L’Escola Gravi crea un mapa d’olors del barri

Dijous, 2 febrer, 2023
Butlletí: 

Aquest projecte de ciència ciutadana en què hi ha participat tota la comunitat educativa, ha permès que l’alumnat desenvolupi un paper d’investigador ambiental. L'objectiu: promoure canvis que millorin el nostre entorn i contribuir en el seu desenvolupament sostenible.​

L’Escola Gravi, situada als peus de Collserola, ens comparteix l’experiència de participació en un projecte de ciència ciutadana que han realitzat juntament amb l’empresa Science for Change:

“Durant la setmana de la ciència, ens hem convertit en investigadors i investigadores ambientals i hem participat en la creació d’un mapa d’olors del barri. Mitjançant grups d’alumnes de diferents edats hem realitzat unes passejades sensorials per tal de detectar bones i males olors del voltant de l’escola. Aprofitant l’entorn privilegiat de l’escola, hem realitzat diferents recorreguts, uns de més urbans i d’altres d’espais verds propers.

D’aquesta manera hem participat en el procés de presa de mostres d’olors i les hem introduït en l’aplicació OdourCollect, que permet crear mapes col·laboratius d’olor. L’empresa Science for Change ha analitzat les nostres dades i ens ha presentat les conclusions mitjançant un debat ambiental. També, a través d’un role playing, ens han posat a la pell de tots els agents implicats en la problemàtica ambiental de la contaminació odorífera per tal de decidir mesures per reduir-la. Posteriorment, l’alumnat més gran de l’escola ha pogut participar en una datathon impulsada des del projecte europeu de ciència ciutadana Cos4Cloud per continuar analitzant les dades enregistrades a l’aplicació i utilitzar-les per resoldre casos pràctics.

Per tal de fer partícips en el projecte als més menuts i menudes de l’escola, l’alumnat de secundària els han explicat les passejades i han dut a terme un taller d’identificació d’olors. A més a més, amb la idea de ser un projecte global d’escola i de construcció comuna, vam convidar les famílies a participar-hi.

Aquest projecte ens ha permès reforçar vincles entre les diferents etapes educatives. Convé destacar el treball cooperatiu, on l’intercanvi i la comunicació entre alumnes d’edats diferents promouen saber compartir, comunicar, escoltar, cooperar, socialitzar i respectar la diversitat.

A més, el projecte de ciència ciutadana ha permès a l’alumnat prendre consciència del paper que tenim com a ciutadania per promoure canvis que millorin el nostre entorn i contribuir en el seu desenvolupament sostenible.”

Podeu veure a continuació el vídeo del projecte: