L’Escola Gravi crea un mapa d’olors del barri

Aquest projecte de ciència ciutadana en què hi ha participat tota la comunitat educativa, ha permès que l’alumnat desenvolupi un paper d’investigador ambiental. L'objectiu: promoure canvis que millorin el nostre entorn i contribuir en el seu desenvolupament sostenible.
L’Escola Gravi, situada als peus de Collserola, ens comparteix l’experiència de participació en un projecte de ciència ciutadana que han realitzat juntament amb l’empresa Science for Change:
“Durant la setmana de la ciència, ens hem convertit en investigadors i investigadores ambientals i hem participat en la creació d’un mapa d’olors del barri. Mitjançant grups d’alumnes de diferents edats hem realitzat unes passejades sensorials per tal de detectar bones i males olors del voltant de l’escola. Aprofitant l’entorn privilegiat de l’escola, hem realitzat diferents recorreguts, uns de més urbans i d’altres d’espais verds propers.
D’aquesta manera hem participat en el procés de presa de mostres d’olors i les hem introduït en l’aplicació OdourCollect, que permet crear mapes col·laboratius d’olor. L’empresa Science for Change ha analitzat les nostres dades i ens ha presentat les conclusions mitjançant un debat ambiental. També, a través d’un role playing, ens han posat a la pell de tots els agents implicats en la problemàtica ambiental de la contaminació odorífera per tal de decidir mesures per reduir-la. Posteriorment, l’alumnat més gran de l’escola ha pogut participar en una datathon impulsada des del projecte europeu de ciència ciutadana Cos4Cloud per continuar analitzant les dades enregistrades a l’aplicació i utilitzar-les per resoldre casos pràctics.
Per tal de fer partícips en el projecte als més menuts i menudes de l’escola, l’alumnat de secundària els han explicat les passejades i han dut a terme un taller d’identificació d’olors. A més a més, amb la idea de ser un projecte global d’escola i de construcció comuna, vam convidar les famílies a participar-hi.
Aquest projecte ens ha permès reforçar vincles entre les diferents etapes educatives. Convé destacar el treball cooperatiu, on l’intercanvi i la comunicació entre alumnes d’edats diferents promouen saber compartir, comunicar, escoltar, cooperar, socialitzar i respectar la diversitat.
A més, el projecte de ciència ciutadana ha permès a l’alumnat prendre consciència del paper que tenim com a ciutadania per promoure canvis que millorin el nostre entorn i contribuir en el seu desenvolupament sostenible.”
Podeu veure a continuació el vídeo del projecte: