Directe als ulls. Retrat(s) d’Ana Portnoy (1950-2020)

Directe als ulls. Retrat(s) d’Ana Portnoy (1950-2020)

Ana Portnoy va arribar el 1977 a Barcelona, i es va enamorar del mar i de la ciutat. En certa mesura li recordava el seu Buenos Aires natal. Aquí van créixer els seus fills, i amb el mateix compromís amb què havia militat i estimat, aquí va establir contacte amb els altres a través de la fotografia. Retratar va esdevenir la seva veu, una bona via de sortida per a la seva curiositat envers la gent. La seva mirada cap als altres era comunicació amb el cor a la mà. De la tendresa de l’infant, de la fragilitat de la gent gran, de les màscares de l’escriptor, de la molta gent de tota mena fotografiada, Ana Portnoy en treia sempre el millor moment, l’instant revelador, la veritat que ella trobava en el pou transparent dels ulls de cada personatge, on la disfressa és impossible i ja no s’hi val a simular. En les seves fotos de creadors, en les dels reportatges del dominical d’El Periódico, en les de molts barcelonins al mig del carrer, la força de les imatges és justament en aquesta mirada: la dels ulls que miren la càmera i, per descomptat, la de la fotògrafa. Cada foto és una història, instants al servei de la memòria de tots.

Amb la participació de:

Joaquim Noguero, comissari de l’exposició i professor de Periodisme Cultural a la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL).

Sergio Vila-Sanjuán, periodista cultural de La Vanguardia, també és un escriptor que va guanyar el premi Nadal el 2013 amb Estaba en el aire. El 2017 va publicar El informe Casabona.

Juan Portnoy, fill de la fotògrafa Ana Portnoy.

Carlos Zanón, comissari de BCNegra.

 

Fins al 23 de març de 2020

Horari de visita: dilluns, de 9.30 a 14 h i de 16 a 20.30 h. Dimarts, dimecres, dijous i divendres, de 9.30 a 20.30 h. Dissabtes, de 10 a 14 h i de 16 a 20 h  Diumenges, d’11 a 14 h. 

 

YouTube de Biblioteques de Barcelona.

Entrada lliure.

Organitza: Biblioteques de Barcelona

Biblioteca Jaume Fuster (sala d'exposicions)
Pl. de Lesseps, 20-22