La Xarxa comparteix experiències i debats entorn el repte de la gestió de l’aigua a la ciutat

La primera Sessió Impactes B+S va donar veu a tres iniciatives destacades i diverses d’organitzacions de la Xarxa: un dictamen de recomanacions amb relació a les polítiques d’aigua, un model de comunitats hídriques i les mesures d’estalvi d’establiments hotelers.
El passat 20 de març, aprofitant la proximitat del Dia Mundial de l’Aigua, es va celebrar la Sessióaigua, gestió i ciutat, un repte capital. La Fàbrica del Sol, seu de la Xarxa Barcelona + Sostenible, va acollir una quarantena de persones que van conèixer diferents experiències de la mà de les organitzacions que les estan duent a terme, i van participar en els espais d’intercanvi i d’enxarxament.
La jornada va començar amb una breu presentació del context actual en relació amb l’aigua al nostre territori: sequera, escassetat hídrica, erosió del litoral, etc. I més concretament sobre els efectes del canvi climàtic a Barcelona i les accions per a la seva mitigació i adaptació, destacant-ne l’acció ciutadana, el Pla Clima, el Compromís Ciutadà per una Barcelona + Sostenible 2024-2034 i els Reptes de ciutat. També s’hi va presentar Mirada Blava, el programa de les oficines del Litoral i de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona per impulsar l’educació sobre els mars i els oceans als centres educatius.
Incidència política, comunitat i sector turístic: diverses experiències per a l’estalvi d’aigua
Seguidament, es va donar pas a les presentacions d’experiències per part de les organitzacions de la Xarxa Barcelona + Sostenible. Vanesa Sarah Salvo, de Posidonia Green Project, va compartir l’experiència del Grup de Treball de Recursos Hídrics Alternatius a l’Aigua Potable. Aquest grup de treball del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat, format per 23 entitats, va elaborar un dictamen que va ser presentat a l’Ajuntament el mes de febrer, com a recomanacions en relació amb les polítiques d’aigua de la ciutat. Se’n va destacar la rellevància com a marc normatiu per la diversificació dels recursos hídrics i l’estalvi d’aigua, i com a exemple de governança.
Albert Sagrera, de Societat Orgànica, va presentar un model de comunitats hídriques fent una primera reflexió sobre el canvi de model hídric de la ciutat de Barcelona, on abans l’aigua estava a l’espai públic i ara no es veu perquè està sota terra. Va proposar les comunitats hídriques com a estratègia per millorar aquest model. Comunitats que, des de la seva visió, han d’aprofitar tots els avantatges del model de les comunitats energètiques ja consolidat, per impulsar estratègies d’estalvi i combatre la pobresa hídrica.
La tercera exposició va ser a càrrec d’Ana Velasco, de Gremi d’Hotels de Barcelona, que va presentar mesures als establiments hotelers amb relació a l’estalvi d’aigua. En concret, van compartir l’estudi del consum d’aigua dut a terme amb una mostra de 72 hotels de Barcelona i les accions proposades per aconseguir-ne una reducció. Accions com sensibilització de la clientela i les persones treballadores, reutilització de tovalloles i llençols a petició, sistema de doble descàrrega als lavabos, reguladors del cabal d’aigua, etc. També van destacar que sis dels seus establiments associats compten amb instal·lacions per a la gestió d’aigües grises.
Debats i intercanvi entre les organitzacions
La darrera part de la trobada va oferir un espai de debat i de coneixement mutu entre les 34 organitzacions participants. Dividides en tres grups, ‘Estalvi d’aigua i verd’, ‘Pressió als rius i a l’oceà’ i ‘Recursos hídrics alternatius’, van poder conèixer les accions relatives a aquestes temàtiques de la resta d’organitzacions i iniciar interessants debats. Com, per exemple, l’aigua com a recurs versus l’aigua com a bé comú, la importància de l’acció col·lectiva, la responsabilitat de les administracions i altres agents importants del sector i l’encaix entre la descentralització de la gestió que suposen les comunitats hídriques enfront de la centralització o municipalització.
Visita inspiradora a l’Hort Fènix
Com a activitat complementària a la jornada, el dimecres 26 de març es va dur a terme una visita inspiradora al Jardí Fènix, membre de la Xarxa B+S. Una iniciativa d’agricultura urbana per millorar l’ocupabilitat de les persones en tractament de drogodependències. En relació amb l’aigua, aquest hort compta amb sistemes d’estalvi hídric, com el reg gota a gota amb programador segons l’època i les circumstàncies climàtiques, l’ús de mulch per contenir la humitat, la distribució estratègica de les plantes perquè es generin mútuament ombra i la sembra d’espècies autòctones. També han començat un bancal de Hugelkultur, que consisteix a enterrar un tronc d’arbre sota de terra de cultiu perquè actuï com a reservori d’aigua permanent.