Més de 120 organitzacions al Fem Xarxing de Barcelona + Sostenible

Divendres, 3 novembre, 2023
Butlletí: 

La jornada de networking de la Xarxa Barcelona + Sostenible, celebrada el passat 29 de setembre, ha estat tot un èxit! Es van explorar les vies per afrontar els reptes prioritaris relacionats amb la propera renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, on els centres hi teniu molt a dir.

L’acte es va celebrar al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona, i va aplegar a 158 persones de més de 120 organitzacions de la ciutat. En aquest esdeveniment, que va ser la desena edició de la jornada de Fem Xarxing, es van explorar les vies per afrontar els reptes prioritaris relacionats amb la propera renovació del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat.

Sota el lema "La Xarxa en Transformació", es va posar de manifest la importància de l'evolució constant de la Xarxa, en línia amb el balanç que es va fer el passat Dia Mundial del Medi Ambient.

L’experiència del centres participants: l’Escola Betània Patmos i l'Institut-Escola Tres Fonts de Les Corts

El Fem Xarxing va crear sinergies entre empres, entitats, associacions... i també centres educatius. Tant l’Escola Betània Patmos com l’IE Tres Fonts de Les Corts són membres del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i van poder ampliar la seva xarxa de contactes durant la jornada.

L’Anna Hervàs, del Betània Patmos, assegura que, tot i que l’esdeveniment semblava més enfocat a empreses i entitats, va ser una experiència molt enriquidora. “Un cop allà t'adones que realment és molt profitós, ens va donar peu a molt d’intercanvi. A més a més, la ponència sobre les ciutats missió ens va aportar una informació molt útil per treballar a l’escola i tenir una visió més àmplia d’aquests reptes”, explica Hervàs.

Aquesta va ser també la percepció de la Cristina Julià, de l’IE Tres Fonts de les Corts: “Estem acostumats a trobar-nos sempre amb altres centres, per tant ens va anar molt bé conèixer, també, el que es fa des d’altres sectors en termes de sostenibilitat”. Julià explica que, per exemple, una de les entitats assistents que treballa al sector mèdic els va oferir bates que els sobren perquè les utilitzi l’alumnat a l’escola.

Des de tots dos centres creuen que, de cara a futures edicions, més escoles i instituts haurien de sumar-se al Fem Xarxing. “T’enduus moltes noves idees per aplicar al centre, ja que moltes persones tenien interès en què la gent jove, a través de les escoles, estigui més formada en sostenibilitat”, conclou Hervàs.

Efecte papallona: cap a les ciutats neutres en carboni l’any 2030

La segona part de l’acte es va iniciar amb la ponència “Fem Xarxing -Efecte papallona”, que va comptar amb la participació d’Adriana O’Phelan, investigadora de Democratic Society, que va explicaar la filosofia i objectius de la xarxa de ciutats Missió: 112 ciutats europees que assumeixen el repte col·lectiu de ser intel·ligents i climàticament neutres l’any 2030.

Segons va detallar O’Phelan, les missions de la UE “són una nova manera d'aportar solucions concretes a alguns dels nostres reptes més grans que toquen de prop la ciutadania i la societat en general. Tenen objectius ambiciosos i la intenció d’obtenir resultats tangibles l'any 2030. Posen la recerca i la innovació en el paper d’adreçar els reptes socials, alhora que plantegen noves formes de governança i col·laboració radical, i impliquen i compten amb la ciutadania”.

> Consulteu la presentació de l’Adriana O’Phelan

Per últim, l’acte va comptar amb una sessió de treball per abordar els reptes locals prioritaris: la descarbonització i l’estalvi d’aigua. Representants d’entitats, empreses, organitzacions de comerç, centres educatius i administracions van aportar accions que ja estan realitzant o que s’han d’emprendre, oportunitats, esculls, recursos necessaris i propostes d’altres agents clau que cal enrolar.

D’aquesta manera, la jornada va ser una clara mostra del compromís actiu de la ciutat de Barcelona i les seves organitzacions per un futur més sostenible i resistent a l’emergència climàtica.


A més... 

En aquest Butlletí núm. 425 hem publicat també:  

Actualitat 

Els centres en acció 

Recursos