Lliurament del premi Pepe Carvalho a Don Winslow

Lliurament del premi Pepe Carvalho a Don Winslow

Política, gastronomia, crim, retrats sociològics del món mediterrani i de les persones qui hi viuen: tot això i algunes coses més formen part del món de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán i del seu personatge, el detectiu Pepe Carvalho, corresponsables d’haver inspirat el renaixement del gènere negre a l’Europa de finals del segle XX. En són una conseqüència directa les obres de l’italià Andrea Camilleri, del grec Petros Màrkaris i de tants altres creadors i creadores d’una generació de detectius que viuen immersos en el món real i que, mentre l’investiguen, l’analitzen amb una mirada crítica davant dels ulls dels lectors i les lectores.

En homenatge a l’escriptor i al personatge que van posar Barcelona en el mapa literari negre del sud d’Europa, cada any es lliura el premi Pepe Carvalho a un autor o autora nacional o internacional.  Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006) han rebut fins ara un premi que es lliura en el marc de BCNegra.

Enguany, el jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i Anna Abella, Núria Cadenes, Rosa Ribas, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán, com a vocals, ha decidit per majoria atorgar el premi Pepe Carvalho 2022 a l’escriptor nord-americà Don Winslow (Nova York, 1953) en la seva condició doble de cronista de la realitat i de mestre contemporani de la novel·la negra. “Winslow —diu l’acta del jurat que li atorga el premi— ha bastit una obra monumental per retratar-nos el món, ja sigui desplegant sagues que abasten generacions, sovint dures de llegir, imprescindibles, ja sigui amb obres singulars que pouen de la realitat per convertir-se en un implacable cop de puny literari.”

El jurat del premi Pepe Carvalho ha valorat especialment la capacitat de Winslow per transformar la investigació i la informació en material de creació i per presentar, en format de ficció realista “cruament, directament, magistralment”, alguns dels defectes estructurals que afecten les societats occidentals. En les obres de l’autor, traficants, ionquis o policies expliquen amb la seva pròpia veu els mecanismes de “la corrupció policial i política, els càrtels de la droga, els seus efectes, la guerra bruta, la hipocresia benpensant”, tot a partir d’informacions de primera mà i d’una manera “directa, punyent, vívida” que prescindeix de filtres i d’artificis i amb un estil que demostra tanta ambició com voluntat de causar un impacte en els lectors i les lectores. “Si escric sobre la meva època i sobre aquests temes —deia ell mateix—, fingir no té cap sentit.”

Aquesta activitat tindrà un servei de traducció simultània de l'anglès al català.

Don Winslow no assistirà de forma presencial per motius de salut. La seva participació serà per vídeo-conferència.

Lliurament premi
Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona
Pl. de Sant Jaume, s/n