Remix the school: del malbaratament alimentari als bioplàstics

L’Escola Sant Martí de Poblenou emprèn un projecte conjunt amb el FabLab de Barcelona en el qual s’analitza l’impacte del malbaratament alimentari i com, amb el poder de la creativitat, es poden reaprofitar restes alimentàries per crear materials sostenibles.
Anar un pas més enllà per combatre el malbaratament alimentari. Aquesta és la premissa que tenia l’alumnat de primària de l’Escola Sant Martí de Poblenou quan van iniciar aquest projecte. A continuació us deixem amb el seu relat per descobrir com han fet aquest canvi i han volgut buscar una alternativa als plàstics d’un sol ús:
Aquest curs, des de l'Escola Sant Martí de Poblenou, l'alumnat de 4t i 5è de Primària hem participat en un projecte conjunt amb el FabLab de Barcelona anomenat REMIX THE SCHOOL, amb la finalitat de conscienciar-nos sobre el malbaratament alimentari i la necessitat de millorar la realitat dins les nostres possibilitats. A partir d'una experiència vivencial, hem pogut copsar la quantitat d'aliments que malbaratem cada dia i plantejar-nos com es pot donar una segona vida a tot aquest material. Per fer-ho, hem comptat amb la col·laboració de diferents membres del FabLab de Barcelona, els quals es dediquen a plantejar idees innovadores i creatives a partir de materials reciclats i sempre de manera sostenible.
I tot això, com ho hem fet?
Per poder dur a terme el projecte, el primer que vam fer va ser calcular quants recipients de plàstic llencem a casa en una setmana. Amb els resultats obtinguts per part de l'alumnat, vam fer un recull global i ens vam quedar impactats dels residus que arribem a generar entre les 120 famílies participants! Per sort, aquell dia tot el plàstic el vam poder reciclar. Va ser aleshores quan ens vam poder fer una idea de quant plàstic llencem sense reaprofitar a tot el món. El següent pas va ser calcular quants quilos de menjar es desaprofiten cada dia al menjador de l'escola entre els diferents grups de 4t i 5è. En total, vam comptabilitzar aproximadament 40 kg! A partir d'aquí se'ns va presentar la idea de produir bioplàstic, un material generat amb productes orgànics i compostables que no contamina la natura.
Però com s'uneix això amb el malbaratament alimentari? Per veure-ho, vam fer una trobada amb diferents col·laboradors del FabLab que han tingut idees enginyoses per reaprofitar restes alimentàries i crear materials sostenibles. Sabíeu que de les restes de menjar d'un restaurant es poden fer galetes per a gossos? O que amb les pells de taronja o restes de cafè es poden obtenir materials similars al plàstic? Hi ha infinitat de possibilitats i l'únic que cal és energia i motivació!
En aquest moment vam posar fil a l’agulla i vam començar a experimentar. A partir de la barreja d'agar, glicerina i aigua vam crear nous bioplàstics i, amb una mica d'imaginació, li vam poder donar textures i colors afegint ratlladures de fruita, guix ratllat, papers de colors, terra de l'hort de l'escola, etc. El resultat va ser molt curiós i ens va permetre comprendre el munt de possibilitats sostenibles que tenim al nostre voltant sense aprofitar! Si voleu veure els resultats podeu visitar l'exposició que es farà pròximament al Museu del Disseny de Barcelona. Us hi esperem!