La Ciutadella del Coneixement

El parc on creix la ciència

La Ciutadella del Coneixement és un projecte científic i urbanístic que convertirà el parc de la Ciutadella i els seus entorns en un node de coneixement, divulgació, recerca i innovació punter a Europa.

Volem que el parc de la Ciutadella millori en forma i contingut, que recuperi la seva esplendor no només amb una millora física, sinó també dotant-lo de caràcter i sentit d’ús.

Mirem els seus orígens (Exposició Universal de 1888) i els actius que avui hi ha al voltant del parc (universitats, museus, centres de recerca, fundacions, empreses...) i hi trobem un motor inspirador: la ciència, la recerca i la cultura.

Mostra’n més

La transformació del parc

El parc de la Ciutadella, el més antic i més visitat de Barcelona, és l’eix vertebrador de la Ciutadella del Coneixement. És el punt de connexió entre la ciència i la ciutadania. Renovem el parc per posar al dia la infraestructura, el verd i els elements patrimonials, millorar l’accessibilitat amb els barris que l’envolten i preparar-lo perquè pugui oferir noves activitats científiques i culturals.

Projectes estratègics

Mercat del Peix

Creació d’un nou complex de recerca i innovació d’uns 45.000 m2 centrat en biomedicina, biodiversitat i benestar planetari que s’ubicarà als terrenys que ocupava antigament el mercat, al costat del campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Pol de biociència del CSIC

El Consell Superior d’Investigacions Científiques construirà un nou centre de biociències que concentri les diferents unitats de recerca del CSIC a Catalunya al solar que actualment conté el Parc Mòbil de l’Estat, ubicat al davant del campus de la Ciutadella de la UPF.

 

Eix patrimonial i científic

La banda sud del parc de la Ciutadella que ressegueix el passeig Picasso concentra alguns dels edificis i equipaments més emblemàtics i reconeixibles del parc (Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle, l’Umbracle i el Centre Martorell d'Exposicions) que conformen un eix d’alt valor patrimonial i en els quals els usos científics i culturals es veuran reforçats.

Biblioteca central

La futura Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona s’ubicarà en uns terrenys que estan situats al costat de l’Estació de França i tindrà la funció de biblioteca central urbana de la ciutat, amb dimensió metropolitana. 

Pla estratègic del Zoo (2019-2031)

El nou pla estratègic impulsa i reforça l’activitat científica al Zoo en els àmbits de la conservació de la biodiversitat, la gestió de la fauna salvatge i el benestar animal.

Mapa de la Ciutadella del Coneixement

MAPA CIUTADELLA CONEIXEMENT
 1. Mercat del Peix
 2. Pol de biociència del CSIC
 3. Eix patrimonial i científic
  1. Castell dels Tres Dragons
  2. Hivernacle
  3. Centre Martorell d'Exposicions
  4. Umbracle
 4. Biblioteca Central
 5. Pla estratègic del Zoo
 • logo ajuntament de barcelona
 • logo gene
 • logo esp1
 • logo esp2
 • logo upf
 • logo ub
 • logo uab
 • logo cisc
 • logo bist
 • logo pasqual maragall