Juny 2013

Jueves, 20 Junio, 2013
 Número 123, any 12. Juny 2013

Notícies

 • PER UN ÚS MÉS INTEL·LIGENT DE L'ENERGIA (+)
 • EUROPA PREMIA INICIATIVES DE BARCELONA (+)
 • CRIDA AL COOPERATIVISME (+)
 • ECOVERD: FIRA DE LA COOPERACIÓ I LA SOSTENIBILITAT (+)
 • CONVOCATÒRIES DE PREMIS EN MARXA (+)

Els signants proposen

 • LA DONACIÓ ALIMENTS, QUÈ CAL SABER?  (+)
 • CONEIXEU EL BIOLOOP! (+)
 • L'ÓS BRU A LES LLIBRETES SOLIDÀRIES  (+)
 • MAPA DE RESILIÈNCIA PLANETÀRIA (+)
 • MICROMECENATGE PER A LA TRANSICIÓ SOCIAL (+)

Acció 21

 • LA XARXA ACTUA PEL MEDI AMBIENT (+)
 • PRESENTACIÓ DEL “PEP” A BERLÍN (+)
 • TOTES LES ENTREVISTES DEL CICLE TRANSICIONS (+)
 • SIGNANTS DEL COMPROMÍS 22 (+)
 • PLANS D'ACCIÓ (+)

PER UN ÚS MÉS INTEL·LIGENT DE L'ENERGIA

Del 24 al 30 de juny se celebra la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, una iniciativa de la Comissió Europea que té com a objectius presentar les activitats dedicades a l'eficiència energètica i les energies renovables, difondre les millors pràctiques, inspirar noves idees i construir aliances per ajudar a satisfer les necessitats energètiques de la UE i els objectius climàtics.

Alguns organismes com ara l'Institut Català d'Energia (ICAEN) i la Diputació de Barcelona han presentat una oferta conjunta de recursos de sensibilització per a desenvolupar activitats en el marc de la Setmana.

L’objectiu principal que es proposa és que els ciutadans puguin beneficiar-se dels avantatges d’un ús més intel·ligent de l'energia, a banda de l'estalvi de diners que suposa l'estalvi d'energia a la llar.

Consulteu la informació de la Setmana al web de l'Institut Català de l'Energia.

La Fàbrica del Sol també ha programat diverses activitats per difondre les millors pràctiques i idees sobre una nova cultura de l'energia. Inscripcions.

I la cooperativa Som Energia prepara per al 29 de juny l'acte Obsolescència del mercat elèctric espanyol i bases per a un nou model energètic. Consulteu el programa.

+ informació

EUROPA PREMIA INICIATIVES DE BARCELONA

La IV Setmana Europea de la Prevenció de Residus, organitzada del 17 al 25 de novembre de 2012 al nostre territori per l’Agència de Residus de Catalunya, ha reconegut dues organitzacions de la xarxa de signants del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat per la seva tasca en prevenció de residus.

El Zoo de Barcelona ha estat guardonat pel jurat amb el Premi Europeu pel projecte de gestió de residus i comunicació ambiental El Zoo millora la Terra, que consisteix en produir adobs orgànics amb les restes de fems per utilitzar internament a les zones enjardinades, implicant als treballadors i comunicant-ho als visitants. El projecte es va engegar al 2010 amb la col·laboració de l’Agenda 21 i altres dos membres de la xarxa de signants, Endesa i Compostadores S.A. Si voleu saber-ne més, aquí podreu veure un vídeo sobre el projecte.

I l’Espai Ambientalha quedat finalista per la campanya De menjar no en llencem ni mica! amb la qual lluiten contra el malbaratament alimentari a través de diversos recursos comunicatius com un concurs online, tallers per l’aprofitament de fruita caduca i punts informatius dinamitzats entre d’altres.

En conjunt, durant les quatre edicions de la Setmana europea de la Prevenció de Residus, les organitzacions de Catalunya han organitzat 1.492 accions, de les quals 5 han estat distingides amb el Premi Europeu i 3 més han estat finalistes.

L'edició de 2013 tindrà lloc del 16 al 24 de novembre. 

CRIDA AL COOPERATIVISME

El proper dissabte 6 de juliol, a les 21.30 h, a la Plaça Santa Madrona del Poble Sec es commemora el Dia Internacional de les Cooperatives, que l’Assemblea General de l’ONU va instituir el 1992 el primer dissabte de juliol de cada any. Es tracta de la primera edició de la “Diadacoop”.

En el context econòmic actual, el cooperativisme s’aferma com un model econòmic i empresarial alternatiu i cada cop proliferen més cooperatives de treball, consum, habitatge, serveis, ensenyament... Per aquest motiu, un conjunt de cooperatives catalanes volen sortir al carrer en un context lúdic i propositiu per tal de fer arribar el cooperativisme a més persones. En aquests moments, en formen part: la Federació de Cooperatives de Consumidors i Usuaris de Catalunya, laFundació Roca i Galès i laXarxa d’Economia Solidària.

Els objectius de la diada són:

1.  Fer visible el cooperativisme al carrer.

2.  Fer pedagogia dels principis i valors del cooperativisme.

3.  Celebrar i reivindicar l’opció cooperativista.

4. Evidenciar que és possible gestionar l'activitat econòmica de manera democràtica i al servei de les persones.

5.  Seguir construint, com a cooperativistes, un futur millor, més just, democràtic, solidari i sostenible.

+ informació

ECOVERD: FIRA DE LA COOPERACIÓ I LA SOSTENIBILITAT

En el marc de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, els dies  29 i 30 de juny per primera vegada a Barcelona tindrà lloc la Fira EcoVerd de la cooperació i la sostenibilitat, una fira social i comercial dedicada a l'ecologia i als productes i serveis de sostenibilitat, especialment al món de l’habitatge, la construcció i al tractament responsable del medi ambient.

A més dels estands de professionals per acostar productes i serveis al públic assistent, també s’organitzaran diversos tallers i conferències per enriquir la ciutadania amb temes d’ecologia i responsabilitat social.

Si voleu participar-hi com a visitants, l'entrada és lliure amb prèvia inscripció a www.ecoverd.org.

CONVOCATÒRIES DE PREMIS EN MARXA

Vint anys després de l’inici dels estudis de Ciències Ambientals a la Universitat Autònoma de Barcelona, el Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya i l’Associació Catalana de Ciències Ambientals volen reconèixer amb uns premis la tasca d’estudiants, acadèmics, professionals, organitzacions i entitats que treballen en aquesta disciplina. Es tracta de la 2a edició d’aquesta candidatura, que tancarà el termini d'inscripció el 25 de setembre.

La descripció de les quatre categories convocades i altres aspectes els podreu consultar a les bases.


Per la seva banda, els Premis de laFundació Roca i Galès tenen tres tipologies:

22è Premi Periodístic Jacint Dunyó, d’articles sobre cooperativisme.

17è Premi Albert Pérez-Bastardas, d’articles sobre medi ambient i educació ambiental.

6è Premi Benet Vigo, d’articles sobre benestar social.

El termini de presentació dels articles finalitza el 30 de setembre.

Consulteu les bases.

LA DONACIÓ ALIMENTS, QUÈ CAL SABER?

El passat 17 de juny va tenir lloc la jornada El malbaratament d'aliments i la seguretat alimentària, organitzada per l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Agència de Seguretat Alimentària, conjuntament amb l’Associació Catalana de Ciències de l’Alimentació i la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona.

Amb l’objectiu de crear un punt de trobada i un fòrum de reflexió sobre els reptes que suposa reduir el malbaratament d’aliments i augmentar la donació i l’aprofitament segur del menjar, es varen convidar tots els actors de la cadena alimentària: el sector productiu, la distribució, la restauració, els consumidors, les entitats socials, el voluntariat i les administracions públiques. Algunes organitzacions signants de l’Agenda 21 van ser-hi presents com ara la UAB, la Fundació Banc d’Aliments i Nutrició Sense Fronteres, entre d'altres.

Durant la jornada es va presentar la Guia de pràctiques correctes d’higiene per a l’aprofitament segur del menjar en els sectors de la restauració i comerç minorista, un document creat amb l'objectiu de resoldre dubtes en matèria de seguretat alimentària i promoure l’aprofitament del menjar. Podeu consultar-la en aquest enllaç.

+ informació


CONEIXEU EL BIOLOOP!

Durant tot el curs 2012-2013 Nutcreatives i un grup d’estudiants de 4t d’ESO de l’Institut Joan Boscà han estat treballant la relació entre natura, art i ciutat, dins del projecte EN RESiDÈNCiA creadors als instituts de Barcelona, que pretén posar en contacte l’art contemporani amb els estudiants de secundària generant noves formes i contextos de creació.

Fruit del treball de tot el curs i amb la col·laboració del Centre Cívic Can Deu, el passat 5 de juny van presentar l’acció final del projecte, Bioloop. Collserola conquereix Barcelona, una acció de guerrilla que pretenia portar un tros de Collserola al bell mig de Barcelona, on es van amagar per diverses parts de la ciutat, unes plantes dins de bombons de fang i llavors de Collserola.

Us animem a donar un cop d’ull al blog del projecte i veure tot el procés: 

L'ÓS BRU A LES LLIBRETES SOLIDÀRIES

Accionatura i Gràfiques Ortells han col·laborat, juntament amb la participació de l’Escola Sagrada Família de Viladecans, per a editar unes llibretes d’apunts com a projecte de sostenibilitat empresarial i tasca social.
Arrel d’una xerrada d’Acciónatura a l’escola en relació al projecte de conservació de l’ós bru als Pirineus, l’alumnat va dur a terme un concurs intern de dibuix sobre l’ós. Els dibuixos guanyadors s’han plasmat com a tapes de les esmentades llibretes,  les quals s’han el·laborat aprofitant restes de paper de la impremta.

MAPA DE RESILIÈNCIA PLANETÀRIA

La Fundació Ersília ha desenvolupat un web que permet conèixer els plans i les estratègies d’adaptació als riscos ambientals que es duen a terme a diverses ciutats al món. El projecte s'anomena Ciutats + resilients al canvi climàtic.

La resiliència és la capacitat que tenen els ecosistemes de recuperar-se després d'haver rebut una pertorbació o interferència. En els darrers anys, aquest concepte està guanyant significat sobretot en l'aplicació als ecosistemes urbans i forma part, a Barcelona, d'una de les línies estratègiques del Compromís 22.
Amb aquest projecte, Ersília ha volgut crear un mapa temàtic de les ciutats que disposen d'un pla específic per a la gestió energètica, la salut, el coneixement sobre el canvi climàtic, la governança o el verd urbà, l’espai públic i les infraestructures. A partir de cada enllaç s’accedeix als documents, sistemes d'informació, vídeos, estratègies globals, etc.
 

MICROMECENATGE PER A LA TRANSICIÓ SOCIAL

Barcelona Consensus, projecte de Nova-Innovació Social, ha fet possible la creació del llibre Eines de Transició reunint a 19 experts i expertes. La publicació pretén ser una guia pràctica de propostes dirigides a la ciutadania per tal que sigui motor de canvi social i convertir la crisi en una oportunitat, aconseguint un món habitable per tothom a través de 7 tipus de transicions.

Però per tal que el projecte es faci del tot realitat, apel·len a la col·laboració de tots els interessats i interessades en el finançament del mateix a través del micromecentatge. A partir de 9 euros d’aportació et facilitaran la descàrrega del llibre en versió digital.

Entre els autors i autores que participen en la publicació hi figuren:

- Adolfo Perez Esquivel, Nobel de la Pau.

- Susan George, presidenta d’Attac.

- Federico Mayor Zaragoza, ex director de la Unesco i actual president de la Fundación Cultura de la Paz i Vandana Shiva.

Tots ells són personatges que destaquen en el moviment alterglobalizació. Completen aquesta llista: Pedro Páez (Equador), Pedro Claudio Cunca Bocayuva (Brasil), Martí Olivella (Catalunya), Carlos Young (Brasil), Jordi Pigem (Catalunya), Cynthia Mckinney (EUA), Christian Felber (Àustria), Wahu Kaara (Kenya), Aminata Barry (Mali), Hazel Henderson (Estats Units), Sally Burch (Anglaterra), Fatma Allo (Tanzània), Rafael Grasa (Catalunya), François Houtart (França) i Francine Mestrum (Bèlgica).

No ho oblideu, la vostra col·laboració pot fer realitat una guia per aconseguir un país i un món habitable per a totes i tots!

Páginas