L’Escola Nabí impulsa el compostatge comunitari al barri

Aquesta iniciativa proporciona compost als horts de la cooperativa de consum Can Pujades i treballa la cooperació i l’economia circular amb tota la comunitat educativa i el veïnat del barri de Vallvidrera.
A inicis de l’any passat l’Escola Nabí, l'AFA i la cooperativa Can Pujades van iniciar aquest projecte de compost comunitari per impulsar l’economia circular del barri. Amb la idea de treure el màxim profit dels residus orgànics de l’escola, van posar en marxa una campanya de micromecenatge per aconseguir l’anomenada “Màquina Revolta”, creada per la cooperativa membre de la Xarxa B+S Tarpuna. Aquest aparell agilitza i redueix a la meitat el temps el procés de compostatge. Amb el projecte “El cercle compostaire”, l’escola ha creat un espai de treball idoni per parlar sobre l’aprofitament dels residus, el procés del compost i l’agroecologia. L’alumnat pot veure tot el recorregut i la transformació dels residus orgànics a l’escola i després tenir cura dels horts comunitaris. A continuació compartim l’article del butlletí “Som Nabí” que explica la seva experiència amb el projecte.
JA TENIM LA COMPOSTADORA EN MARXA!
El curs passat vam estar fent una campanya de micromecenatge per obtenir a l'escola una màquina compostadora. Es tracta d'un accelerador de compostatge que transforma en pre-compost els residus orgànics que genera la cuina de l'escola, en tan sols dues setmanes. D'aquesta manera el que es vol és poder crear un cercle compostaire en el barri de Vallvidrera ja que el compost que genera la màquina ha de servir per alimentar l'hort de l'escola, els horts de Can Pujades i també els camps dels proveïdors de fruita i verdura de la nostra cuina. Aquesta campanya, que es va portar a terme a escala de barri, va aconseguir reunir els diners necessaris per poder tenir la màquina a l'escola durant un any. Volem donar les gràcies a totes les famílies que hi vau col·laborar! En aquests moments la màquina ja està en ple funcionament i properament podrem lliurar les primeres caixes de pre-compost als horts de Can Pujades. Així mateix estem donant a conèixer la màquina a tots els cursos de l'escola i s'està treballant el tema de la gestió de residus a diferents nivells. D'aquesta manera, com a escola que forma part del projecte Escoles + Sostenibles, volem que el nostre alumnat sigui cada vegada més sensible i receptiu en tots els temes ambientals i que pugui ser un agent de canvi de cara al futur.
COM ENS ORGANITZEM?
Cada dia, tant a la cuina com al menjador de l'escola, es fa la recollida de manera separada de tots els residus que es generen. Els residus orgànics es posen en uns recipients que després de dinar es posen a la compostadora i allà començarà el procés que es fa per mitjà d'escalfor i aire. Aquesta operació es fa diàriament. El darrer dia de la segona setmana es porta a terme un procés d'higienització i després del cap de setmana ja es pot procedir a buidar la màquina. El pre-compost que en surt, que és com una sorra fina, es posa en unes caixes per poder-lo portar als horts de Can Pujades, als proveïdors de fruita i verdura de la cuina o a l'hort de l'escola. Es tracta d'un pre-compost de molta qualitat que caldrà acabar de madurar en el mateix hort.
Avui, alumnes de l'Escola Nabí de Vallvidrera han portat el seu primer compostatge a madurar a l'hort de Can Pujades! 😊
— Can Pujades - Cooperativa de consum (@CanPujades) November 26, 2021
Fem que la canalla faci seu l'entorn, el cuidi i l'estimi! #ViuCooperatiu #Agroecologia #Collserola 🌱💛 pic.twitter.com/kdz0feXs3U