Hogsmeade, J. K. Rowling

Hogsmeade, J. K. Rowling

Hi participen: Ibon Martín, María Oruña, Marta Robles

Ho modera: Xavi Ayén

“Hi ha gent envejosa que critica els best-sellers. És una pena”, li deia fa un parell d’anys, a la periodista Marina Sanmartín, l’escriptor suís Jöel Dicker, un autor supervendes com els dos convidats d’aquesta taula. I és que, de vegades, sembla que vendre molt garanteixi les males crítiques i els comentaris irònics. Si fóssiu escriptors o escriptores, preferiríeu ser una figura de culte maleïda, adorada per uns quants, o vendre milions d’exemplars convertits en fenòmens mediàtics, com ara la famosa J. K. Rowling? Segur que hi ha respostes de tots colors: d’aquí que pagui la pena parlar d’aquest tema. Ho fan María Oruña, escriptora gallega que ha ambientat a Cantàbria la sèrie “Els llibres del Port Amagat” (“Los libros del Puerto Escondido”), una saga d’èxit amb traduccions a l’alemany, el francès i el català (la darrera és Lo que la marea esconde, del 2021), amb la tinent Valentina Redondo com a protagonista. 

Entre les autores acostumades al contacte amb el gran públic, periodistes i escriptores com Marta Robles, que dirigeix la col·lecció SinFicción a l’editorial Alrevés i que té moltes coses a dir, des de perspectives diverses, sobre aquest èxit literari que ella ha conegut amb novel·les com la seva última ficció La chica a la que no supiste amar, dedicada al tràfic de dones.

Tanca la taula el basc Ibon Martín, que ja havia firmat una sèrie de quatre obres inspirades en el thriller nòrdic, i que aquest 2019 passat es va convertir en un dels autors més venuts de l'estat amb La danza de los tulipanes, una ficció que ha assolit dimensions internacionals. L'última novel·la, una trama elegant i precisa que promet triomfar com ho va fer l'anterior, es titula La hora de las gaviotas i amb ella ha guanyat, ex aequo, la II edició del Premi Paco Camarasa de Novel·la Negra.


 

Taula rodona
Casino L’Aliança del Poblenou
Rambla del Poblenou, 42.