L’emergència climàtica abordada des de la inclusió i la participació ciutadana

..
21/05/2025 - 12:51 h

Construir comunitats educatives i culturals i una trinxera climàtica són els objectius de dos projectes que han rebut el suport de les Subvencions pel Clima. Tots dos comparteixen la voluntat de combinar consciència ambiental i acció comunitària per afrontar l’emergència climàtica.

Construint comunitats educatives i culturals envers l’emergència climàtica

El projecte de cultura climàtica, liderat per RUIDO photo, el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC), i ja executat, es va centrar a promoure un nou model cultural i educatiu envers l’emergència climàtica que tingués en compte la natura com a base d’un desenvolupament sostenible, la justícia climàtica i la relació del nostre consum amb aquests canvis de paradigma. Per fer-ho es va plantejar un viatge que connectava aquestes tres visions al voltant de la desforestació dels boscos tropicals primaris.

Les accions d’aquest projecte es van focalitzar en tres centres educatius de la ciutat de Barcelona. S’hi va dur l’exposició itinerant “Primary” i s’hi va fer una xerrada a les aules sobre els continguts de l’exposició, la presentació del documental “UMA” sobre una defensora del medi ambient indígena i un taller educatiu per tractar les vulneracions de drets i desforestació del bosc primari tropical. Per finalitzar, es va realitzar una acció col·lectiva de co-creació amb alumnat i famílies a partir dels continguts treballats i l’aprenentatge realitzat durant el projecte.

Construïm la trinxera climàtica del Casc Antic

El projecte liderat pel Col·lectiu Punt 6 en col·laboració amb Les Luciferases i Caixa d’Eines i Feines, actualment en execució, té com a objectiu compartir coneixements i estratègies sobre el canvi climàtic des d’una perspectiva feminista, comunitària i de barri. Alhora, vol fer una anàlisi dels refugis climàtics dels quals ja disposa el Casc Antic i explorar quins podrien complementar l’actual trinxera.

El projecte s’ha iniciat amb quatre converses sobre l’emergència climàtica i l’impacte del canvi climàtic en la salut, les desigualtats i l’economia circular. També s’ha dut a terme una jornada de ciència ciutadana a la plaça del Pou de la Figuera, un recorregut sobre sobirania alimentària i un primer mapatge d’alternatives a les formes de consum.

Actualment, a través de tallers al carrer, es continua treballant en la construcció col·lectiva d’aquesta trinxera climàtica, ampliant la xarxa d’espais que puguin servir de refugi climàtic, comunitari i de cures per a les veïnes del barri.