200 alumnes han exposat els seus projectes de recerca en l’acte que obre la 17a Festa de la Ciència

..
07/06/2024 - 12:43 h - Ciència Ajuntament de Barcelona

Avui, en un acte al Born Centre de Cultura i Memòria, prop de 200 alumnes de 20 centres educatius han participat en la matinal orientada a la presentació dels projectes de recerca que han format part del programa Ciència ciutadana a les escoles i han compartit els resultats de la seva experiència durant el curs 2023-2024. Emmarcat en la 17a edició de la Festa de la Ciència, la jornada ha permès que l’alumnat, de primària i de secundària, hagi presentat les conclusions dels seus treballs, junt amb el professorat i representants de l’equip científic dels projectes.

Ciència ciutadana a les escoles és un programa que vol sensibilitzar docents i alumnat sobre la importància de prendre part activa i tenir esperit crític davant de reptes socioambientals i, com a conseqüència, poder emprendre accions de divulgació i conscienciació en l’entorn més proper. El programa està impulsat de manera coordinada per l’Oficina de Ciència Ciutadana de Barcelona –que lidera l’àrea de Ciència i Universitats de l’Ajuntament de Barcelona-, i el Consorci d’Educació de Barcelona. Al llarg d’un trimestre, integra la formació sobre el mètode científic de mostreig, l’ús d’aplicacions mòbils i web per a la recollida de dades i, finalment, l’anàlisi i la comunicació dels resultats

Els projectes d’aquesta edició i els centres educatius que hi han participat són els següents:

  • Observadores del Mar. Institut Flos i Calcat, Institut Martí Pous i Institut XXV Olimpíada.
  • Mapa Sonor de Barcelona. Institut Caterina Albert, Institut Bernat Metge i Institut de Mitjans Audiovisuals.
  • Riunet. Escola Concepción Arenal, Institut Fort Pius i Institut Doctor Puigvert.
  • Plant*tes. Institut Escola Mirades i Institut Escola Coves d’en Cimany.
  • Floodup. Institut Vapor del Fil, Institut La Guineueta i Institut Josep Serrat i Bonastre.
  • RitmeNatura. Escola La Farigola de Vallcarca i Institut La Sagrera Sant Andreu.
  • Mosquito Alert. Institut Narcís Monturiol i Institut Maria Espinalt.
  • OdourCollect. Escola Aldana i Institut Infanta Isabel d’Aragó.

Al llarg de set edicions, el programa ha arribat a 111 centres educatius i 3.300 estudiants que han treballat en nou projectes de recerca diferents, cosa que ha permès consolidar la ciència ciutadana com a eina educativa multidisciplinària.

Més ciència ciutadana a la 17a Festa de la Ciència

La jornada per a escoles dona el tret de sortida a la 17a edició de la festa que durant el cap de setmana ha programat més de 150 activitats que combinen coneixement, recerca i diversió a l’entorn del Born Centre de Cultura i Memòria i la plaça Comercial. El mar, l’arqueologia, la intel·ligència artificial i el canvi climàtic tindran un protagonisme destacat en una festa que, a més, arribarà a equipaments del nou pol científic de la ciutat, la Ciutadella del Coneixement, com l’Hivernacle i el Centre Martorell d’exposicions.