manera que les persones que llegeixin la notícia puguin ampliar la informació o trobar dades clau.

9. Corregiu l'escriptura: reviseu les faltes d'ortografia i l’estructura del text. Un cop tingueu la notícia revisada, podeu passar el text per un corrector ortogràfic. L’Optimot i el Softcatalà són dos bons aliats.

10. Escolliu bones imatges: com diu la dita, una imatge val més que mil paraules. Escolliu imatges que convidin a llegir l’article i que reflecteixin el contingut principal de la notícia. Necessitem com a mínim dues imatges grans (si en teniu més, millor, ja que l'article quedarà més complet) i amb bona resolució per a ajustar-les a les mides del butlletí. 

 

Què heu de fer, un cop la notícia estigui redactada?

Si voleu enviar-nos algun article, ho podeu fer mitjançant el correu electrònic escolessostenibles@bcn.cat en format word i adjuntar-nos un mínim de dues fotografies. Com us apuntàvem abans, si disposeu de més material per nodrir l’article feu-nos-el arribar també:  imatges, enllaços, vídeos i altres elements. No us descuideu d'adjuntar-nos, també, la declaració responsable d'imatges (pdf) firmada i segellada.  

Esperem que aquests consells us hagin sigut d’utilitat. Us animem, doncs, a enviar-nos les vostres notícies per al butlletí d’Escoles + Sostenibles per tal que els centres seguiu connectats, tot i el confinament.